Matnyttiga dissar 3

Författat av:

Matnyttiga dissar 3

Det finns bra sätt att förbereda kroppen inför träning och så finns det sämre. Det finns lämpliga sätt att bete sig efter ett träningspass och det finns puckade. Den här serien inlägg utgår från mina reaktioner på olika sådana puckade betenden. Detta kåseri kommer att handla om ett av mina favorit-skräck-exempel på korkade matvanor. Det är sällsynt men förekommer.

Detta har skett vid flera tillfällen.  Jag ska återge en av gångerna.
Jag och min medtränare har kört ett tungt kvällspass på gymmet. När jag träffar honom dagen efteråt är han blek som vit burksparris och darrar lätt i hela kroppen. Han klagar på att inte ha sovit på hela natten.  När en medmänniska verkar lite krasslig brukar jag alltid ställa standardfrågan ”Vad har du ätit?”.

Då får jag svaret ”Det kan inte vara maten, för jag har inte käkat sedan igår.”

”Du sa vaddå?” Säger jag och spänner blicken i honom.
”Näe, jag var så trött efteråt så jag pallade inte att göra mat, gick till sängs direkt.”

När jag då i en lång mening full av svordomar och idiotförklaringar påpekar att gympasset inte ger något alls om du inte äter ler han lite överslätande och säger ”Jo, lite ger det väl ändå”

Nej, inte ett dyft, vitten eller skit ger det. Tvärt om är det direkt skadligt för kroppen att utsättas för påfrestning utan att få mat efteråt. Du gör åt med musklernas glukogen som måste fyllas på. Musklerna bryts ner och måste återuppbyggas

Jag vill påpeka att detta är sant och att jag stött på tänkande homosapiens i vår tid som inte förstår att efter ett tungt träningspass, oavsett om tyngdpunkten ligger på kondition eller styrka, så måste man fylla på med kolhydrater (bränsle) och proteiner (musklernas byggstenar). Annars bildar kroppen proteiner till återuppbyggnad genom att plocka aminosyror från andra delar av kroppen, delar där dessa aminosyror också behövs. Du försätter alltså kroppen i ett svältstadie och det gör dig bara svag och oduglig som kampsportare, löpare, muskelbyggare eller vardagsmotionär etc.

mat före träning?

mat före träning?

Nu kanske du tycker att jag eldar upp mig lite väl och har en otrevlig ton. Det stämmer antagligen. Vidare är det inte självklart att en vet hur ens kropp fungerar. Jag har under flera år skaffat mig en någorlunda uppfattning om hur min kropp, kost och träning skall kombineras så jag kanske ser självklarheter där andra ser oklarheter.

Det här inlägget är inte till för att skälla och förolämpa, det ser jag mest som en bonus. Det här inlägget är till för att poängtera vikten av att lära sig de grundläggande sambanden mellan kost och träning.
Det kan göras genom att surfa runt mellan artiklar på nätet eller att i lugn och ro sätta sig med en bok om ämnet, t.ex. den här.

0

Författat av

Matiss Silins är skribent och spokenwordpedagog som bl.a. skrivit krönikor kring välmående och bloggat om kampsport. Han har pluggat både hälsopedagogik och näringslära men det gjorde honom mest skeptisk till hälsoindustrin. Såhär tänker han om hemsidan: ”Må-bättre är en inspirerande idé som sätter igång tankarna kring vad hälsa är. Efter att ha pluggat idrottsvetenskap, näringslära och hälsopedagogik under flera år blev jag störd av att hälsa har blivit en industri. Det verkar som att det ska handla om perfektion och inte välmående. Hälsa för mig är att nå välbefinnande i min vardag samtidigt som jag kan koncentrera mig på mitt arbete, mina vänner och mina intressen. Att må bra ska inte vara en krävande heltidssysselsättning. Samtidigt handlar välmående om så mycket. Jag vill berätta om allt som påverkar mitt välbefinnande - gymmet, min matlagning, vem jag ser i spegeln under mina bra dagar, samma person i spegeln en dålig dag, sex, politik, dekadens, kultur, festivaler m.m. Idén med Må Mättre tilltalade mig. Känner jag mig lite oengagerad eller slö kan jag med bara några klick få flera tips på hur jag kan göra min dag bättre, roligare och givande. Må-bättre har ingen dold agenda eller given ideologi, olika människor strävar efter hälsa på olika sätt. Här får du inblick i någras liv och tankevärld. Frågan vi vill att du skall kunna få svar på här är helt enkelt: Hur mår du bra?” Som estradpoet, föreläsare och pedagog har Matiss pratat om skrivande och sin syn på språk t.ex. i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan och för företagsledare. Nu skriver och videobloggar han här så ofta han kan. På Må-bättre.se kan du ta del av hans funderingar kring ett enkelt välmående.

You must be logged in to post a comment.