Hur får man bättre självkänsla?

Författat av:

Hur får man bättre självkänsla?

Vi lever I en värld där vi kritiserar varandra på en daglig basis. Tv-program som Idol, Talang och Top model går alla ut på nästan samma sak – att döma folk. Jag tror absolut att program som dessa bidrar till att kritik och fokus på våra svagheter blir allt mer en norm i samhället. Att andra dömer en kan man aldrig komma ifrån tyvärr och det är något man får lära sig leva med, men när ens hårdaste kritiker blir en själv har det gott för långt tycker jag. Är det någon i världen som ska tro på din förmåga att lyckas och älska din stil så är det du själv!

För en tid sedan publicerades det en artikel om självförtroende här på må bättre och den drar väldigt mycket trafik från våra kära sökmotorer, det är helt enkelt många som går och bär på frågor om självförtroende och självkänsla. Därför tänker jag att det är hög tid för ytterligare en artikel om samma ämne – självförtroende och självkänsla. Hur får man bättre självförtroende? Hur får man bättre självkänsla? Det kan vara svårt att besvara ibland, men här kommer ett par tips på saker just du kan göra för att stärka ditt självförtroende och din egen tro på dig själv.

självkänsla

hur får man bättre självkänsla

Bli bra på något

Ibland är lite talang allt som behövs för att ge självförtroendet en boost! Börja med en ny hobby eller kanske en som du inte ägnat så mycket tid åt den senaste tiden, då ska du se att självkänslan stärks på många sätt. Om du känner dig modig nog att visa upp din hobby för andra människor så ska du såklart göra det, men det viktigaste är ändå bekräftelsen som du får av dig själv. Det är du som ska tycka att du har gjort ett bra jobb och det är du som ska tycka att du är duktig på något. Men jag är ju inte duktig på något? Det är klart att du är! Självklart har du något som du är duktig på, du måste bara hitta din passion.

Låt en dagbok stärka självförtroendet

Även om du är din egen hårdaste kritiker så behöver det inte vara så. Genom att skriva ner saker som du lyckas bra med blir det lättare för dig att se hur bra du faktiskt är, oavsett vad den elaka kritikern i dig säger. Det behöver inte vara så avancerat som det låter. När du har tid över kan du skriva ner en sak du lyckats bra med under dagen och lägga i en pärm eller i en burk. Innan du vet ordet av så har du en fin samling med texter från dig själv som stärker din självkänsla och självförtroende. Gå igenom lapparna när du känner dig nere och behöver lite positiv energi och mod. Livet är värt att levas och du borde påminna dig själv om det!

Musik hjälper din självkänsla

Musik skapar en rad med effekter på din kropp, framförallt på ditt sinne och självförtroende (om du lyssnar på rätt musik såklart). De flesta mobiltelefoner kommer idag med ett par hörlurar, plugga in dem och lyssna på musik när du går på stan eller åker tåg så kommer du också att må bättre. Se till att du lyssnar på musik som får dig att känna dig stark och självständig. Musiken du lyssnar på ska bli ditt egna lilla soundtrack när du går ner för gatan eller promenerar genom parken. Låt musiken berätta för dig hur bra och sexig du är, undvik deppiga och nedtryckande låtar!

Ta hand om dig själv = ta hand om din självsäkerhet

Gör något som du vill göra. Om du vill se den där konstiga filmen på bio som ingen annan vill gå på så gå och se den helt själv, det är mycket vanligare än du tror att folk går på bio ensam och det finns absolut inget fel med det – tvärt om. Att vara självständig och klara sig bra utan konstant sällskap är en styrka, ingen svaghet. Det leder mig in på nästa tips för ett bättre självförtroende.

Spendera tid ensam, men inte för mycket

Alla borde ha lite ensam tid varje dag. Att läsa en bok eller ta en promenad i solen är bra för själen och självsäkerheten. Det är dock viktigt att du inte spenderar all din tid helt ensam. Relationen du har med dig själv är precis som relationen du har till någon av dina kompisar. Spenderar ni för mycket tid tillsammans tröttnar ni tillslut på att umgås och ledsnar på varandra. Spenderar du för mycket tid med dig själv finns risken att du ledsnar på dig själv och då kan självkritikerns röst bli ännu högre inom dig.

Tänk mer optimistiskt

Ibland missar man regnbågen för att man fokuserar för mycket på regnmolnen (ja det var mitt försök till att låta vis). Skämt åsido, att försöka se de positiva sakerna i din omgivning förbättrar självförtroendet men hjälper också till att göra dina problem mindre läskiga och ångestfyllda. Håll huvudet högt och lär dig känna hur bra livet är trots att du kanske går igenom en jobbig period.

Gör goda gärningar

Det finns inget bättre för självförtroendet och självkänslan än att hjälpa andra. Det kommer ge dig den där varma och mjuka känslan inombords. Att se någon som är glad på grund av dig är ett tydligt bevis på att du kan göra underbara saker. Att skapa skillnad i en annan persons liv kan innebära en positiv skillnad i ditt eget också.

självförtroende

självförtroende

Vem bryr sig om vad andra tycker?

Som jag nämnde i början av denna artikeln kommer alltid folk att döma dig och det är något du får lära dig leva med även om det är svårt att inte bry sig om vad andra tycker och tänker om dig. Kom ihåg att det inte är ditt problem om någon annan tycker illa om dig. Det är deras problem som de får leva med och det angår inte dig. Borsta av dig, gå vidare och stay fabulous!

Glöm inte att du är värd oändligt mycket som person och du förtjänar framgång i ditt liv, precis som alla andra. Det är upp till dig att erövra framgången och jag hoppas att några av dessa tips och råd om självförtroende kan ge dig lite motivation.

16

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

 1. Kalle P.  april 19, 2013

  Tack, detta behövdes idag!

 2. Angel  april 19, 2013

  Bra tips. kanske skulle plocka upp min hobby igen!

  • Pyssel 24/7  maj 9, 2013

   Jag kan verkligen rekommendera scrapbooking som hobby för er som söker efter en :-) jag började göra lite kort för flera år sedan och nu är det en väldigt stor del av mitt liv. har träffat många nya vänner genom det och att få komplimanger på det man gör höjer verkligen min självkänsla :-)

 3. Molly Ka  maj 5, 2013

  Förstod inte riktigt bilden. skulle rökning innebära självkänsla? väligt bra råd i alla fall och det är väl det som spelar roll antar jag (: tack

 4. Azizzi  maj 5, 2013

  Bra!

 5. Rebecca  maj 9, 2013

  Tack för råden :)

 6. Laila Uljas  maj 9, 2013

  Bra råd! de gjorde mig glad (: Kram!

 7. Kattis  maj 9, 2013

  Sista punkten var ändå bäst – vem bryr sig om vad andra tycker ^^

  • UnderbaraJag  maj 9, 2013

   Om man vill få bättre självkänsla så ska man bry sig om sig själv och älska sig själv. då får man veta vem man egentligen är!

 8. Sara påsrång  maj 9, 2013

  Jag hade inte varit något utan min hobby så det tycker jag är bra tips.. blir man bra på något får man höra det från andra och det är riktigt positivt om man har låg självkänsla eller självförtroende. det kan jag rekommendera (:

 9. katarina  november 15, 2015

  Tack för råden !!

You must be logged in to post a comment.