Höstdepression och höstångest

Författat av:

Höstdepression och höstångest

Vi är mitt i hösten och jag vet inte riktigt om jag ska hata den eller älska den, kanske borde jag göra något där emellan? Höstdepression någon?

Jag vet inte vad som är speciellt med hösten, men den påverkar i alla fall mig på ett sätt som sommar, vår eller vinter inte gör. Jag verkar inte vara ensam om att få dessa speciella höstkänslor heller. Varje höst märker jag hur en stor del av min vänskapskrets helt plötsligt börjar utvärdera sina liv på olika vis och komma fram till att en drastisk förändring på något sätt är att anbelanga. En del vill flytta, andra vill byta karriär eller bara resa iväg till ett varmare land. Jag är som sagt lite kluven till hur hösten får mig att känna. Hösten är en årstid som frambringar väldigt mycket känslor hos mig. Vissa känslor är bra, andra dåliga och de får mig att må på respektive vis.

Höstdepression är en term man hör ofta under den här tiden på året och visst har jag drabbats av höstdepression ett par gånger, men jag vet inte om jag vill kalla det för höstdepression längre. Jag mår ju inte dåligt hela tiden och jag tappar inte livslusten på något vis. Snarare tvärt om. Jag kan känna att det finns så mycket jag vill göra, men att jag inte gör tillräckligt och det ger mig ångest.

Kanske har den milda höstdepression jag känner något att göra med brist på D-vitamin. Jag har både läst och hört att brist på D-vitamin han göra en person hängig och trött. Eftersom mycket av D-vitaminet vi får i oss skapas i våra egna kroppar när solljus träffar huden får vi inte i oss lika mycket under hösten. Vitamintillskott är nog inte lösningen på nedstämdhet under hösten. Det jag har hört ska fungera allra bäst är ljus. Att sola ute eller på solarium fungerar bäst, men det finns också olika typer av sol-lampor man kan köpa som hjälper till att producera D-vitamin i din kropp.

Höstdepression

Höstdepression

Höstdepression kanske kommer av att året håller på att ta slut. Kanske har jag omedvetet målat upp mål med det gångna året som jag inte riktigt uppfyllt. Kan det vara vad som ger mig ångest under hösten?

Jag har en tjejkompis som alltid gör slut med sina pojkvänner under hösten. Ibland kan hennes förhållanden vara två år, men när de tar slut är det alltid höst. Jag har påpekat detta några gånger, men hon vägrar att se kopplingen mellan hennes break-ups och årstiderna de händer på. Jag brukar inte ligga på henne om det, jag har ju inte med det att göra, men det är ändå märkvärdigt på något vis.

0

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

You must be logged in to post a comment.