Kampsport – träning för kropp och själ

Författat av:

Kampsport – träning för kropp och själ

Jag har tränat kampsport i många år nu och det får mig att må bättre på många vis. Min far satte mig i judo när jag var 8 och sedan dess har jag plockat färgade bälten i allt ifrån karate till aikido. Min nuvarande kampsport är traditionell sydkinesisk Kung-Fu och den moderna tävlingsvarianten av Kung-Fu som heter Sanshou. Sanshou är som kick- eller thaiboxning fast roligare på många sätt.

Det jag gillar med kampsport är att träningen är allsidig. Kroppen blir stryktålig samtidigt som konditionen och hälsan blir bättre. Framför allt har kampsport en enorm hälsosam inverkan på självförtroendet och psyket. Jag har aldrig i hela mitt liv varit rätt för fysiskt våld, oavsett vart jag befinner mig eller vilka jag än är med så känner jag mig fysiskt trygg. Det är en underbar känsla som jag inte kan förstå hur människor kan leva utan. Det är nog något som får mig att må bättre utan att jag tänker på det.

Om jag bryter ner det så är jag inte riktigt säker på vart det fysiska självförtroendet faktiskt kommer ifrån. Om det är vetskapen om att man kan försvara sig själv med nävar och fötter eller om det är för att man har bra kondition och vet att man kan springa ifrån vilken fara som helst.

Jag känner ibland att kampsporten har gjort mig lite avtrubbad på det viset. När den grundläggande rädslan för fysisk smärta försvinner är det som de säger i fight club, omvärldens ljudvolym sänks. Man reagerar inte lika hårt på vare sig fysiska eller verbala konfrontationer. Jag gillar filmen fight club, många i kampsportsvärlden förstår den inte på samma sätt tror jag. Många gillar den eftersom den visar upp slagsmål som något bra och frigörande, men jag känner att jag relaterar till den på ett annat sätt som får mig att må bättre. Fight club för mig visar att när du känt hur en riktig käftsmäll känns så finns det inte så mycket mer att oroa sig för. När du nått botten har du inget mer att förlora. Jag gillar den filosofin, just att det är bara när du förlorat allt som du är fri till att göra vad som helst.

traditionell kinesisk Kung-Fu

traditionell kinesisk Kung-Fu

Alla borde känna hur det känns att vara i ett slagsmål, i alla fall en gång i sitt liv. Det är en känsla man aldrig glömmer. Det är en upplevelse som gör att du kommer närmare dig själv och ditt ursprung på ett väldigt primitivt sätt.

Jag tycker absolut att slagsmål är en av vägarna till att må bättre. Självklart ska allt ske under kontrollerade former för att det ska vara bra för hälsan, det vill jag verkligen understryka. Det handlar absolut inte om att gå ut på stan och ge sig på en svagare person. Det handlar om att kampa mot en annan människa i en ring eller annat sanktionerat och regelstyrt sätt.

Många har nog bilden av att man måste tävla inom kampsport, men så är det såklart inte. Har man ingen lust att tävla behöver man inte göra det och träningen blir inte sämre mindre bra för hälsan för det, kanske blir den till om med bättre eftersom man då har något djupare syfte och anledning till att träna vidare än att plocka medaljer. Vissa kampsporter som till exempel Aikido går inte att tävla i eftersom träningen inte har några attacker.

Det finns oändligt många kampsporter som kan få just dig att må bättre. Om du vill börja träna kampsport är det viktigt att du väljer stil efter ditt egna mål. Vill du ha ett effektivt självförsvar finns det system för just det syftet, lika så om du vill tävla eller till och med hela din kropp.

Ta chansen och testa på kampsport i din stad, du kommer inte ångra dig. Du kommer att må bättre och få bättre hälsa på nolltid, men det kräver hårt arbete.

2

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”