3 steg för att hitta dig själv igen

Författat av:

3 steg för att hitta dig själv igen

Förändring innebär återuppfinning. Varje gång en stor oväntad förändring eller förlust sker i våra liv kan vi känna oss vilsna eller förvirrade. Då är det viktigt att vi återtar kontrollen över våra liv genom att återfinna oss själva, annars riskerar vi att fastna i limbo där det känns som att vi lever fast utan mening eller glöd. Visst tappar vi alla livsgnistan under korta perioder i våra liv, men att leva utan glöd och känna sig vilsen under en längre period kan leda till depression och andra ovälkomna konsekvenser som ytterligare försvårar livet.

Många människor – både vuxna och unga – återfinner sig själva många gånger under sitt liv, men vi måste komma ihåg att det inte händer automatiskt. Vi måste aktivt välja att återfinna oss själva och det kan ibland innebära lite jobb.

Nyligen gick jag igenom en svår separation. Jag blir inte förälskad så ofta, men när jag väl blir det faller jag väldigt hårt och blir nästan hopplöst förälskad, därför är separationer fruktansvärt svåra för mig. Jag kände att mitt liv saknade syfte och allt kändes grått. Även om mitt liv gick framåt dag för dag kändes det ändå som att jag stod stilla på något vis. Tillslut började jag tvivla på om det ens var värt att gå upp ur sängen på morgonen. Det gick så långt att jag ifrågasatte hela min existens. Jag fick känslan av att mitt ex gick vidare med ett väldigt spännande och händelserikt liv och det gjorde min känsla om möjligt ännu värre.

återfinna dig själv

Vill du återfinna dig själv?

Det blir bättre med tiden, tiden läker alla sår var allt jag fick höra från vänner och familj. Jag satt och väntade på att min framtid skulle komma och rädda mig och göra allt bättre, men nu i efterhand vet jag att det alltid är poänglöst att vänta på att framtiden ska komma till dig. Du fastnar bara i förvirring och nedstämdhet och det var precis vad som hände med mig.

En morgon efter månader av sorg och saknad började jag förstå att en av anledningarna till att jag hade så svårt att gå vidare var för att jag inte visste vart jag skulle gå! Jag hade förlorat mig själv i förhållandet och var tvungen att återfinna mig själv. Här är några tips för dig som behöver återfinna dig själv.

Vad gör dig lycklig?

Det första jag gjorde var att jag satte mig på mitt vardagsrumsgolv med ett papper och en penna, sedan skapade jag en lista av saker som gör mig lycklig. Jag trodde inte listan skulle bli så lång som den blev. Jag skrev alltid ifrån ljudet av regn till känslan av fysisk närhet. Genom att enkelt punkta upp saker som får dig att må bättre skapar du hopp om framtiden, men framför allt gör du en lista som visar vem du är! Jag skrev inga punkter på listan som var beroende av någon annan än mig själv. Jag skrev alltså inte saker som att ta en fika med Anna eller prata i telefon med Stefan. Detta var saker som antingen kom av naturen eller som jag kunde skapa helt på egen hand. Du kan må bättre utan någon annans hjälp, sitt ner och skriv en lista på saker som gör dig lycklig.

Hur ser ditt perfekta liv ut?

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag jobbar på detta steg just nu. Jag försöker skapa mig en så klar bild som möjligt av hur jag skulle vilja att mitt liv var om jag fick välja helt fritt utan begränsningar. Allt ifrån vart jag skulle bo till vad jag skulle jobba med och hur. Jag försöker göra listan så specifik som möjligt. Ibland är det svårt för mig att komma på svar till mina frågor, som till exempel vad jag skulle vilja jobba med, men då tar jag alltid hjälp att den första listan jag gjorde på saker som gör mig lycklig. Jag tror starkt på att man alltid ska utgå ifrån vad som gör en lycklig i alla lägen, annars blir slutprodukten aldrig bra.

bekymmer i livet

Inget är statiskt, allt förändras.

Förverkliga dina drömmar

De två första stegen handlar om att återfinna och definiera dig själv. Vem du är, vad du älskar och hur du skulle vilja att allt var i ditt liv. Det sista steget är det avgörande och det går ut på att sakta men säkert förverkliga livet som du beskrivit i det föregående steget. Det kan kännas omöjligt och om jag ska vara ärlig igen är jag orolig för det steget. Det kommer kännas obekvämt, men jag vill tro att om jag bara gör en liten att-göra-lista på saker varje vecka så når jag tillslut mitt mål om jag genomför allt som står på listorna. För mig är det värsta som finns att vara obefintlig. Känslan av att ingen ser mig och att jag inte gör någon nytta är förödande och det är viktigt att den inte får ta över mitt liv.

Det är så lätt att släppa taget om sitt liv när man mår dåligt, för man orkar på något vis inte med att hålla kursen. Man får inte låta smärtan och saknaden bestämma vad man ska göra. Fråga istället dig själv – vad gör mig lycklig?

Det var allt för mig idag, hoppas att det var en bra läsning för dig. Detta inlägg är väldigt ärligt skrivet och blottar mycket av mig själv. Sprid gärna artikeln vidare till folk omkring dig på Facebook eller Twitter genom knapparna här nedan.

/Lina

30

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

 1. Clara  december 13, 2012

  Wow, riktigt bra! Jag har tänkt på det här med att hitta sig själv och aldrig riktigt förstått vad det innebär. Att hitta sig själv flera gånger är också något jag inte tänkt på att man kanske måste göra i livet.

  Jag känner att jag kan tappa bort mig själv för ofta ibland :-\ Tack för bra inlägg!!

 2. Malinsblogg  december 19, 2012

  Behöver detta just nu känner jag.. hitta mig själv alltså. Ärligt och fint skrivet!

 3. carro  maj 16, 2013

  Det här va riktigt bra skrivet tycker jag. jag tror jag kämpar just nu med att hitta mig själv, vad som gör mig lycklig och vad jag vill göra i livet.. tanken på de gör bara situationen värre just nu känns det som. för jag vet verkligen ingenting, det har gått så långt att jag inte vet nånting alls längre.. Jag hoppas du kan svara och säga hur det har gått för dig? hjälpte det att skriva ner vad som gör dig lycklig osv?

  Väldigt tacksam för svar!!

 4. Tyler  januari 9, 2014

  Grymt bra skrivet. Ligger själv för tillfället i en liknande situation och kände en lättnad när jag läste din text. Skulle gärna ha läst en längre text :)

 5. J  januari 22, 2014

  Tack för att du vågar dela med dig av dina tankar och funderingar. Starkt och generöst! Nu väntar motsvarande övning för mig.

  • Ingen vet...  maj 6, 2017

   Jag älskar att måla och designa. Det är min dröm. Men det kommer aldrig att hända i alla fall. Så sorgligt. Jag har börjat att sluta leka med mina vänner, nu på rasterna så pratar jag med mig själv. Och det fungerar för mig, jag får känna lugnet inom mig. Jag har börjar hitta mig själv.

 6. Mikael  januari 24, 2014

  Insiktsfullt skrivet. Jag har själv varit igenom ett mångårigt levande helvete på många nivåer. Jag kan verkligen relatera. Något annat som är viktigt är att faktiskt våga låta sig le ibland, även om man mår skit. Vara glad åt främlingar, le åt sig själv och hur klyschigt det än kan låta, lära sig älska sig själv igen. Det är nog det svåraste när man är nere på botten. Ge inte upp ni som kämpar.

 7. John  februari 13, 2014

  Googlade och hamnade här
  Jag sitter i samma båt. Just nu har den inga åror eller motor.
  Jag längtar hela tiden bort, men när jag är där längtar jag hem?
  För min del tror jag att allt handlar om självömkan. (
  Det är där JAG måste hitta en utväg.

  Jag ska försöka skriva några listor till att börja med.

 8. Sabina  september 29, 2014

  Tack. Jättefin läsning.

 9. p  november 2, 2014

  Närhet är ytterst beroende av andra

 10. Niclas  november 17, 2014

  Tack Lina… <3

 11. Anonym  december 14, 2014

  RIKTIGT BRA…

 12. jessica  januari 25, 2015

  Jag känner såå igen mej…tack för att du delade med dej!

 13. Rebecca  mars 10, 2015

  Tack för en bra text. Känner mig lite mer hoppfull nu.

 14. Anki  mars 29, 2015

  Jättebra skrivet, min man lämnade mig för ett tag sen och hela mitt liv kraschade, inget är sig mer likt, känns som jag befinner mig i ett slags limbo. Din artikel gav mig hopp, ska försöka genomföra det du skriver om, tack för bra tips!

 15. Christine Rutersten  april 11, 2015

  Jag behövde precis höra detta. Det är något jag försökt göra omedvetet men nu blev det mer konkret. Tack

  • Christine  april 11, 2015

   Ta gärna bort mitt efternamn inte meningen att de skulle va me :)

 16. Josefine  april 22, 2015

  Tack för den inspirerande texten. Jag tror inte riktigt att jag någonsin hittat mig själv, har haft förhållanden av och till sedan jag var 15 (är nu 30) och har hamnat i ett vägskäl i mitt nuvarande 7 åriga förhållande, känns som ett krig i huvudet, men jag vet att det viktigaste just nu är att hitta mig själv (för första gången?)
  Det är ngt jag måste göra (listan etc) men jag flyr ifrån det, kanske av feghet och/eller rädsla för att det inte ska leda till något bra… Har varit sjukskriven i ca 10 år pga dåligt mående…

 17. Ellen  juli 21, 2015

  Fantastiskt skrivet, tack.

 18. Anonym  augusti 22, 2015

  Super bra skrivet! Tack för att du delar med dig. Skönt att känna att man inte är själv med dem känslorna.

 19. Andreas  juni 29, 2016

  Tack. Sitter i samma läge. Ska prova det här

 20. Anonym  augusti 26, 2016

  Jag är i precis samma situation och håller på att gå in i depressions stadiet men ska ta mig ur det , din text hjälpte mycket tack

 21. Anonym  november 18, 2016

  Helt fantastiskt skrivet

 22. Dan  februari 12, 2017

  Jag har tappat bort mig själv. Jag vet inte vem jag är eller vem jag va.

 23. Jocke  mars 4, 2017

  Jag tror att man måste jobba på vem man vill va resten av livet. För att inte riskera att tappa bort sig själv med jämna mellanrum bör man nog stanna upp och fundera lite då och då. Lätt till att man glömmer det när allt är bra kanske, men det är nyttigt. Det är ju faktiskt ens plikt emot sig själv att va den bästa man kan(för tillfället). Och även om allt känns jobbigt och man är medveten om det så kan man sluta oroa sig direkt för det är första steget mot en bättre tillvaro. Jag själv är på botten men på väg uppåt, sakta men säkert. Lycka till allihopa!

 24. Sarah  mars 25, 2017

  Superbra tips o skrivet. Du passar som coach. Tack för guidelines hjälp. Kram

 25. K  september 9, 2017

  Tack!!!!! Precis vad jag behövde läsa just nu. Kan det du säger men har tappat fokus och kurs lite gran. Att vara i relation är nytt för mig då jag i denna är mer medveten om att jag själv styr min skuta. Men har väl lite fallit in i gamla beteenden där jag släpt mitt och mer fokusserat på partnern. Vilket jag inte behöver men gjort för att jag är van vid det. Tack åter för din text. Kommer spara den och läsa igen så jag får upp mina egna stoltserande segel.

 26. Birgitta  november 30, 2017

  Ramlade in här för jag som 40+ hamnat i en riktig livskris och behövde läsa detta!

  Hela mitt liv har satts på vänt känns det som förälskade mig i en dröm som kraschade brutalt där hela min kropp sagt upp sig och nu måste jag hitta vägen tillbaka men det är svårt.

  Finns det någon som vill bolla idéer ? Hör gärna av er bibban71@gmail.com

You must be logged in to post a comment.