Dietbanta!

Författat av:

Dietbanta!

Hur äter du? Är det strikt regim eller löst sammansatt snabbmat? Räknar du kalorier eller lägger du fokus på hur det smakar? Oavsett om du aktivt söker nya toppdieter eller bara funderar på att göra några förändringar i dina matvanor så finns de goda råden överallt.

Inte sällan kommer kostråden med en hel vetenskap. Jag kommer inte att göra en lista av de dieter och matideologier som finns, jag tror att du stött på många av dem redan. Allt från kosttillskottsmarathon till matlagning som upptar en stor del av din tankeverksamhet.

Jag kommer ofta att tänka på uttrycket ”Att äta för att leva, inte leva för att äta.”
Hälsorubrikerna verkar vilja få oss att lägga mycket tid åt ätandet, en av de mest grundläggande kroppsfunktionerna.

Jag tror inte att vi behöver råplugga näringslära för att äta sunt. Sunt betyder i det här fallet att äta den typen av mat som passar din livsstil. Sunt är att äta en sådan mängd mat att du bibehåller en sådan kroppsform som inte gör dig orkeslös. Äter du för mycket blir du slö och äter du för lite blir du energifattig. Detta vet vi.

Vad för mat som passar din livsstil kan bara du själv ta reda på. Själv tror jag på att lära sig grundläggande funktioner. Vad gör fett? Vad gör protein? Vad gör kolhydrater? Hur ser mitt behov ut. Sedan tar man reda på i vilka livsmedel dessa finns och experimenterar själv med sammansättningen. Ett detektivarbete av det slaget kan du t.ex. göra på livsmedelsverkets hemsida. Hellre lära sig lite än inget alls. Du behöver inte välja mellan att antingen äta skräpmat eller hålla superdieten. Att hamna någonstans mitt emellan kan vara en god start.

Att köpa hela koncept och aktivt engagera sig i sin kosthållning passar vissa. Andra vill att måltiden skall vara en naturlig och smidig del av vardagen som bara flyter på utan större ansträngningar.
Själv har jag bantat ner antalet dieter jag läser om.

0

Författat av

Matiss Silins är skribent och spokenwordpedagog som bl.a. skrivit krönikor kring välmående och bloggat om kampsport. Han har pluggat både hälsopedagogik och näringslära men det gjorde honom mest skeptisk till hälsoindustrin. Såhär tänker han om hemsidan: ”Må-bättre är en inspirerande idé som sätter igång tankarna kring vad hälsa är. Efter att ha pluggat idrottsvetenskap, näringslära och hälsopedagogik under flera år blev jag störd av att hälsa har blivit en industri. Det verkar som att det ska handla om perfektion och inte välmående. Hälsa för mig är att nå välbefinnande i min vardag samtidigt som jag kan koncentrera mig på mitt arbete, mina vänner och mina intressen. Att må bra ska inte vara en krävande heltidssysselsättning. Samtidigt handlar välmående om så mycket. Jag vill berätta om allt som påverkar mitt välbefinnande - gymmet, min matlagning, vem jag ser i spegeln under mina bra dagar, samma person i spegeln en dålig dag, sex, politik, dekadens, kultur, festivaler m.m. Idén med Må Mättre tilltalade mig. Känner jag mig lite oengagerad eller slö kan jag med bara några klick få flera tips på hur jag kan göra min dag bättre, roligare och givande. Må-bättre har ingen dold agenda eller given ideologi, olika människor strävar efter hälsa på olika sätt. Här får du inblick i någras liv och tankevärld. Frågan vi vill att du skall kunna få svar på här är helt enkelt: Hur mår du bra?” Som estradpoet, föreläsare och pedagog har Matiss pratat om skrivande och sin syn på språk t.ex. i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan och för företagsledare. Nu skriver och videobloggar han här så ofta han kan. På Må-bättre.se kan du ta del av hans funderingar kring ett enkelt välmående.

You must be logged in to post a comment.