Ta en nyttig fika på ett café i Borås

Författat av:

Ta en nyttig fika på ett café i Borås

Fik och caféer besöker jag minst två gånger i veckan! Jag tycker att det är underbart att ta en fika med en god vän efter jobbet, men visst blir det lite för mycket sött och onyttigt i längden. Oavsett vilket fik jag än besöker går det som på rutin att jag tar en sockrig bulle och en kopp kaffe eller möjligtvis latte när kassörskan frågar mig vad det får lov att vara. Min absolut största svaghet är nog chai latte som erbjuds på de flesta fik i min omgivning, den kryddiga smaken passar så perfekt kring jul tycker jag!

Som tur är har många caféer och fik börjat erbjuda många nyttigare alternativ till sina gäster. I början såg jag mest att det handlade om lite grövre smörgåsar och mackor som oftast låg långt ner i bakom kyldiskens glasruta. En del fik skyltade inte ens med sina nyttigare alternativ. På senare tid har jag dock märkt en förändring på den fronten. Skyltarna om de nyttiga alternativen blir allt större och det handlar inte bara om nyttiga smörgåsar eller mackor längre. Även sötsaker som bullar, cupcakes och kladdkakor börjar bakas med nyttigare ingredienser som mörk choklad och grovt fullkornsmjöl. En underbar utveckling givetvis!

Men vad är GI smörgås och LCHF kakor? Jag är själv ingen expert på området. Det finns enorma mängder text och flera hundra webbplatser som beskriver vad LCHF och GI är, men såhär tolkar jag begreppen.

GI – Glykemiskt Index

GI står för Glykemiskt Index och är ett mått på hur mycket ett visst livsmedel påverkar ditt blodsocker. Maträtter med lågt GI innehåller långsamma kålhydrater och bryts ned i kroppen långsammare vilket leder till stabilare blodsocker och en mättnadskänsla som räcker längre. Lågt GI är bra, högt GI är dåligt. Mörk choklad och fullkornsmjöl har bra GI-värde.

LCHF – Low Carb High Fat

Fika i Borås

Fika i Borås

LCHF står för Low Carb High Fat och är en relativt ny dietmotod som blivit väldigt modern och inne I Sverige. Vad metoden innebär är kanske inte så svårt att förstå när man vet vad bokstäverna står för, man äter helt enkelt mat med få kålhydrater och mycket fett. LCHF-kost stabiliserar också blodsockret och är tydligen en väldigt bra metod för att gå ner i vikt. Jag har många vänner som lyckats tappa flera kilon genom LCHF. LCHF-mat kan som sagt innehålla feta såser och kött. En kladdkaka gjord på mörk choklad och utan mjöl tillsammans med grädde är min favorit när det kommer till LCHF-godis!

Det var allt jag hade för idag! Glöm inte att lämna en kommentar eller två om du tyckte om artikeln eller hatade den!  Klicka på ikonerna nedan för att dela denna artikeln på Facebook eller Twitter, jag kan garantera att den kommer ge dig en hel del uppmärksamhet, likes och kommentarer :-) Om du vill prenumerera på våra artiklar i din iPad, iPhone eller Android har du vår RSS-feed här!

/Lina

1

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

  1. Helena  december 12, 2012

    Underbart tips på kladdkaka med mörk choklad! det ska jag söka nästa gång jag fikar. Kan också tipsa om gi-sallad! =)

You must be logged in to post a comment.