Sjöbloms Crossfitskola – Styrka och kondition

Författat av:

Sjöbloms Crossfitskola – Styrka och kondition

Välkommen till den andra delen av Sjöbloms Crossfitskola, följetången här på Må Bättre som kommer lära dig allt du behöver veta för att skapa och utföra dina egna Crossfitpass och på så vis få bättre hälsa och må bättre än någonsin! Dessutom kommer du vara oförskämt snygg till sommarens lättklädda strandfester och grillkvällar.

I förra delen skrev jag om hur du bör tänka när det kommer till träningsredskap inom Crossfit och övrig träning också för den delen! Missade du förra delen av Sjöbloms Crossfitskola kan du nå den här! Som jag lovade i slutet kommer jag i denna del ge dig tips om vilka träningsövningar som kan vara lämpliga inom Crossfit. Crossfit använder ett oändligt antal övningar för att stärka din hälsa och forma din kropps styrka och kondition till det bättre.

Med Crossfit tränar du både kondition och styrka

Vi är alla olika när det kommer till träning och du som läser Må Bättre frekvent vet att vi skribenter tycker att det är helt underbart! Vissa älskar den frigörande känslan av konditionsträning, andra älskar att se resultaten av tung styrketräning framför spegeln och somliga gillar inte träning över huvud taget. I Crossfit använder vi oss av ett helhetstänk som kombinerar både kondition och styrka, därför är det viktigt att ditt eget Crossfitpass innehåller båda delar. För ett väldigt grundläggande Crossfitpass kan lämpliga styrkemoment vara:

crossfit träning borås

Crossfit för hälsa och själ

Lämpliga konditionsmoment kan vara:

 • Sprint
 • Löpning
 • Cykling
 • Simning
 • Höga knän på stället
 • Jumping jacks

Hur lägger man upp ett Crossfitpass?

När du valt ut vilka övningar du vill göra är det dags att bestämma hur ditt pass ska se ut. Vanligtvis jobbar man på ett intervallinkande sätt inom Crossfit. Det vill säga, du utför ett snabbt styrkemoment följt av ett snabbt konditionsmoment i ett visst antal rundor. I enkelhet kan man säga att dina muskler vilar när konditionen jobbar och tvärt om. På så vis håller träningen en hög intensitet under hela passet och det är något vi vill eftersträva. Du ska vara helt slut efter ett bra Crossfitpass!

Här ifrån är det endast din fantasi som sätter gränserna, men för att du ska få ett exempel att förhålla dig till kan jag beskriva hur mitt Crossfitpass kommer att se ut ikväll. Det är fint väder ute idag så jag kommer klä mig varmt och ge mig ut till en närliggande fotbollsplan som är ungefär 150 Meter lång. Där kommer jag att göra tio burpees följt av en sprint fram och tillbaka över fotbollsplanen under tio rundor:

Resultatet av crossfitträning

Resultatet av crossfitträning

 • 10 Brupiees
  • Sprint
 • 10 Brupiees
  • Sprint
 • 10 Brupiees
  • Sprint
 • 10 Brupiees
  • Sprint
 • 10 Brupiees
  • Sprint
 • 10 Brupiees
  • Sprint
 • 10 Brupiees
  • Sprint
 • 10 Brupiees
  • Sprint
 • 10 Brupiees
  • Sprint
 • 10 Brupiees
  • Sprint

Det här passet kommer vara väldigt jobbigt och lämpar sig inte som ett första pass för en ny utövare av Crossfit, men det viktiga är att du förstår principen med att blanda kondition och styrka samt att alltid jobba i intervaller. Det finns två viktiga detaljer kvar för ett lyckat pass med Crossfit. Den ena detaljen är att jobba i minst 15 minuter. Om passet är kortare än 15 minuter finns risken att din kondition, styrka och hälsa förblir oförändrad. Den andra detaljen är att aldrig köra samma pass två gånger i rad. Det finns flera anledningar till det, men den främsta anledningen är att din kropp lär sig ett pass väldigt snabbt och begränsar kroppens resurser till att just klara av det passet. Kroppen ransonerar helt enkelt med energi och det vill vi inte, vi vill överraska kroppen med något nytt för då får vi ut mest av träningen.

I övrigt bör du lägga ribban på en nivå som du själv vet att din hälsa klarar av och sedan anpassa dina framtida pass utifrån det. Crossfit ska vara jobbigt, men inte omöjligt och som med all träning är det väldigt lätt att man tar ut sig alldeles för hårt det första passet. Ett Crossfitpass som kör slut på kroppen totalt kan vara bra för din hälsa då och då, men i början rekommenderar jag att du lägger upp pass där du efteråt tänker jag kunde nog jobbat lite längre eller lite hårdare. Då väcker du ett träningsbegär som skriker efter mer och det är väldigt positivt eftersom träningen då får dig att må bättre istället för att ge dig ångest.

Det var allt jag hade för idag, kära läsare av må bättre! I nästa del av Sjöbloms Crossfitskola kommer jag skriva om hur du ser resultaten av dina Crossfitpass! Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Andréas

 

7

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

 1. Claras Life  januari 19, 2013

  Viktigt att fokusera på inte gå ut för hårt i träningen. jag känner så många som är taggade som fan i början ”ska träna varje dag, bli hur smal som helst!” de pallar alltid en vecka sedan är det inte kul längre. skapa behovet av träning.

 2. André Molwitz  januari 19, 2013

  Helt klart. Burpees på första passet är tugnt. finns risk för att skada axlar. Det är nog extra viktigt att informera om att INTE andända den övningen i sitt första pass crossfit.

 3. Hea!  januari 19, 2013

  kanske borde börja med crossfit. gillar tanken av naturlig träning. fast ajg vill nog gå till ett crossfitgym oavsett de bra guiderna här.

You must be logged in to post a comment.