Såhär botar du förkylningen med ett varmt bad

Författat av:

Såhär botar du förkylningen med ett varmt bad

Som du säkert vet vid det här laget är varma bad något av det bästa jag vet. Att få komma hem och krypa ner i ett varmt badkar fyllt med vatten och bubblor får mig alltid att må bättre, oavsett vad jag har fått utstå under dagen. Titigare har jag skrivit en artikel om de hälsofrämjande effekterna av ett varmt bad, men det fanns en sak jag missade som vi fått många frågor om hit till Må Bättre och det är huruvida ett varmt bad hjälper för att bota feber eller förkylning.

Bada lagom varmt för att bota din förkylning

Bada lagom varmt för att bota din förkylning

Efter lite undersökningar om hur ett varmt bad påverkar förkylningar har jag äntligen hittat ett bra svar som jag själv fått möjlighet att prova nu när jag varit lite förkyld i mellandagarna. Här får du svaret på om det är bra att bada varmt när du är förkyld.

En vanlig missuppfattning som finns är att man ska bada så varmt att man dödar bakterierna som orsakar förkylningen eller febern. Tråkigt nog innebär detta att du måste döda dig själv först eftersom bakterierna klarar av mycket högre vattentemperatur än vad du gör. Att bada kallt för att dämpa en väldigt hög feber har visat sig fungera i vissa fall, men jag vågar inte skriva något specifikt om det.

Jag är förkyld, kan ett bad få mig att må bättre?

Om du vill bota en förkylning eller feber med ett varmt bad och samtidigt må bättre är hemligheten att bada i rätt temperatur redan innan febern eller förkylningen har brutit ut. Vid första tecken på förkylning eller feber bör du tappa upp ett badkar med 39 grader varmt vatten och sedan bada i max 15 minuter. Var noga med att vattentemperaturen håller sig runt 38 eller 39 grader under hela badtiden. Kliv sedan ur badet och vira in dig själv i något varmt. Gör om proceduren två gånger om dagen tills du börjar må bättre! Genom att bada på detta viset med exakt rätt temperatur på vattnet ger du dig själv en liten låtsas-feber som lurar din kropp att den blir angripen av bakterier som skapar en infektion. Din kropp börjar då producera antikroppar som söker upp och bekämpar de skadliga bakterierna. Tappar du upp ett bad med för varmt vatten när du är känner av förkylnings- eller febersymptom ökar risken att bli sjuk eftersom värmen försvagar dig och gör dig ännu mer sårbar för infektioner (du vet säkert hur slö du brukar känna dig efter ett riktigt varmt bad). Som jag skrev tidigare är det ingen idé att bada varmt för att bekämpa en feber som redan brutit ut eftersom din kropp redan bekämpar bakterierna genom att höja din kroppstemperatur med febern, det kan till och med vara skadligt för hjärtat att bada för varmt när du redan har feber.

Bota förkylning med ett varmt bad

Bota förkylning och må bättre med ett varmt bad

Jag vet inte hur väl denna strategi fungerar ihop med bubbelbad eller jacuzzi, men för mig fungerade detta underbart med ett vanligt badkar i alla fall. Jag kände att jag höll på att drabbas av en förkylning strax efter nyår då jag blev väldigt dåsig och tät i näsan. Som tur var testade jag denna bad-kur och lyckades må bättre innan det blev ett större problem! Eftersom jag ligger i hårdträning inför sommaren var det skönt att slippa bli sjuk! Det bör understrykas att detta lilla husmorsknep mot förkylning och feber endast bör användas av vuxna människor. Tillämpa inte detta på barn, eller någon annan än dig själv för den delen. Vill du läsa med om hur ett varmt bad kan få dig att må bättre rekommenderar jag denna artikeln som jag själv skrev i september: Må bättre av ett varmt bad

Det var allt jag hade för idag, kära läsare av må bättre! Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Lina

9

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

 1. Martin  januari 10, 2013

  Lägger denna bland mina bokmärken. Värt att testa nästa gång jag börjar känna mig krasslig. kostar ju inget!
  /Martin

 2. Claras Life  januari 10, 2013

  Underbart tips! Kostar ju inget som sagt :))

 3. Sara  november 22, 2014

  Det är virus och inte bakterier som orsakat förkylning.

 4. Sara  november 22, 2014

  Det är virus och inte bakterier som orsakar förkylning.

 5. Heilie  mars 3, 2015

  Men om du ska ducha då funkar det också

 6. Hanes  april 10, 2015

  Finns det forskning bakom dessa påståenden?
  Jag tror anledningen till att man känner sig slö efter ett bad är inte i huvudsak på grund av värmen utan temperaturväxlingen i kroppen när man kliver upp från badet?
  Jag känner mig krasslig och funderar på om det är bra att ta ett varmt bad eller om det är bättre att bara försöka vila.

 7. Glada Apan  januari 26, 2018

  Sedan brukar C-vitamin vara bra. Om inte annat känns det så. Pressa citron. Starta Netflix och dygna bästa serierna. Drick drick drick vatten :-)

You must be logged in to post a comment.