Rökförbud på McDonalnd’s

Författat av:

Rökförbud på McDonalnd’s

Matiss senaste artikel om hur mycket han saknar sina cigaretter fick mig att le. Det är både inspirerande och skrämmande hur mycket man kan sakna något så hälsovådligt som cigaretter, men som han själv skriver i sin artikel förstår jag nog inte riktigt relationen mellan rökare och cigaretter eftersom jag själv aldrig rökt en cigarett i hela mitt liv. För mig har alltid nackdelarna med cigaretter låtit större och fler än de få fördelarna jag hört om.

Hans artikel fick mig också att tänka på en något tragikomisk scen som jag fick bevittna i somras på McDonalds uteservering i knalleland Borås. En tjejkompis och jag hade köpt varsin meny som vi tänkte avnjuta ute i det fina sommarvädret, så vi tog våra brickor och slog oss ned vid ett bord mitt i solen på uteserveringen. En bit bort satt en långsmal medelålders herre ensam vid ett bord och vid bordet bredvid honom satt en väldigt rund kvinna med sitt barn som även han var väldigt rund, jag vågar nog påstå att de båda var överviktiga. I alla fall, när den långsmala mannen hade ätit sin cheeseburgare och sörplat upp sin läsk sträckte han in handen under sin kavaj och plockade fram ett paket med gula Blend cigaretter. Han plockade upp en av cigaretterna och satte mellan läpparna, där efter plockade han också upp en tändare som han hade klämt in i cigarettpaketet tillsammans med cigaretterna. Han tände cigaretten och tog ett bloss.

Jag och min tjejkompis satt som sagt en bit bort men ingen av oss kunde missa hur modern frös till is och spände blicken i herren med cigaretten. Herren verkade inte märka något alls. Efter sitt andra bloss på ciggen röt modern till, tydligen vart något mått rågat för hennes del. Ursäkta! Du.. ursäkta mig. Jag minns att mannen rycktes från sitt dagdrömmande och mötte moderns blick med ett vänlig leende för en millisekund, men efter att ha sett kvinnans ansiktsuttryck suddades leendet kvickt bort. Jag bara undrar hur du kan med frågade modern mannen som inte riktigt förstod vad hon syftade på. Ser du inte att jag har min son här? Jag får be dig röka någon annan stans eller vänta med din cigarett tills vi har gått för jag tänker minsann inte sitta här och låta honom andas in din rök! Hon var bevisligen väldigt illa berörd och förnärmad av mannens rökande i hennes sons närvaro.

Jag och min vän såg på varandra och förberedde oss (med visst nöje) på att scenen skulle urarta, lite underhållning till maten tackar man ju aldrig nej till! Till vår förvåning urartade inte scenen alls. Tvärt om bad mannen om ursäkt, tog sin bricka och gick där ifrån. Modern förklarade sedan för sin son hur äckligt det var med rökare… minsann.

Jag tänkte för mig själv hur det hade varit om jag skulle gått fram till den feta modern och börjat skälla ut henne för att hon tagit med sin son till ett snabbmatställe och tryckt i honom salt, socker och fett istället för att ge honom något nyttigt att äta. Jag tycker inte det hade varit ett större fel av mig att skrika något i stil med hur fan kan du låta din feta son äta det där, se på honom och se på dig själv! Våga inte ta en mjukglass till efterrätt! Vad är det för fel på dig?!

Röka - idiotiskt. Fettma - ?

Röka – idiotiskt. Fettma – ?

Det finns så mycket hälsoskadligt omkring oss som får oss att må sämre, men på något sätt är det som att rökarna är hackkycklingarna när det kommer till hälsa och välmående. Jag ska erkänna att jag gärna ger en verbal känga till en vän som sträcker sig efter en cigg, men jag skulle ha svårare att kommentera på en väns vikt i kombination med onyttiga matvanor. Varför är det på det viset? Vi blir allt fetare, men rökningen minskar. Kanske borde jag ge en fet vän en känga istället?

Är det industrihälsan som formar oss till att hata cigaretter och tycka synd om feta människor? Fetma är en giftigare diskussion och ett jobbigare ämne som är väldigt känsligt för många som är drabbade, därför vågar inte folk lägga sig i, men det är mer okej att lägga sig i en persons val att röka? Många kanske funderar över huruvida man bör lägga sig i en persons hälsoval över huvud taget, men jag gör det för att jag bryr mig om mina vänner och deras hälsa.

Rökförbud på McDonalnd’s – industrihälsans dubbelmoral.

/Andréas

0

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

You must be logged in to post a comment.