Saknar du inte ciggen?

Författat av:

Saknar du inte ciggen?
Matiss Silins

Finns det substitut till cancerpinnen?

Jag saknar ciggen. Jag har inte rökt sedan september. Rättelse: Jag har inte rökt dagligen sedan september, ett tiotal cigg utspridda på några få utekvällar har det ju blivit. För mig är det samma sak som att vara rökfri. Jag hatar att vara rökfri. Jag saknar ciggen.

Det här inlägget är till för rökare och före detta rökare, tillhör du inte någon av de grupperna så har du inte här att göra. Vi delar inte de här erfarenheterna. Du kommer inte att förstå. Gå och gör något annat.

Det finns frälsningshysteri kring allt, inte minst bland dem som slutat röka.
”Det bästa beslutet någonsin” ”Jag mår så mycket bättre” ”Nu när jag varit rökfri i månader tänker jag inte ens på ciggaretter” ”Det är tack vare mirakelmetoden som jag nu är helt fri från röksuget”
De här budskapen kommer gärna tillsammans med ett foto på någon överfräsch människa i färgglada kläder. De ljuger – allihop!

Då kanske du undrar varför jag inte tänder en cigg istället för att sitta här och gnälla, låt mig förklara.

Matiss Silins

Hur ersätter du efter-maten-ciggen?

Jag rökte mig igenom hela högstadiet och gymnasiet, efter det rökte jag dagligen till jag fyllt 22 och sedan lite till. Då slutade jag första gången, helt rökfri i fem månader. Efter det har jag varit periodare som rökt ibland under vissa perioder, rökt ett paket om dagen under andra perioder och ibland har jag varit helt rökfri men aldrig mycket längre än ett år.

Jag kommer alltid till det medvetna beslutet att tända en cigg. Jag ångrar det sällan. Jag älskar att röka. Det är det bästa jag vet. Jag gillar hur det river i bröstet, hur det smakar, hur jag ser ut och hur det känns i kroppen. Jag saknar morgonciggen, festciggen, efter-maten-ciggen och definitivt efter-sex-ciggen. Jag saknar den kaxiga ciggen som slängs upp under en hetsig debatt, en snygg detalj när jag gestikulerar vilt. Jag saknar tänkciggen när jag skriver och måste ta en paus. Jag saknar den sårade ciggen som röks eftertänksamt när jag vill ge någon dåligt samvete. Jag saknar definitivt stressciggen som inte hjälper ett dyft när jag är nervös men som lurar mig till att tro att den hjälper. Jag saknar sommarciggen i parken, åh vad jag saknar den just nu!

Matiss Silins

Det kan ju finnas andra assecoirer till en cool livsstil?

Vet du vad jag inte saknar? Att läcka pengar och lukta illa. Det är min väldigt korta lista med motargument mot att röka, egentligen är det bara de två. De är mycket starka argument för mig.
Jag hatar hostan som river upp lungmoset och kraxet som tvingar upp en stinkande andedräkt. Jag hatar de kemiska ångorna på morgonen efter ett rökmarathon och jag hatar den äckliga mattan som lägger sig och luktar på tungan så snart jag fimpat min fimp. Jag gillar verkligen inte att lukta illa. Jag gillar heller inte att vara pank.
Du märker vid det här laget att hälsa inte motiverar mig. Hälsa i sig är ingen drivkraft. Att vara sund, överfräsch och färgglad är inget mål för mig. Jag tror att det rent av är den sämsta tänkbara drivkraften. Hälsa för mig är förenat med krav och ångest. Det är något andra tycker att jag borde ha.

Pengar är en drivkraft. När jag röker som flitigast gör jag av med ungefär femtonhundra spänn (1500 SEK) i månaden. Det är en löjlig summa att tända eld på. Det som motiverar mig nu är att spara den summan varje månad istället. De pengarna ska bli en spännande resa, en väldigt gammal bil eller en riktigt sällsynt vinylplatta. Skulle jag köpa cigg så drar jag den summan från sparandet, som straff.
Straff motiverar mig. Hur gör du?

Matiss Silins

Det är ok att bli frustrerad.

Vad hatar du med rökandet? Vad är det som egentligen driver dig att låta bli ciggen? Är du som jag, rökare som faktiskt gillar det du gör men inser att det inte är hållbart i längden? Är du orolig för ekonomin, hälsan, döden, din omgivning, konditionen, cancer, KOL eller lukten? Vad får dig att sluta röka? Jag tror på att hitta sin egen drivkraft. Jag tror på att låta bli ciggen. De är äckliga och kostar en massa. Jag tror inte på att ljuga för sig själv. Jag saknar ciggen och hoppas att jag ska sakna den länge till.

2

Författat av

Matiss Silins är skribent och spokenwordpedagog som bl.a. skrivit krönikor kring välmående och bloggat om kampsport. Han har pluggat både hälsopedagogik och näringslära men det gjorde honom mest skeptisk till hälsoindustrin. Såhär tänker han om hemsidan: ”Må-bättre är en inspirerande idé som sätter igång tankarna kring vad hälsa är. Efter att ha pluggat idrottsvetenskap, näringslära och hälsopedagogik under flera år blev jag störd av att hälsa har blivit en industri. Det verkar som att det ska handla om perfektion och inte välmående. Hälsa för mig är att nå välbefinnande i min vardag samtidigt som jag kan koncentrera mig på mitt arbete, mina vänner och mina intressen. Att må bra ska inte vara en krävande heltidssysselsättning. Samtidigt handlar välmående om så mycket. Jag vill berätta om allt som påverkar mitt välbefinnande - gymmet, min matlagning, vem jag ser i spegeln under mina bra dagar, samma person i spegeln en dålig dag, sex, politik, dekadens, kultur, festivaler m.m. Idén med Må Mättre tilltalade mig. Känner jag mig lite oengagerad eller slö kan jag med bara några klick få flera tips på hur jag kan göra min dag bättre, roligare och givande. Må-bättre har ingen dold agenda eller given ideologi, olika människor strävar efter hälsa på olika sätt. Här får du inblick i någras liv och tankevärld. Frågan vi vill att du skall kunna få svar på här är helt enkelt: Hur mår du bra?” Som estradpoet, föreläsare och pedagog har Matiss pratat om skrivande och sin syn på språk t.ex. i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan och för företagsledare. Nu skriver och videobloggar han här så ofta han kan. På Må-bättre.se kan du ta del av hans funderingar kring ett enkelt välmående.

Kommentarer

 1. MrHawk  februari 6, 2013

  TAAAACK SÅÅÅ MYCKET!
  Låt mig ha min cigg den får mig att ”må bättre”

 2. Anonym  februari 13, 2014

  slutar pga träffar så många äldre rökare på jobbet och blir lika skräckslagen varje gång. man hör dom flera kilometer innan de är framför en. HHSS:..HSSS…. KRAXZ:.. man kan känna hur svårt det är att andas. en berättade att hen hostat upp svart gegga (tjära) ur lungorna.

  Finns dessurom något inom mig som gillar ”kontrollen” över mig själv. Gillar att sluta när andra säger att det är svårt (även om jag också tycket det, vägrar erkänna..) vill vara stark, gillar känslan av att vara stark. kanske är jag i en period i livet då jag inte lyckas med mycket, därför är det skönt att kunna säga att jag klarat att sluta röka.

  Gillar att vinna kampen mot mig själv.

You must be logged in to post a comment.