Kroppsspråk – kärlek och attraktion #3

Författat av:

Kroppsspråk – kärlek och attraktion #3

När det kommer till kroppsspråk som visar på intresse, attraktion och kanske till och med kärlek finns det en term som ofta kommer på tal, rapport (uttalas rappår). Därför kan jag inte låta bli att ta upp detta fenomen när det nu har blivit några artiklar om kroppsspråk som visar på attraktion här på må bättre. Spänn fast bältet och öppna sinnet, för nu kan det blir det mycket snack om känslor!

Föreställ dig att du sitter på ett mysigt café med en vän. Ni sitter mitt emot varandra och pratar på helt oavbrutet och obehindrat, ni har väldigt trevligt tillsammans. Alla röster från besökarna omkring er förvandlas till ett tyst bakgrundsbrus och det känns nästan som att det sluts en bubbla omkring er två. Tillslut blir det en tyst stund i ert samtal, utan någon speciell anledning. Strax där efter föreslår både du och din vän samtidigt att det kanske är dags att röra sig hemåt. Du tar en titt på klockan och upptäcker till din förvåning att två timmar har passerat. Det känns som att ni suttit tillsammans och pratar i max 40 minuter!

Rapport attraktion

Det ni skapat under den här fikan kallas i psykologiska termer för rapport, era psyken och kroppar synkar sig med varandra och ni får den där avslappnade känslan av samhörighet och förståelse som inte riktigt kan beskrivas med ord. Ni har varit på samma våglängd och connatctat med varandra på ett sätt som givit er båda den där bra känslan i magen, du förstår säkert hur jag menar.

När det kommer till attraktion och framförallt tillit mellan två personer är rapport något som är väldigt viktigt (kanske till om med nödvändigt) att skapa tillsammans. Självklart är rapport något som i vanliga fall skapas omedvetet mellan två personer, men det går också att skapa på medveten väg. Faktum är att tekniker för att bygga rapport ibland används inom vissa yrkesområden som till exempel sälj och samtalsterapi för att på så vis nå en överenskommelse eller få någon att öppna upp sig lättare, allt tack vare den där bra magkänslan som uppstår. Exempel på detta är den mycket kända psykologen Milton Eriksson som nådde oerhörda framgångar med sina klienter genom att först skapa den där sköna känslan av rappor innan han grävde djupare i samtalet. När man vet vad rapport är och är medveten om när det uppstår kan man också använda det som en mycket stark indikator på om något är intresserad eller attraherad av en.

Kroppsspråk rapport

Det är lätt att få bilden av rappor-fenomenet som något magiskt och mystiskt. Det finns vissa människor som hävdar att det knappt finns några gränser för vad vi människor kan gå med på om vi känner samhörighet, tillit och rappor med en annan människa. Som med de flesta andra teorier inom kroppsspråk är det något som förvanskas av lekmän, ofta i syfte att tjäna pengar genom att erbjuda något häpnadsväckande. Ur en vetenskaplig synvinkel är rappor helt enkelt ett läge vi människor hamnar i tillsammans med andra människor när vi känner att vi har något gemensamt. Detta gör sig synligt genom att vi synkroniserar våra kroppar. Om vi återgår till exemplet med dig och din vän på cafét kan det handla om att ni sitter likadant på era stolar och använder samma kroppsspråk eller plockar upp era kaffekoppar för att dricka samtidigt. När rapport redan bryts känns det som att eran bubbla spricker. Eftersom ni är i synk med varandra känner ni båda av förändringen vilket leder till att ni båda föreslår att avsluta fikan nästan samtidigt.

hur vet jag om han är intresserad

hur vet jag om han är intresserad

Kroppsspråk attraktion

Så, för att återgå till syftet med denna artikeln. Hur ser man då om han eller hon är intresserad? Hur vet jag om han är intresserad? Hur vet jag om hon är kär i mig? Svaret är att det vet du inte, men om personen sitter som du, pratar i samma hastighet som du och plockar upp sin kopp med chailatte samtidigt som du gör det så är det en stark signal som visar på att det finns en samhörighet mellan er. Ni har rapport och personen du umgås med känner sig ansluten till dig och känner sig vara på samma våglängd som du.

 

2

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

  1. Molly Ka  april 19, 2013

    Intressant! tack för en bra artikel :) Måste säga att detta gav mig något att tänka på. det där exemplet med cafet var spot on :)

  2. Caroline essman  mars 26, 2018

    mycke bra

You must be logged in to post a comment.