Brev till Sandgärdskolan #1

Författat av:

Brev till Sandgärdskolan #1

Just nu är årskurs åtta på Sandgärdsskolan i Borås inne på slutspurten av sitt konditionstema i idrotten. Skolan ligger nära min själ eftersom jag både gått högstadiet där och genomfört ”Skapande Skola”-projekt där de senaste åren. Om jag förstått det hela rätt så har ni kondistest i morgon.

Hej Åttorna!

Jag har ju tidigare varit på er skola och mitt råd nu är precis samma som när vi övade oss i att prata inför folk – Andas! Se det jobbiga testet som en mammutflock och visa vem som bestämmer. (För läsare som inte deltagit på mina lektioner – det var lite internt…)

Det här kommer inte att bli en vanlig ”Kämpa på”-hälsning. Jag vet nämligen att det inte funkar för alla. Under tiden som ni har haft ert uppdrag så har jag, som ni kanske vet, haft mitt. Jag gillar att slänga mig in i träningsprojekt och jag gillar att plåga mig på gymmet, på sparringen och i spåret. Så har det inte alltid varit. Jag började träna först i tjugoårsåldern.

När jag gick i åttonde klass på Sandgärdsskolan var idrott det absolut värsta jag visste. Jag var långsammast, svagast och sämst på allt. Jag blev vald sist i alla lag, drunknade nästan på simningen och hade det inte varit för min bästa kompis så hade jag aldrig kommit tillbaka efter orienteringarna. Jag hade hatat det här konditionstestet och det här inlägget är främst till er elever som verkligen inte ser fram mot morgondagen, för jag tror att ni är några stycken.

Hade Matiss i åttonde klass behövt göra det här hade jag antingen a) Blivit ”Sjuk” och stannat hemma b) Skyllt på ont i foten och suttit bredvid. Åh, så många lektioner med bollsport jag hade ont i foten på. c) Gjort om hela testet till ett stort skämt där jag showade mig igenom det. För kunde jag inte vara bra så kunde jag i alla fall underhålla eller provocera.
Även om jag idag är i bättre form än jag var då så lever det här kvar i min självkänsla. Jag hatar att tävla i saker jag vet att jag inte är bra på och jag har inga problem att ge upp sådant som verkar onödigt. Ibland är det bara svårt att veta vad som är det på förhand. Jag är inte så förtjust i den sidan av mig.

Ge dig in i leken, du tål den! (Foto: Michaela Åberg, pressbild)

Ge dig in i leken, du tål den! (Foto: Michaela Åberg, pressbild)

Mitt råd till mig själv om jag hade gjort testet när jag gick på Sandgärd hade nog varit följande:

Strunta i att tävla med de andra. De kommer jämföra sig med dig för att det är alltid skönt att ha folk som är sämre när en är bra på något. Det enda du ska göra är att vinna över dig själv. Hitta inte på en ursäkt för att slippa, gör testet på ditt sätt. Se det som att du får ut alla dina aggressioner på något som gör dig förbannad, ge dig inte förrän all ilska är borta. Se inte testet som ett motstånd. Det som känns jobbigt är bara din hjärna som försöker att ge upp, du kan vinna över den delen av dina tankar. När huvudet börjar ge upp och allt känns för jävligt så orkar kroppen ännu lite till, och sedan lite till och till sist ännu yttepytte mer. När du tror att det inte går mer så sparka till Mammuten i röven och häng med några extra meter.

Det som fick mig att tycka om träningen var att jag tog bort alla andra ur beräkningen. Jag kan inte jämföra mig med någon som spelar fotboll fyra dagar i veckan när den enda träning mina lungor får är trumpetlektionerna. Den enda som är viktig att vinna över är dig själv, för du kan mer än vad du tror och du är mycket mer än vad andra ser.

Kör hårt i morgon! Jag vet inte vem du är eller vad du klarar, men den häftigaste segern är att vinna över sitt eget självförtroende. Det är jag säker på att du kan klara!

Eder Tillgivne
Matiss Silins

P.s. Snart kommer ett brev till niorna också, har förstått det som att de har något slags styrketest på G.

6

Författat av

Matiss Silins är skribent och spokenwordpedagog som bl.a. skrivit krönikor kring välmående och bloggat om kampsport. Han har pluggat både hälsopedagogik och näringslära men det gjorde honom mest skeptisk till hälsoindustrin. Såhär tänker han om hemsidan: ”Må-bättre är en inspirerande idé som sätter igång tankarna kring vad hälsa är. Efter att ha pluggat idrottsvetenskap, näringslära och hälsopedagogik under flera år blev jag störd av att hälsa har blivit en industri. Det verkar som att det ska handla om perfektion och inte välmående. Hälsa för mig är att nå välbefinnande i min vardag samtidigt som jag kan koncentrera mig på mitt arbete, mina vänner och mina intressen. Att må bra ska inte vara en krävande heltidssysselsättning. Samtidigt handlar välmående om så mycket. Jag vill berätta om allt som påverkar mitt välbefinnande - gymmet, min matlagning, vem jag ser i spegeln under mina bra dagar, samma person i spegeln en dålig dag, sex, politik, dekadens, kultur, festivaler m.m. Idén med Må Mättre tilltalade mig. Känner jag mig lite oengagerad eller slö kan jag med bara några klick få flera tips på hur jag kan göra min dag bättre, roligare och givande. Må-bättre har ingen dold agenda eller given ideologi, olika människor strävar efter hälsa på olika sätt. Här får du inblick i någras liv och tankevärld. Frågan vi vill att du skall kunna få svar på här är helt enkelt: Hur mår du bra?” Som estradpoet, föreläsare och pedagog har Matiss pratat om skrivande och sin syn på språk t.ex. i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan och för företagsledare. Nu skriver och videobloggar han här så ofta han kan. På Må-bättre.se kan du ta del av hans funderingar kring ett enkelt välmående.

Kommentarer

 1. Anonym  mars 7, 2013

  Tack Matiss! Mina elever har nu lärt sig ytterligare några ursäkter… ;-)
  Nej då… Jag lade länken till ditt brev på min lärar-Facebook. Då jag inte har alla elever som vän där så ägnade jag mig åt en stunds högtidlig högläsning inför konditionstestet. Det var mycket uppskattat (även om jag själv inte hajade det där med Mammuten)!

  Jag vet att fler av 9:orna har varit inne och läst brevet också, vilket innebär att de nu förväntar sig ett brev riktat till dem. De har sina styrketester måndag v 12.

  Ser fram emot filmen då jag är mycket nyfiken på om du klarade den tuffa utmaningen. För mig låter det omöjligt, men gränser är till för att sprängas! Jag tränar ju Crossfit och handstående armhävningar har jag aldrig förstått hur man ska kunna klara av att göra ens en! Efter ett tufft pass med mycket armhävningar tycker jag att det är fullt tillräckligt bara att STÅ på händerna!!

  /Camilla

 2. Matiss Silins  mars 8, 2013

  Sweet!
  Hade varit kul att se deras reaktioner. Eleverna kan förklara Mammuten.
  Självklart ska niorna förvänta sig ett brev, det kommer!

  Nu är filmen uppe, jag själv blev förvånad att jag klarade så många handstående armhävningar. För fyra veckor sedan klarade jag exakt noll stycken.

 3. Lina  augusti 23, 2016

  That’s an expert answer to an inittesreng question

 4. kreditkarten vergleich 2015 schweiz  oktober 19, 2016

  CRISTIÁN IS GREAD AMAZING ACTOR AS LATINO only male men hot latino ME TOO iam latino estoy muy orgulloso de CRISTIÁN now participa en PRIVATE PRACTICE DRRODRIGUEZ, A LOS OTROS COMENTARIOS DESUBICADITOS MORE RESPECTO OKAY WELL CRISTIÁN THE BEST ACTOR LATINO THE BEST I LOVE CRISTIÁN always estare al side de CRISTIÁN SOY PERIODISTA cristián SUPERMINO ALL LIFE

 5. wertermittlung hausratversicherung  november 5, 2016

  Vielen lieben Dank, Eva :) Ooooh, Damien Rice. Den liebe ich und ganz besonders 9 Crimes! Komisch, bisher hatte ich das Lied nie mit dem November assoziiert. Aber jetzt wo du es sagst…Liebe Grüße zurück!(Ich muss mich echt mal drum kümmern, eine "auf Kommentar Antworten" Funktion einzurichten…)

 6. http://www./  november 16, 2016

  This is way more helpful than anything else I’ve looked at.

You must be logged in to post a comment.