Hur får man bättre självförtroende?

Författat av:

Hur får man bättre självförtroende?

Självkänsla självförtroende självsäkerhet – kärt barn har många namn men vad är självförtroende och hur gör man för att förbättra självförtroendet? Jag har samlat några enkla knep för att stärka självförtroendet nedan. Läs dem gärna och lämna en kommentar eller två!

Bygga självförtroende

Hur man får bättre självförtroende är ingen lätt fråga och det finns inget lätt svar. Många av de faktorer som skapar självförtroende är bortom vår kontroll. Saker som uppfostran och barndom spelar en stor roll i hur bekväm och trygg man är med sig själv som vuxen och det är inte saker som är lätta att påverka i efterhand. I korthet kan man säga att självförtroende är en persons tilltro till sin förmåga att prestera inom olika områden. Det kan handla om skola, arbete, fritid, sex eller relationer. Självförtroende är skillnaden mellan att känna sig oförstörbar och att känna sig obetydlig. Har du starkt självförtroende ökar dina chanser att lyckas med det du bestämmer dig för att göra.

Kläder höjer självförtroendet

Kläderna vi bär påverkar vår egen bild av oss själva. Ingen är mer medveten om ditt utseende än du själv. När du känner dig ofräsch eller går med ovårdad klädsel påverkar det hur du för dig själv bland andra människor och hur du interagerar med dem. Använd detta till din fördel genom att ta vara på ditt utseende och din klädsel. När du bär kläder som du är stolt över och som du vet får dig att se bra ut förändras din hållning och utstrålning till det bättre.

Bär rena kläder. Duscha och raka dig ofta. Ett annat tips är att försöka hålla dig uppdaterad om vad som är ”inne” när det kommer till kläder. Är du osäker så finns det alltid klädexpediter som kan hjälpa dig med att besvara frågan. Du behöver inte spendera mycket på kläder för att se bra ut. En bra regel som jag själv använder är ”spendera dubbelt så mycket – köp hälften så lite”. Köp inte en enorm mängd med billiga kläder. Billiga kläder går sönder fortare och håller inte stilen lika länge som dyrare kläder gör. Att köpa färre kläder håller också din garderob snyggare!

Gå snabbare

Det är väldigt enkelt att se hur en person känner sig genom att lägga märke till hur han eller hon går. Ser det långsamt ut? Trött? Förvirrat? Eller är personens gångstil energifylld? Människor med självförtroende går I rask takt och rör inte huvudet allt för mycket upp och ned när de går. De har viktiga saker att hinna med, folk att träffa och jobb att avklara. Även om du har gott om tid på dig så kan du stärka självförtroendet en aning genom att lägga lite extra krut i dina steg. Det får dig att känna dig viktigare och utstrålar därför samma sak till människorna omkring dig.

Jobba på din kroppshållning

Människor med blicken i marken, höjda axlar och framåtböjd rygg utstrålar osäkerhet. Sträck på dig, räta på ryggen, upp med hakan och ut med bröstet. Det kommer att ge dig en helt ny bild av din omvärld och omvärlden kommer få en helt ny bild av dig. Le och använd ögonkontakt när du pratar med människor. Det kommer att öka din känsla av kontroll och ge dig bättre bemötanden.

Att vara tacksam bygger självkänsla

När du fokuserar för mycket på vad du vill ha skapar ditt sinne anledningar till varför du inte har det. Detta leder till att du ältar dina svagheter fram och tillbaka. Det bästa sättet att undvika detta på är att regelbundet och medvetet fokusera på vad du är tacksam för i ditt liv. Ta en stund av dagen till att påminna dig själv om vad du har lyckats med under ditt liv. Lista vilka unika egenskaper du har och vilka underbara relationer du vårdar. Du kommer att bli positivt överaska av hur mycket bra som finns i ditt liv och hur mycket du faktiskt lyckas med – detta kommer att stärka din självkänsla och leda dig till framgång.

Prata gott om människor i din omgivning

När vi har en negativ bild av oss själva projicerar vi ofta samma negativa bild på människor i vår omgivning i form av förolämpningar och skvaller. För att bryta den onda cirkeln bör du ge människorna omkring dig komplimanger. Vägra att ta del i skvaller och skitsnack, försök istället att prata väl om människor. Då kommer du bli omtyckt av människorna i din omgivning och bygga självförtroendet starkare. Genom att prata om det bästa om andra människor tar du också fram det bästa i dig själv.

Tala tydligt och gör dig själv hörd

Många människor blir tysta när diskussioner i grupp uppstår på arbetsplatser eller i skolor. Många är rädda för att människor omkring dem ska döma dem eller tycka att de säger duma saker. Denna rädsla har sällan något med verkligheten att göra. För det mesta är människor mer accepterande än vad vi tror, vi dömer alltid oss själva hårdast. Genom att våga höja din röst och uttrycka dina känslor inför andra stärker du din självkännedom och förbättrar ditt självförtroende. Människorna omkring dig kommer också se potentiella ledarkvalitéer i dig.

Att träna stärker självförtroendet

Så samma sätt som din klädsel höjer ditt självförtroende så kommer också träning bygga upp självkänslan. När det kommer till träning finns det en väldigt vanlig ond cirkel som kan uppstå hos människor som upplever viktproblem. Man är så osäker över sin otränade kropp att man tycker det är pinsamt att gå till gymmet eller att ge sig ut och springa. Detta leder till att självförtroendet blir ännu sämre. Alla måste börja någonstans och tycker du att det är jobbigt att träna inför folk så finns det alltid någon plats i din omgivning dit du kan bege dig för att träna ostört, ditt hem är en bra plats. Det handlar inte bara om att du ser hur din kropp blir mer attraktiv av träning. När du tränar utsöndrar kroppen mängder av signalsubstanser i kroppen som får dig att må bättre psykiskt. Mängder med vetenskapliga studier visar att det är antidepressivt att träna.

självförtroende

Har du bra självförtroende?

Var osjälvisk

Allt för ofta tänker vi människor på oss själva. Mina behov och mina begär är alltid viktigast – eller? Om du slutar fokusera på dina egna begär och mer på människorna runt om dig kommer du inte att oroa dig lika mycket för dina egna tillkortakommanden. Gör världen en tjänst och försök hjälpa andra människor med deras problem. Det kommer att ge dig själv ökat självförtroende och framför allt ett gott rykte bland dina medmänniskor.

Om du vill ha fler tips om självförtroende och självkänsla så kan du klicka här! Det var allt jag hade för idag, kära läsare! :-) Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Andréas

18

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

 1. Linnea  december 13, 2012

  Hej! Bra blogg, intresant att läsa här! Kram!

 2. Madde med bloggen  december 19, 2012

  Håller med Linnea

 3. Malinsblogg  december 19, 2012

  Tack för detta!

 4. Marcus  april 7, 2013

  Bra tips! Dags att ta sats och hoppa ut i livet med nya tag! :-)

 5. Molly Ka  april 19, 2013

  Bra som vanligt! :)

 6. Apple_good  april 19, 2013

  Är det verkligen något man kan träna upp självförtroende alltså? kanske ska jag ge tipsen ett försök

 7. Natalie  april 27, 2013

  Hej!
  Jag är 17 år och har väldigt dåligt självförtroende och jag vet att många andra i min ålder också har det. Din text var verkligen inspirerande och jag ska testa dina tips, tror verkligen dem kan hjälpa till!

  • Andréas Sjöblom  april 27, 2013

   Hej Natalie,

   Tack för att du gillade min artikel, dina fina ord gjorde mig glad :) Precis som du tror inte jag heller att det är ovanligt att självförtroendet sviker i din ålder. Hoppas du får lite nytta av mina tips och att du fortsätter läsa Må Bättre :)

 8. Jit  maj 6, 2013

  Tack!

 9. Lars  juli 28, 2013

  Jätte bra tips, ska försöka använda dem praktiskt också.

  • Mikel  augusti 23, 2016

   If you’re reading this, you’re all set, panerdr!

  • http://www./  november 5, 2016

   Hipp Hurra for de 4 blogg-årene! Jeg setter veldig pris på å lese bloggen din :)Jeg har mange favorittbøker, og det er umulig å velge bare en. Men av bøkene jeg har lest i 2012 kommer "Min Kamp 1" av Knauser'n høyt opp på listen.

  • welche versicherung für roller 50ccm  november 5, 2016

   Ihh, sei bem como é. Minha filhota tem só seis meses e o sentimento de culpa já existe! Também decidi por trabalhar em casa e criar a Luisa… apesar de acreditar ser a decisão mais acertada, é obvio que acabamos nos cobrando… meu fraterno e cumplice abraço.

 10. Annika  mars 4, 2015

  Intressant läsning, känns som ja håller med och levt mycket efter de synsättet förut. Tror att ja i mitt liv nu tappat bort lite av mig själv och behövde bli påmind!

 11. Emma  april 26, 2016

  Tack! Du gav mig inspiration till hur jag kan hantera en jobbig situation på jobbet där det just nu är mycket skvaller och skitsnack. Har hittills fokuserat på det negativa och på hur jobbig situationen är, kommer istället att fokusera på att hitta något positivt om alla. Vem vet, kanske kan det smitta av sig på övriga ;)

 12. Anna  januari 19, 2017

  Riktigt bra saker som är enkla att ta till sig men som man kanske inte stannar upp och tänker på.
  Grymt!

 13. Nicke  januari 31, 2017

  Mycket bra! Tycker även att den här författaren summerar många bra och konkreta punkter http://johanneshansen.com/2017/01/sjalvfortroende/

You must be logged in to post a comment.