Matnyttiga dissar 2

Författat av:

Matnyttiga dissar 2

I matnyttiga dissar 1 skrev jag om att inte ha för långt mellanrum mellan ätande och tränande. Det går ju att missköta sig på ett fullkomligt motsatt sätt också. Jag har ett skräckexempel från min kampsportsklubb när det gäller puckad timing innan ett träningspass.

Jag byter om när en medtränare kommer in. Han suckar och frustar bara han hänger av sig jackan. Varje rörelse verkar utmattande för honom. Han påstår sig vara mycket mätt. Han påstår att han ätit en gigantisk taco-buffé. Vidare påstår han att måltiden avslutades 45minuter före träningspassets början. Jag påstår att han är ett pucko. Jag minns inte hur det gick med hans träning, kanske hade han tur och det blev ett lätt pass. Jag kan dock gissa mig till olika effekter av den sortens ätande före träning.

För det första vet du väl själv hur totaltrött och seg du blir just efter en måltid, inte direkt i träningstillstånd. Dessutom kånkar han omkring över ett halvkilo halvsmält mat i magsäcken. Du kan ju tänka dig själv vad som sker i en bensax eller frontspark med lite otur.

Låt maten sjunka ner innan träning

Låt maten sjunka ner innan träning

Som du märkt handlar det här serien mest om vad du inte ska göra och inte så mycket om hur du ska göra rätt. Det finns lika många kostvarianter som det finns tränande skulle jag tippa på. Det kan vara svårt att veta exakt vad som är optimalt för träning. Trots det tycker jag att det är lätt att veta vad som är helt galet.

Säger det sig inte själv att det känns som en matsmältningsmässig katastrof att äta en stor buffé minuter innan du ska utsätta kroppen för löpning, lyft, vridningar och andra extrema rörelser? Eller det kanske bara är jag.

0

Författat av

Matiss Silins är skribent och spokenwordpedagog som bl.a. skrivit krönikor kring välmående och bloggat om kampsport. Han har pluggat både hälsopedagogik och näringslära men det gjorde honom mest skeptisk till hälsoindustrin. Såhär tänker han om hemsidan: ”Må-bättre är en inspirerande idé som sätter igång tankarna kring vad hälsa är. Efter att ha pluggat idrottsvetenskap, näringslära och hälsopedagogik under flera år blev jag störd av att hälsa har blivit en industri. Det verkar som att det ska handla om perfektion och inte välmående. Hälsa för mig är att nå välbefinnande i min vardag samtidigt som jag kan koncentrera mig på mitt arbete, mina vänner och mina intressen. Att må bra ska inte vara en krävande heltidssysselsättning. Samtidigt handlar välmående om så mycket. Jag vill berätta om allt som påverkar mitt välbefinnande - gymmet, min matlagning, vem jag ser i spegeln under mina bra dagar, samma person i spegeln en dålig dag, sex, politik, dekadens, kultur, festivaler m.m. Idén med Må Mättre tilltalade mig. Känner jag mig lite oengagerad eller slö kan jag med bara några klick få flera tips på hur jag kan göra min dag bättre, roligare och givande. Må-bättre har ingen dold agenda eller given ideologi, olika människor strävar efter hälsa på olika sätt. Här får du inblick i någras liv och tankevärld. Frågan vi vill att du skall kunna få svar på här är helt enkelt: Hur mår du bra?” Som estradpoet, föreläsare och pedagog har Matiss pratat om skrivande och sin syn på språk t.ex. i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan och för företagsledare. Nu skriver och videobloggar han här så ofta han kan. På Må-bättre.se kan du ta del av hans funderingar kring ett enkelt välmående.

You must be logged in to post a comment.