”Betalar ni tillsammans eller var för sig?”

Författat av:

”Betalar ni tillsammans eller var för sig?”

Du känner den underbara doften av nybryggt kaffe och hör småprat från människor runt omkring dig. Ditt favoritfik sprudlar av liv och din vän som du väntat på i några minuter gick precis in genom dörren med ett pling. Du känner hur ett leende sprider ut sig över dina läppar, ni har så mycket att prata om och ska ha en riktigt trevlig stund tillsammans.

Ni går fram till kassan där den allt för behjälpliga baristan plockar fram sötsakerna du vill ha och häller upp det rykande kaffet i en stor vit kopp, där efter hjälper hon din vän med sakerna som hon valt ut. När alla godsaker har tagit plats på två brickor och det är dags att betala kommer den. Den värsta delen av en underbar fika… Du vet att den kommer och varje gång känner du dig som en sniken och snål vän, frågan som varken du eller din vän vill besvara först. ”Betalar ni tillsammans eller var för sig?”. Frågan kommer och alltid blir det en liten pinsam sekund av tystnad då både du och din vän väntar på ett beslut. Tillslut tvingas du spräcka tystnaden med att säga ”vi betalar var och en för sig”.

Varför kommer denna fråga alltid?! Är det verkligen lika vanligt att någon bjuder på fika som att man betalar var och en för sig? Om det nu är så att jag vill bjuda min underbara vän på fika, varför berövas jag alltid hämningslöst av den lilla tillfredställelsen som kommer av att få säga ”jag tar det”. Nu kanske du tänker något i stil med att ”det kan du väl säga även om kassörskan frågar dig?”, men nej det kan jag inte. Det är inte samma grej att betala när någon utgår ifrån att jag ska betala.

Barista

Har du fått frågan någon gång?

Jag brukar inte bjuda mina vänner på fika om det inte är något speciellt med träffen. Därför leder frågan till att jag åtta gånger av tio känner mig som en snål människa när jag måste svara ”vi betalar var och en för sig”.

Jag hade haft förståelse för att frågan kommer så ofta om det vore så att fiket jag besöker tjänar något på att en person betalar för båda två, men så vitt jag vet är det inget fik som gör det! Nu när jag tänker efter kanske fiket behöver betala en liten summa per korttransaktion som görs, jag får dock frågan även om det är kontant betalning som är aktuellt.

0

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

You must be logged in to post a comment.