Alltså.. Det här med fightclub-kropp

Författat av:

Alltså.. Det här med fightclub-kropp

Jag läser sällan artiklar som är skrivna av hälsoindustrin, men som du säkert vet är det svårt att undgå tidningarnas skrikande rubriker ibland. Rubriken som skriker lika högt som ofta är den om den så kallade Fightclub-kroppen. Jag undrar ofta hur definitionen av den så kallade Fightclub-kroppen ser ut och om min bild av den skiljer sig från andras. Jag har förstått så mycket att begreppet ska föra läsarens tankar till bilden här till höger där en slimmad och svettig Brad Pitt från filmen står bland gormande män i en källare. Kanske ser somliga människor en vältränad kropp, men det jag ser är hur Brad Pitts skinnflådda knogar blöder och hur hans cigg ryker på sista blosset i hans mungipa. Hans kropp är inte snygg för att han format den med en Super Ultra Titanium Ab Worker (eller vad de nu heter). För mig är hans kropp vad allas kroppar skulle bli om vi slutade fokusera på hälsoindustrins ouppnåeliga ideal och istället frigjorde oss från samhällets normer med dunder och brak.

Hur kunde ens Fightclub-kropp bli ett begrepp för att sälja tidningar och träningsredskap? Om författarna, kröninkörerna och journalisterna verkligen hade sett filmen Fightclub borde de väl förstå hur motsägelsefullt det är att sälja industrihälsa till människor genom att referera till en film som handlar om att göra sig fri från bland annat samhällets skönhetsideal?

”Is that what a real man looks like?” frågar Edward Norton Brad Pitt i filmen samtidigt som de båda blickar hånande mot en reklamskyllt för Calvin Klein kalsonger. ”Är det så man bör se ut som kille” tänker jag för mig själv när jag ser en bild av Brad Pitts svettiga och vältränade Fightclub-kropp på framsidan av Aftonblandets hälsobilaga. Ironin är nästan ovärderlig.

”Så fick jag min Fight Club-kropp – på tre månader”

fight clubDet var allt jag hade för idag, kära läsare av må bättre! I nästa del av Sjöbloms Crossfitskola kommer jag skriva om hur du ser resultaten av dina Crossfitpass! Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Andréas

0

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

You must be logged in to post a comment.