4:an på 4 veckor – förkylningsträna?

Författat av:

4:an på 4 veckor – förkylningsträna?

För ett tag sedan skrev Redaktör Sjöblom ett inlägg om att träna när en är sjuk. Jag ska läsa det om en stund. Först skall jag gnälla, klaga och förbanna livet ett tag. Trogna läsare vet att jag håller på med ett uppdrag för tillfället. Jag skall klara ett gäng styrkeövningar där jag använder min egen kroppsvikt. Jag kände mig inte sjuk i helgen men lite medtagen av all träning så fredagens och lördagens resultat var sådär. Sådär är väl kanske en underdrift, de var ganska usla. Jag har minskat antalet repetitioner jag klarar av på pull-ups och chins. Antal dips är oförändrade och handstående axelpress vill jag inte prata om alls. Vet du vad det beror på? Kan det ha ett samband med att jag igår kväll gick från frisk men trött till snorande och grinig med halsont?

Oavsett vilket så har jag inte tid att bli sjuk nu. Samtidigt som jag skriver det där begriper jag hur dumt det låter. Min kropp tycker tydligen att immunförsvaret går före fåfängan. Den tycker att det är viktigare att ta hand om bakterier och virus i mitt system än att jag klarar fler axelpress än Sjöblom. I teorin håller jag med. I teorin vill jag ha en sund inställning till min kropp och min hälsa där välbefinnande går före stolthet och ytlighet. I praktiken blir jag redigt upprörd på mitt immunförsvar.

Matiss har verkligen inte tid att bli sjuk nu. Har du tips för att få honom i form?

Matiss har verkligen inte tid att bli sjuk nu. Har du tips för att få honom i form?

Jag vet vad som kommer att ske nu om jag inte passar mig. När jag har ett träningsmål och när jag är inne i en period där min kroppsfixering står i fokus brukar jag bli lite korkad. Jag får för mig att det faktiskt ger något att gå till gymmet och lyfta tungt när kroppen fortfarande kämpar med att bli frisk och min vilopuls låter som introt till ”Lust for life”. Det är konstigt att det är så svårt att lägga ihop två och två, ju längre min kropp kan jobba i lugn och ro med att återställa balanse desto snabbare kommer jag igång med träningen. Om jag börjar träna för tidigt så skjuter jag bara upp processen och immunförsvaret får liksom starta om och jag blir faktiskt inte starkare när jag sjuktränar.

Jag måste skriva det här inlägget. Inte för bloggens skull, er skull eller redaktörens skull. Jag måste skriva det som en påminnelse till mig själv. Om jag tränar för att må bra så ska jag ju inte träna så jag mår dåligt. Detta är egentligen väldigt enkel matematik. Det är bara lite svårt för det fåfänga förståndet att begripa det hela. Känner du igen dig?

Så – eftersom jag inte ska till gymmet idag –  vad har du för tips på huskurer? Har du tips på hur jag effektivt men metodiskt återgår till mitt tränings-schema när jag blivit frisk?

1

Författat av

Matiss Silins är skribent och spokenwordpedagog som bl.a. skrivit krönikor kring välmående och bloggat om kampsport. Han har pluggat både hälsopedagogik och näringslära men det gjorde honom mest skeptisk till hälsoindustrin. Såhär tänker han om hemsidan: ”Må-bättre är en inspirerande idé som sätter igång tankarna kring vad hälsa är. Efter att ha pluggat idrottsvetenskap, näringslära och hälsopedagogik under flera år blev jag störd av att hälsa har blivit en industri. Det verkar som att det ska handla om perfektion och inte välmående. Hälsa för mig är att nå välbefinnande i min vardag samtidigt som jag kan koncentrera mig på mitt arbete, mina vänner och mina intressen. Att må bra ska inte vara en krävande heltidssysselsättning. Samtidigt handlar välmående om så mycket. Jag vill berätta om allt som påverkar mitt välbefinnande - gymmet, min matlagning, vem jag ser i spegeln under mina bra dagar, samma person i spegeln en dålig dag, sex, politik, dekadens, kultur, festivaler m.m. Idén med Må Mättre tilltalade mig. Känner jag mig lite oengagerad eller slö kan jag med bara några klick få flera tips på hur jag kan göra min dag bättre, roligare och givande. Må-bättre har ingen dold agenda eller given ideologi, olika människor strävar efter hälsa på olika sätt. Här får du inblick i någras liv och tankevärld. Frågan vi vill att du skall kunna få svar på här är helt enkelt: Hur mår du bra?” Som estradpoet, föreläsare och pedagog har Matiss pratat om skrivande och sin syn på språk t.ex. i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan och för företagsledare. Nu skriver och videobloggar han här så ofta han kan. På Må-bättre.se kan du ta del av hans funderingar kring ett enkelt välmående.

Kommentarer

  1. Fannys Träningsblogg - Följ mig!  februari 19, 2013

    Te och vila är nog bäst. Ta sån här.. kanjang också eller vad det heter. det är bra ibland vet inte vad som finns i.

You must be logged in to post a comment.