Brev till Sandgärdskolan #2

Författat av:

Brev till Sandgärdskolan #2

Nu är det niornas tur att genomgå fystest. Det är styrka och rörlighet på schemat och jag ska berätta lite om mina reaktioner på deras test.

Hej Niorna!

Det var ju ett tag sedan vi sågs, hoppas allt är väl.

Senaste veckorna har jag nog märkt att något är i görningen, flera av er har dykt upp på gymmet jag tränar på. Hårt och målinriktat har det tränats. Av er lärare har jag fått reda på att det vankas fystest.

För några veckor sedan skrev jag ett brev till åttorna och i samma veva genomförde jag ett eget styrketest. Därför tänkte jag först att jag för er skull skulle genomgå samma test som ni, filma det och lägga upp på bloggen som underhållning och kanske rent av motivation.
Sedan fick jag reda på vad ni ska göra. För läsare som inte går på skolan kan jag upplysa er om att dessa tappra nior skall utsättas för:

1 – SitUps
Crossfit-situps som jag kallar det, dvs nudda fingertooparna i golvet bakom huvudet-nudda fötterna som är i golvet). Så många som möjligt på 1 minut.
2 – Armhävningar
Vanliga hederliga armhävningar. 90 grader i armbågsleden för godkänt. Så många som möjligt på 1 minut.
3 – Bänkhopp
Eleverna står med fötterna på varsin sida om en bänk. Benböj tills rumpan nuddar bänken (lite mer än 90 grader i knäled). Hoppa upp och stå med raka ben på bänken. Så många som möjligt på 1 minut.
4 – Plankan
Plankan så länge som möjligt.
5 – Rörlighet
Sitt med benen raka framför dig. Hälarna är nollpunkten. Nå så långt fram med fingertopparna som möjligt. Når du inte fram blir det ett minusresultat i cm. Når du förbi hälarna blir det ett plusresultat i cm

Det är alltså dessa shorts som kan ingå i en deal med Sandgärdskolan.

Det är alltså dessa shorts som kan ingå i en deal med Sandgärdskolan.

När jag läst klart harklade jag mig och sa rakt ut i lägenheten ”Inte en chans!”.
Framförallt är det väl rörligheten, jag är ju smidig som en gravid soffgrupp och skulle samla på mig 60 minuspoäng bara på det.
Sedan började tänka på det där om att tävla med sig själv. Det är ju därför jag sätter upp skumma träningsmål, går till kampsporter där jag vet att jag får stryk och sätter igång andra motionsprojekt. Jag gillar ju jobbigt, pinsamt och utmanande. Det är ju lite det som är min livsstil.
Det här faktiskt precis just ett sådant projekt jag skulle kunna ge mig in på, men den här gången vill jag ha något tillbaka. Åttorna har jag ju nyss varit och härjat hos så de behövde inte betala för sitt inlägg. Ni, kära nior, har ju sluppit mig i ett år så jag tänkte föreslå en deal.

Jag kommer att genomföra testet inför en filmkamera, självklart iklädd shortsen med rosa fåglar OM ni producerar lite poesi.
I kommentarsfältet här nedanför vill jag ha två dikter från varje klass som handlar om idrott, testet ni just gjort eller styrka. Det kan vara texter som ni skriver i grupp, enskilt eller hela klassen tillsammans.
Poeterna får gärna vara anonyma. Om det senast nästa fredag dyker upp minst åtta idrottspoem här så lovar jag att spela in en video där jag utför alla övningar ni skall utstå.
Förutom shortsen så kommer jag även att ikläda mig ett plagg på överkroppen som ni kan få lämna förslag på. Så ge mig dikter och modetips.

Kör hårt, skriv något roligt och lycka till!

 

Eder Tillgivne
Matiss Silins

18

Författat av

Matiss Silins är skribent och spokenwordpedagog som bl.a. skrivit krönikor kring välmående och bloggat om kampsport. Han har pluggat både hälsopedagogik och näringslära men det gjorde honom mest skeptisk till hälsoindustrin. Såhär tänker han om hemsidan: ”Må-bättre är en inspirerande idé som sätter igång tankarna kring vad hälsa är. Efter att ha pluggat idrottsvetenskap, näringslära och hälsopedagogik under flera år blev jag störd av att hälsa har blivit en industri. Det verkar som att det ska handla om perfektion och inte välmående. Hälsa för mig är att nå välbefinnande i min vardag samtidigt som jag kan koncentrera mig på mitt arbete, mina vänner och mina intressen. Att må bra ska inte vara en krävande heltidssysselsättning. Samtidigt handlar välmående om så mycket. Jag vill berätta om allt som påverkar mitt välbefinnande - gymmet, min matlagning, vem jag ser i spegeln under mina bra dagar, samma person i spegeln en dålig dag, sex, politik, dekadens, kultur, festivaler m.m. Idén med Må Mättre tilltalade mig. Känner jag mig lite oengagerad eller slö kan jag med bara några klick få flera tips på hur jag kan göra min dag bättre, roligare och givande. Må-bättre har ingen dold agenda eller given ideologi, olika människor strävar efter hälsa på olika sätt. Här får du inblick i någras liv och tankevärld. Frågan vi vill att du skall kunna få svar på här är helt enkelt: Hur mår du bra?” Som estradpoet, föreläsare och pedagog har Matiss pratat om skrivande och sin syn på språk t.ex. i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan och för företagsledare. Nu skriver och videobloggar han här så ofta han kan. På Må-bättre.se kan du ta del av hans funderingar kring ett enkelt välmående.

Kommentarer

 1. Erik Björnsson  mars 18, 2013

  Rosor är röda, violer är blå, idrott är tråkigt, hejdå

 2. Harrypottergirl97  mars 21, 2013

  Att slita ut sig i fyra veckor har varit svårt, jag har tränat ordentligt hårt.
  Svetten har klibbat som lim,
  All denna träning för att bli såkallad ”slim”. Att vara smal är tydligen i dagens samhälle någon form av lag, det gör att jag sliter för formen varje dag. Extra press för att nå sina mål man satt, tänkandet på all träning gör mig alldeles matt. Men samtidigt får det mig att må så jävla bra, så när man gett sig in i träningen är det ingen idé att bara dra. Kämpa med hela sitt hjärta, skit ifall du kommer få känna denna oändliga smärta. För när du väl är nöjd med din kropp, så har du klarat livets hårda lopp. Så Matiss lycka till med denna jobbiga grej, försök att slå mig, jag lovar jag är en tuff tjej.

 3. 9B  mars 21, 2013

  Att skriva om idrott är svårt
  Jag gör endast detta för att du ska behöva jobba hårt

 4. E från 9B  mars 21, 2013

  att ha idrott, styrka och fys
  är allt annat än mys
  och utan hög och skön musik
  så får jag dagens panik
  med skrikande och gormande från 9B, så får du inte ge upp förrän hela du är sne
  träna och träna i fyra veckor långa
  får så mycket muskler att kläderna blir trånga
  nu är det din tur att jobba stenhårt,
  vi vill allt se i en video pinsamt iklädd roliga shorts
  hur långt räcker din rappa tunga när det gäller att på tårna gunga
  i 4 svidande minuter?
  vi tvivlar på att du då njuter
  men vill man komma nånstans i världen får man jobba hårt
  och att slå våra resultat det kommer bli svårt
  pulsen slår och andhämtningen stiger
  låren dom svider och det är stenhårda tider
  men sen kan du gå hem och käka chips, eller morötter men de är bara ett tips!
  du är ju en kul kille så du kan ju försöka dra ett skämt mellan alla ansträngda flämt
  det vi nior gjort går ej fort, men det ger kanske ökat självförtroende när de ska tas kort
  jaja, hoppas du kämpar mattis vår, men du aldrig oss slår!!

 5. Tröttis  mars 21, 2013

  Jag gillar egentligen att slappa i soffan med godis utan att jobba,
  Men under dessa veckor var jag tvungen att latlivet nobba.
  Vara tvungen att slita stenhårt,
  Att nå sina mål var riktigt svårt.
  Efter dessa veckor skulle man kanske fortsätta med detta liv,
  Men det orkar jag inte utan skiter i träning och äter mat istället .

 6. Foodlover97  mars 21, 2013

  Jag gillar mat, helst på de största fat.
  Har skitit i träningen för maten är allt,
  Att vara tvungen att vara ute och springa är ju så kallt.
  Så jag äter och är nöjd med livet.

 7. 9D  mars 21, 2013

  Erkänner att jag fuskat på min träning lite grann, men va fan jag är ju man. Jag ska ha lite fett på kroppen, fast de hade ju inte varit fel att känna sig klar i kroppen. För de gör man efter en bra träning.
  Svetten rinner och pulsen ökar, tror du jag tränar?
  Nej, jag vid LOL lökar.

 8. Sad  mars 21, 2013

  Köp godis köp läsk, för nu är styrketestet gjort. Ingen mer träning och slit. Annar får du komma hit och säga till mig. Släng dig i väggen Camilla nu kan du inte plåga oss mer!

 9. Camilla Idrottsläraren  mars 21, 2013

  Nu du Matiss får du jobba hårt, detta testet är mycket svårt. Alla 9:or har kämpat på, hur ska det för dig gå?

  >Ser fram emot en kul film inom kort ;-)

 10. Matiss  mars 25, 2013

  Jaha, då kan jag nog inte krångla mig ur detta.

  Film kommer inom kort, tusan också!
  /m

 11. Joan  augusti 23, 2016

  Blah blah blah Republican, blah blah blah Democrat! Isn’t anyone else tired of hearing this? This is a nation for the people by the people., so lets put the PEOPLE back in power this November. Vote inpdnedeent.

 12. quote auto insurance  september 16, 2016

  muchas gracias por visitar mi blog y comentar mi funda de la geisha, me alegro que te guste… Me he pasado por tu blog , y me ha sorprendido es muy elegante, a mi tb me gustan las mismas cosas que a ti, yo estudie diseño de moda…La música que has elegido es preciosa… muchas felicidades, xq es un blog muy bonito, me pasare a ver tus cosas xq me encantan todas las fotos. un saludo y pasate cuando quieras por el gran mundo de oz.un saludo de silvia

 13. http://www./  oktober 2, 2016

  Awesome! I love all of these foods Well, except for grapefruit (too sour for my taste). Apple cinnamon oatmeal cookies and chili sardine omelette are just divine. Maybe you can post some recipes next time, Erin!

 14. http://www.sitebuzz.tech/  oktober 7, 2016

  Tori your the best, so glad you and Finn are healthy. I had a tear in my eye reading this. You have officially scared me off of having kids so close though. ;-( I hope you and your beautiful family enjoy many more years together!

 15. kreditkarte kostenlos test vergleich  oktober 19, 2016

  i was done buying anymore books on this topic. The last 5 of so books and ebooks I have bought had no new information and nothing that I wasn’t already trying.This one cought my eye though, if I don’t win I think I will have to get it… especially for $3.99.I look forward to learning something new!

 16. direkt sparen kremser bank  november 3, 2016

  Im guessing the Bible was bought either by Nergal himself or the people who market Behemoth. He was really just destroying his own property. At the end of the day, it’s just a book. There’s nothing holy about it, I can buy the same Bible downtown in a book shop that sells 50 Shades of Grey, why is this book any more holy than the next?I just have to add;You’re trying to convict a man after he just got through leukemia? Shame on you, religious extremists. Way to ‘like thy neighbour’.

You must be logged in to post a comment.