Kroppsspråk – händernas omedvetna språk #2

Författat av:

Kroppsspråk – händernas omedvetna språk #2

Hej kära läsare! Här kommer del 2 av artikeln om händernas hemliga kroppsspråk och signaler. Om du inte läst den första delen om vad du säger med dina händer kan du göra det här!

Som jag nämnde i den första delen så utgör våra händer en väldigt stor del av vår ickeverbala kommunikation och vi skickar många signaler med dem som vi ibland inte har en aning om. För att bli bra på att kommunicera med andra så är det viktigt att du har full koll på vad du skickar för signaler med ditt språk, men också vad du skickar för signaler med ditt kroppsspråk. I den här artikeln ger jag dig några avancerade tips på hur du kan använda dina händers kroppsspråk för att bli tydligare i diskussioner och visa vad du verkligen känner.

Peka med hela handen och vid rätt tillfälle

Vad säger du egentligen med dina händer?

Vad säger du egentligen med dina händer?

Att peka är ett superbt sätt att omedvetet och ickeverbalt dra fokus till något genom kroppsspråk. Detta kan användas på många fiffiga vis i samtal eller förhandlingar, men först är det viktigt att veta hur du pekar på rätt vis. Att peka med pekfingret mot någon eller något uppfattas ofta som en negativ gest och bör endast använda om man vill dra fokus till något eller någon i en negativ bemärkelse. Att peka med hela handen på ett mjukt men bestämt vis är mer positivt laddat. Vi älskar alla att få komplimanger och vackra ord riktade mot oss, bokstavligt talat. När du pratar med en person och säger något positivt så släng gärna en gest med hela handen mot personen som du pratar med. Då knyter du ann det positiva ordet som du säger med rösten till personen du syftar på med handen. För att ge ett exempel på hur jag menar; om du ger en komplimang i stil med vad fint klädd du är kan du förstärka ditt uttalande med ditt kroppsspråk genom att peka på personen du talar till. Då säger du något vackert som får extra kraft genom dina händers kroppsspråk och personen tar då till sig komplimanger på ett djupare sätt.

Använd händerna i anchoring eller förankring

Samma teknik med att peka med hela handen kan också användas i så kallad anchoring eller förankring. Anchoring eller förankring är ett mycket kraftfullt sätt att omedvetet koppla samman ett visst ord eller känsla med en person eller sak genom kroppsspråk. Om du står och håller ett föredrag om hur en bra ledare bör vara pratar du om ledare generellt, men om du på ett diskret vis gestikulerar mot dig själv varje gång du säger bra ledare eller stark ledare kommer folk i publiken knyta ann just de orden till dig på ett omedvetet plan vilket gör att nästa gång de tänker på en stark ledare förs deras tankar till dig och din presentation – allt tack vare ditt kroppsspråk. Vill du knyta ann ordet till människorna i publiken så att de tänker på sig själva som starka och bra ledare efter ditt föredrag bör du rikta dina gester utåt mot publiken istället. Förankring kan också ske genom beröring istället för gestikulering och kan då bli ännu kraftigare.

Beröring med händerna talar ett tydligt språk

När berörde du någon senast?

När berörde du någon senast?

Beröring är något som vi människor inte är så vana vid nu för tiden. Vi tar allt längre fysiskt avstånd ifrån varandra då vi kan kommunicera brusfritt på långa avstånd med hjälp av Facebook och telefon, men behovet av beröring finns fortfarande kvar i oss och många går med ett otillfredsställt behov av beröring. Om du kan vara den personen som hjälper en annan med att tillfredställa bara en liten del av det mycket grundläggande mänskliga behovet har du vunnit mycket i både förtroende och känsla. Att lätt beröra någons hand för bara en sekund mitt i ett samtal höjer fokus och medkänsla, så var inte rädd för att beröra någon med dina händer.

Det var allt jag hade för idag, kära läsare av må bättre! Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Andréas

2

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

  1. Foffe  januari 13, 2013

    Bra att du nämner beröring i samanhanget kroppspråk

    • Andréas Sjöblom  januari 13, 2013

      Grymt Foffe, beröring är ett viktigt ämne. Ska nog skriva en artikel om det ensamt i framtiden.

You must be logged in to post a comment.