8 hemliga fördelar med fysisk beröring

Författat av:

8 hemliga fördelar med fysisk beröring

Vilket ditt viktigaste sinne? Vilket sinne skulle du välja om du bara fick välja ett? De flesta av oss skulle nog svara att synen eller hörseln är det viktigaste sinnet för att klara oss igenom vardagen, men känsel är också ett väldigt viktigt sinne. Faktum är att till och med den lättaste beröringen kan påverka vårt sätt att tänka. För att bevisa detta tänkte jag bjuda dig på några psykologiska studier som visar på effekterna av fysisk beröring i vardagslivet.

Beröring och pengar

Enligt en studie av Crusco & Wetzel, 1984 får servitriser och servitörer som vidrört sina gäster mer dricks än de som låtit bli. Vill man ytterligare höja sin dricks kan man även bjuda på ett leende.

Bra beröring

Bra beröring

Beröring och hjälp

När en person vidrör oss blir vi mer benägna att hjälpa denne. I en studie fick främlingar på gatan en lätt beröring av en person som tappat sina papper på marken samtidigt som denna bad om hjälp med att plocka upp dem. Slutsatsen blev att de främlingar som blev berörda av personen i nöd stannade upp och hjälpte till i 90% av fallen, jämfört med 63% av främlingarna som inte blev vidrörda på något sätt (Gueguen, 2003).

Beröring och tillmötesgående

En person som blivit lätt berörd på överarmen är mer tillmötesgående. I en studie av Willis and Hamm (1980) gick försökspersoner omkring med en namninsamling på stan, målet var att få så många namnunderskrifter som möjligt. 81% av främlingarna som blev berörda på överarmen samtidigt som de omband att skriva på namninsamlingen gick med på uppgiften, jämfört med endast 55% av främlingarna som inte fick en lätt beröring av försökspersonen. I en annan studie stoppades personer på gatan för att fylla i en frågeformulär, beröringen på överarmen höjde medverkan från 40% till 70%.

Berör igen för ännu mer tillmötesgående

Vaidis and Halimi-Falkowicz (2008) ställde frågan om människor som blev stannade på gatan och blev berörda två gånger på överarmen samtidigt som de ombads att skriva på en namninsamling blev ännu mer benägna att skriva på en de personer som bara blev berörda en gång. Svaret blev ja, människors som berörs två gånger är ännu mer tillmötesgående än de som vidrördes en gång. Skillnaderna var störst i fallen där främlingarna blev berörda av en kvinnlig försöksperson.

Beröring och attraktion

Du kanske inte blir så överraskad när jag berättar att män som blivit lätt vidrörda av kvinnor visade större intresse för dem, men här har du en psykologisk studie som bevisar detta i alla fall: Gueguen (2010). Gueguen fann att män som blev lätt berörda av kvinnor väldigt ofta misstolkar detta som sexuellt intresse eller attraktion, så dra inga förhastade slutsatser om du är man och blir berörd av en kvinna på ett icke-sexuellt sätt. Kanske blir du mer överraskad av att kvinnor som blev lätt berörda av män på ett icke-sexuellt sätt gav ut sitt telefonnummer lättare än de kvinnor som inte blev berörda (Gueguen, 2007).

Beröring och makt

Fysisk beröring säger något väldigt viktigt om hierarkiska relationer där en person har en högre status än en annan. Henley (1973) observerade invånare i en storstad när de utförde sina dagliga sysslor. Han fann att människor som berör andra människor (till skillnad från att bli berörd av andra) ofta hade högstatusjobb eller höga positioner inom företag. Enligt Summerhayes & Suchner, 1978 anser vi generellt att människor som berör andra har högre status i vårt samhälle.

Fördelar med beröring

Fördelar med beröring

Beröring och kommunikation

Vi berör varandra på olika sätt för att förmedla olika typer av känslor. Hertenstein et al. (2006) bevisade hur mycket känslor vi människor kan förmedla och tolka genom en enkel beröring på handleden.

Försökspersoner fick i uppgift att förmedla 12 olika känslor till en annan person som satt dold baken ett skynke. Personen som skulle tolka känslorna stack ut sin arm genom skynket och personen som skulle förmedla känslorna fick endast beröra personens handled. Trots att personen bakom skynket inte såg försökspersonen var träffsäkerheten överraskande stor. Mellan 48% och 83% av känslorna som förmedlades genom beröring av handleden tolkades rätt. För att du ska ha något att jämföra med kan jag berätta att det är lika bra träffsäkerhet som vi människor har när vi förmedlar känslor med våra ansikten!

Beröring genom massage

Om du kan åstadkomma allt detta genom en enkel beröring, tänk då vad som händer vid en helkroppsmassage! För ett tag sedan publicerades en artikel om de positiva effekterna av massage här på Må Bättre, följ länken för att komma till artikeln.

Så! Nu efter att du läst den här artikeln – vilket är ditt viktigaste sinne? Lämna gärna en kommentar och berätta efter att du berört den blå Like-knappen nedan!

1

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

  1. K.I  oktober 25, 2016

    Väldigt bra artikel!

You must be logged in to post a comment.