FN säger: Ät mer insekter!

Författat av:

FN säger: Ät mer insekter!

För några dagar sedan läste jag på SVTs nyhetssida att FN släppt en rapport där de uppmanar människor att äta fler insekter! Tydligen är insekter som gräshoppor, larver och getingar väldigt underskattade som livsmedel.

Efter att jag läst nyhetsartikeln funderade jag en kort stund över huruvida jag skulle äta insektskött eller inte. Tanken av att sätta i mig ett par saftiga larver eller knapriga skalbaggar som ett mål mat efter en lång och tärande dag får mig att skruva på kroppen lite obekvämt – jag undrar varför. 2 miljarder människor världen över äter dagligen 1900 olika typer av insekter för att få i sig näring, så varför skulle inte jag kunna göra likadant?

Insektskött

Att äta insekter är ju inte skadligt på något vis (om man äter rätt sort det vill säga), snarare tvärt om. Rapporten från FAO som är FNs livsmedelssektion visar på att 100 gram nötkött endast innehåller 6 milligram järn, samtidigt som 100 gram insektskött innehåller 8 till 20 milligram järn. Proteinhalten i insektskött är inte riktigt lika hög som i nötkött, men väger upp det genom att vara väldigt rikt på kalk, zink och nyttiga fetter istället.

Tydligen är insektskött miljövänligt också. Insekter släpper inte ut lika mycket koldioxid som boskap gör och kräver inte lika mycket foder för att producera kött. En insekt kan på två kilo foder producera ett kilo kött jämfört med nötkreatur där det behövs hela åtta kilo foder för att få fram ett kilo ätbart kött.

Insektsgodis

insektsgodis

Är du sugen på en insektsklubba?

Min slutsats blev jag förmodligen skulle äta insekter utan större problem. Så länge det ser gott ut, luktar gott, smakar gott och är näringsrikt ser jag ingen anledning till varför det skulle vara fel. Jag antar att det är något vi i Europa uppfostras till att tycka helt enkelt. Efter lite ytterligare research hittade jag faktiskt ett sätt att äta insekter på som verkade okej, även för oss européer – äckelgodis! Äckelgodis är omsorgsfullt preparerade insekter i kladdigt godis. Det finns till exempel larvklubbor och chokladdoppade myror att finna om du letar lite på nätet.

Så hur ställer du dig till insektskött? Skulle du äta en soppa gjord på getingar eller ett bröd gjort på skalbaggemjöl? Lämna gärna en kommentar nedan och berätta. Glöm inte heller att trycka på den blå Like-knappen!

2

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

 1. Rickard Engberg  april 10, 2015

  Det är helt sant och vi kan hjälpa till att rädda vår värld med dessa insekter, om vi kan få människor att äta dem som mat och ersätta vårat köttätande. Köttproduktionen är den enskilt största boven när det gäller vår klimatförändring.
  Jag har själv startat en insektsfarm i Thailand och tror stenhårt på detta!
  Jag tror att vi ska vara försiktiga med vilka bilder vi väljer så folk inte blir för äcklade. Många av oss som bor i Europa tycker det är direkt motbjudande och ska därför få se bilder på insekter i mald form och formade som hamburgare eller liknande. Det går även bra med livsmedel där man har tillsatt mjölet, som bröd mm.
  Stor eloge till Må-bättre.se
  Hdg/ Rickard Engberg

 2. Anders  april 13, 2015

  Kolla gärna in den svenska sajten http://www.bugburger.se om framtidens proteinkälla!

You must be logged in to post a comment.