4:an på 4 veckor – Nemesis

Författat av:

4:an på 4 veckor – Nemesis

I det antika dramat är nemesis vad som följer efter hybris. Nemesis är nederlaget, ärkefienden, det oövervinnerliga. Kort sagt är nemesis det som kommer och daskar dig med en kofot i ansiktet när du kaxat dig lite för mycket. Igår var jag och redaktören ute på promenad och diskuterade uppdraget. Han säger att han gjorde 4 handstående armhävningar på tisdagsträningen. Jag som har som utmaning att klara 3×15 av dessa tyckte ändå att det var skönt att han inte klarade fler. Jag var dum nog att säga något om att jag kanske inte var i så pjåkig form i alla fall. Redaktören är ju ett redigt kraftpaket i spänst och uthållighet. Det är då han säger att han nog visst klarar 15 om han ”Ger sig fan på det och är uppvärmd”. I mitt stilla sinne tror jag inte att han klarar men än kanske fem. Hur det gick kan du se i dagens film.

En klassisk Nemesis i populärkulturen. Jokern är något av ett förkroppsligande av mitt uppdrag idag.

En klassisk Nemesis i populärkulturen. Jokern är något av ett förkroppsligande av mitt uppdrag idag.

Vi har nu kommit till avdelningen då jag kommer med undanflykter och ursäkter. Alla som tränar kommer med dem – du också, försök inte. Det finns alltid någon anledning till att du inte fixar just det lyftet, den övningen eller varför just den distansen är din nemesis. Nu är det min tur att förklara varför Redaktören eventuellt har lite bättre förutsättningar för handstående armhävningar än jag. Detta illustreras med en enkel uppställning av fakta.

Redaktör Sjöblom

Ålder: 25 år
Längd: 187 cm
Vikt: 70,4 kg
Kroppsform: Som mejslad av gudar i ett ekblock
Fysiska förutsättningar: Svart bälte i kung fu, Tränar och tränare i sanshou, kör crossfit nästan dagligen, aldrig rökt en cigg

Den utmanade Matiss

Ålder: 33 ½ år
Längd: 177 cm
vikt: 73 kg
Kroppsform: Bulliga biceps men begynnande bayersk buk. Som en blandning av Popeye och Danny de Vito ungefär
Fysiska förutsättningar: Började träna för 2 veckor sedan efter ett uppehåll på 4 månader, nerökt som en skånsk Ål men hyfsat nikotinfri sedan september.

Det är inte så att jag skyller ifrån mig. Jag bara konstaterar fakta, typ. Idag tänker jag inte gå till gymmet, jag tänker sitta och sura över att jag inte är starkare än redaktören, och du kan inte hindra mig från att vara en grinig gubbe idag.

 

2

Författat av

Matiss Silins är skribent och spokenwordpedagog som bl.a. skrivit krönikor kring välmående och bloggat om kampsport. Han har pluggat både hälsopedagogik och näringslära men det gjorde honom mest skeptisk till hälsoindustrin. Såhär tänker han om hemsidan: ”Må-bättre är en inspirerande idé som sätter igång tankarna kring vad hälsa är. Efter att ha pluggat idrottsvetenskap, näringslära och hälsopedagogik under flera år blev jag störd av att hälsa har blivit en industri. Det verkar som att det ska handla om perfektion och inte välmående. Hälsa för mig är att nå välbefinnande i min vardag samtidigt som jag kan koncentrera mig på mitt arbete, mina vänner och mina intressen. Att må bra ska inte vara en krävande heltidssysselsättning. Samtidigt handlar välmående om så mycket. Jag vill berätta om allt som påverkar mitt välbefinnande - gymmet, min matlagning, vem jag ser i spegeln under mina bra dagar, samma person i spegeln en dålig dag, sex, politik, dekadens, kultur, festivaler m.m. Idén med Må Mättre tilltalade mig. Känner jag mig lite oengagerad eller slö kan jag med bara några klick få flera tips på hur jag kan göra min dag bättre, roligare och givande. Må-bättre har ingen dold agenda eller given ideologi, olika människor strävar efter hälsa på olika sätt. Här får du inblick i någras liv och tankevärld. Frågan vi vill att du skall kunna få svar på här är helt enkelt: Hur mår du bra?” Som estradpoet, föreläsare och pedagog har Matiss pratat om skrivande och sin syn på språk t.ex. i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan och för företagsledare. Nu skriver och videobloggar han här så ofta han kan. På Må-bättre.se kan du ta del av hans funderingar kring ett enkelt välmående.

Kommentarer

  1. Andréas Sjöblom  februari 15, 2013

    ”Som mejslad av gudar i ett ekblock” men Matiss då, vad snäll du är! :D Jag är fortfarande sjukt besviken på att jag inte satte 15! Hur kunde jag sluta när det var så få kvar, dålig stil av mig. Jag tycker inte du ska vara så hård i beskrivningen av dig själv. Om Tyler Durden hade funnits i verkligheten hade han inte haft Brad Pitts kropp, han hade haft din. Det var väl en fin komplimang? :)

  2. Fannys Träningsblogg - Följ mig!  februari 19, 2013

    Jag vet inte om jag är impad. Det är starkt jobbat och på det viset är jag impad men det ser så lätt ut! känns som jag skulle klara 15 lätt men det kanske är svårare än vad det ser ut att vara?

You must be logged in to post a comment.