Kan inte sluta tänka på mitt ex

Författat av:

Kan inte sluta tänka på mitt ex

Hejsan kära läsare, hoppas att du har en lika solig dag som jag har. Det känns som att sommaren kommit på riktigt nu för här är det 20 grader i skuggan! När jag öppnade min mail-inkorg här om dagen hade jag ett oläst mail ifrån en Liza som ställde en fråga till oss. Jag blev väldigt inspirerad av hennes mail och beslutade mig för att göra hennes fråga till en artikel precis som hon önskar i sitt mail. Såhär skrev Liza till oss:

Hejsan ni på Må Bättre,

Först vill jag tacka för en väldigt härlig hemsida. Jag läser era artiklar så noga jag kan för jag tycker ni skriver väldigt personligt. Jag gillar också nu när ni bytt utseende på hemsidan till grönt istället för rött även om det också var snyggt.

Jag har en liten grej som ni kanske kunde skriva något om för jag tror inte jag är ensam om detta. Jag har varit i ett förhållande med en kille i snart 1 år och han är fin, jag har väldigt starka känslor för honom. Men jag tänker fortfarande på mitt ex en hel del och jag vet inte varför. Jag tycker att jag borde släppt honom och gått vidare nu men tankar om honom kommer och går fortfarande fast det var över ett år sedan vi gjorde slut. Jag har inte ens sett honom sedan dess. Min fråga är helt enkelt varför det är så svårt att sluta tänka på sitt ex? Varför kan jag inte sluta tänka på mitt ex? –Liza

Ibland sägs det att tankar och minnen från ens expojkvän eller exflickvän blubblar upp när man har problem i sitt nuvarande förhållande och kanske stämmer det. Att tänka tillbaka på fina minnen som man har tillsammans med sitt ex kan nog vara tröstande och lindrande på många vis om man har det lite stormigt. Faktum är att det finns forskning som bekräftar detta.

I en studie av Spielmann et al., 2012 följde forskare individer som precis inlett ett nytt förhållande med en partner av motsatt kön. Individerna fick i uppgift att rapportera vilken kvalitet deras förhållande hade vid tre olika tidpunkter under ett halvår. De skulle också rapportera vilken relation de hade till sina ex-partners under samma halvår.

Tack vare studien fann forskarna att de människor som tänker på sina ex i större utsträckning under ett förhållande löper större risk att få eller redan ha ett dåligt förhållande med sin nuvarande partner. Detta beror på den enkla anledningen att vi omedvetet söker efter ett alternativ när vi känner oss otillfredsställda på någon punkt i det nuvarande förhållandet.

Ett ex som du precis gjort slut med är ofta det vanligaste alternativet som tankarna tar oss till när något är fel i vårt nuvarande förhållande eftersom de anses vara mer lättillgängliga än de ex pojkvänner eller flickvänner som vi hade för ett antal år sedan och nu kanske bor i en annan stad.

sluta tänka på mitt ex

sluta tänka på mitt ex

Varför tänker jag på mitt ex?

Ofta känner vi skuldkänslor eller ånger när vi tänker på våra ex-kärlekspartners, vissa kanske till och med känner att det är en form av otrohet, men faktum är att vi människor har väldigt lätt för att hoppa från en kärlekspartner till en annan. Baumeister & Leary, 1995 beskriver något som kallas för ”the belonging substitution hypothesis”. Den går ut på att vårt behov av att tillhöra en grupp eller en partner överstiger de känslomässiga band som vi har för en viss person. Det innebär att vi har lättare för att byta ut en partner mot en ny än vad vi kanske tror.

Så mitt svar till dig Liza blir helt enkelt att se over om ditt nuvarande förhållande verkligen tillfredställer dig fullt ut. Om det finns något speciellt tillfälle då du tänker mer på ditt ex än vänligt kanske det skvallrar om att ni har ett mer specifikt problem i er relation, ett problem som inte fanns i ditt förra förhållande med din ex-pojkvän.

Hur är det med dig som läser denna artikel just nu, tänker du ofta på din exflickvän eller expojkvän? Svara gärna med en kommentar nedan efter att du tryckt på den blå Gilla-knappen!

Vill du läsa ännu mer om hur man kan förhålla sig till sitt ex, hur man lättast glömma ex och gå vidare eller hur vanlig det är att man tänker på mitt ex, kan du klicka på länkarna!

20

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

 1. Isak  oktober 28, 2014

  Mitt ex gjorde slut med mig för lite mer än två veckor sen o oavsett vart jag går eller gör så poppar alltid hon upp i huvudet o alla underbara minnen vi har tillsammans. Vi va tillsammans i sju månader. Vad ska jag göra för att tänka på henne mindre?

  • Förtvivlad88  januari 9, 2015

   Hej! Jag förstår att det är svårt att låta bli att tänka på henne, vad var det som fick er att gå ifrån varandra?

 2. Förtvivlad88  januari 9, 2015

  Jag har ett ex som jag inte kan sluta tänka på… det är ett och ett halvt år sen jag gjorde slut med honom. Vi var tillsammans fem år, förlovade och hade köpt stuga tillsammans. Vi har dessutom träffats nu igen sen ett halvår tillbaka… känns skönt att träffa honom, krama honom o.s.v.
  Vi har pratat om att försöka på nytt, men han vill inte göra det nu. Jag känner att jag vill umgås och så och vara ensam ett tag. Men jag vill verkligen ha tillbaka honom, för allt i världen. Jag älskar honom, det har jag alltid gjort och kommer alltid att göra.
  Som sagt, det känns som att det betyder någonting när vi träffas… det slutar med att vi kramas, kysser varandra och har världens underbaraste sex. Jag saknar honom, skulle vi bara ha gjort som vi gör nu så skulle det aldrig ha tagit slut. Jag kan inte leva med att vi inte hittar tillbaka till varandra. Vad skall jag göra??

  • niklas  februari 13, 2015

   Jag tror det är lättast att släppa, Har även själv ett ex, gjorde slut för ungefär två år sen. Jag saknar henne som kompis men inte som kärlekspartner, Alla minnen tillsammans. Det kan göra ont ibland men man måste släppa!

  • Förvirrad  oktober 14, 2015

   Hej!

   Vad var det som gjorde att du gjorde slut med honom?

   Är nästan i samma sits därför undrar jag :)

 3. Nathalie  april 22, 2015

  Jag tänker på mitt ex skit ofta vi hade ett förhållanse i 4 år blir inte klok på varför de är 8-9 årsedan. Blir galen , så fort han hör av sig till mig nu så blir jag så glad även om de bara är hej.
  De måste vara något fel … han har fru och barn!
  Varför är de så?
  Tänker på honom och har gjort från och till sen de tog slut

  • MAlin  maj 22, 2016

   Du är inte ensam om att tänka på ditt ex.. men för mig är de lite annorlunda. vi har umgåtts av o till sen han gjorde slut den 2012. Vi har haft kk förhållande ett tag sen sluta vi umgås för att han fick tjej sen umgicks vi igen men då va vi mest som vänner enbart men hade sex på fyllan sov med varann typ varje dag. Sen feb i år slutade vi umgås för att han vart ihop med min kompis. Det sårade mig som fan men ändå nu så kan ja inte sluta tänka på han :(Har lite kontakt med han nu. Kan inte släppa taget helt om han vet inte varför även fast han sårade mig med att bli ihop med min vän så kan ja inte hata honom. På nåt sätt känns de som att han inte släppt mig för jag började dejta en kille för ett tag sen han frågade två gånger hur de går med han. Som att han inte vill att ja sak träffa nån. Annars skulle han ju inte fråga. Men gick inge bra med han men iaf. Så de är jobbigt o inte umgås med han nu alls när vi umgåtts sen 2012 av o till. Frsöker gå vidare men de är svårt.

 4. Maria  september 9, 2015

  Jag har familj men har senaste tiden börjat tänka på min första ”stora kärlek” jag hade för över tio år sen! Känns, som skrivet i er text, fel. Men just nu är jag i en period då jag saknar honom massor. Min nuvarande relation är det egentligen inte fel på! Den är bra… Tänker så klart fokusera på det jag har och i mitt hektiska liv har jag egentligen inte tid att tänka! Han och jag kanske möts på gamla dagar igen. Äldre och mognare ^^

  • Emily  oktober 9, 2015

   Wow, Maria, det kändes nästan som att det var jag som skrev det där! För att göra en lång historia kort; jag är också lycklig med min nuvarande men har börjat tänka på min tonårskärlek som jag inte har sett på ca sju år men som jag har sporadisk kontakt med via sociala medier ibland för att kolla läget.. Trots min förlovning och mitt stundande bröllop, och trots att jag verkligen vill gifta mig med min nuvarande, slår mig tanken ibland ”X och min tid kanske kommer när vi är 52…”. Lite galet, lite konstigt.. Vi får fokusera på att ta dagen som den kommer, vara lyckliga i nuet, och se vad framtiden bär med sig =)

  • Malin  maj 22, 2016

   Kan va svårt o släppa sin första kärlek.. Vet känslan ja har inte släppt min första kärlek.. :(

 5. malin  februari 1, 2016

  jag älskar fortfarande mitt ex. Men kan va för att ja fortfarande träffar han. Vi har jätte kul ihop. Men tyvärr gillar han inte mig på de sättet. Ändå träffar ja han o sover med han. Kanske inte är de bästa men jag känner Mig så trygg med han. Borde bryta kontakten för han har börjat dejta nån. Ussh de gör så ont i Mig att ja låter mig själv bli sårad. Men jag har svårt för o släppa taget :\

 6. Egentligen  april 4, 2016

  Jag tänker på mitt ex varje dag. Det är ett gammalt ex sen jag var runt 17-18 år och vi höll kontakt även när det en dag tog slut mellan oss. Jag jag träffade den jag lever med idag så bröts vår kontakt helt. Ca 3 år senare letade jag upp mitt ex adress ock skrev ett brev om hur jag kände över att vår relation fick ett hastigt slut men även om hur jag en gång känt inför honom, jag berättade även om min nuvarande relation, att jag var förlovad och att vi hade barn som jag är lycklig med.
  Jag och mitt ex sms sen den dag hade fick mitt brev. Vi pratar om gamla tider men även nutid. Jag tvekar inte en sekund på att jag lever med rätt man och att jag ska leva resten av mitt liv med min sambo och våra barn. Men ändå så tänker jag på mitt ex varje dag och det är även så att jag kan bli lite sådär glad nästan pirrig när vi sms typ som en flört fast att vi inte flörtar.
  Jag vill absolut inte stöta på mitt ex någon stans utan känner att sms är tillräckligt nära, kanske känner jag så för att jag är rädd för hur jag ska känna om vi verkligen möts. Förstår inte varför han ska finnas i mina tankar dagligen när jag vet att jag lever med rätt man.

 7. Manuela  april 21, 2016

  Jag har en innre sorg i mig.Får inte mitt ex ur mitt huvud och kropp.Gjort allt för att gå vidare.Men han poppar hela tiden upp i mina tankar.Gör och gjort riktigt ont.Vi hade en distans relation i 2 år.Jag Sthlm han i Malmö.Vi hade det jätte bra tillsammans.Men avstånd är slitsamt.Ingen kunde flytta pga barn sen tidigare.Har varit tvungen att blockera honom från allt.För de gör ont som satan.De sissta han sa var att han mött någon ny kvinna som han försöker träffa.Men det var svårt pga de kännslor han har kvar för mig.Sen sa han att de är svårt att få stånd med henne för han har kvar sin kärlek för mig.Fattar han inte hur jävla ont det gjorde att få veta detta.Själv kan jag inte kasta mig in i nytt.Fungerar inte för mig.Måste vara färdig känslomässigt från mitt ex först.Gått ner 14 kilo under denna tuffa period.Har gått till arbete.Umgåtts med familj och vänner.Tränat.Men känner mig som en robot som bara gör.Tar hand om sonen självklart.Men varit så ledsen inuti.

 8. Moa  december 10, 2016

  Hej!
  Jag & min ex har gjort slut nu i ca 4 veckor pågrund av att folk ombord oss tycker att våran förhållande måste ta slut. Jag kan absolut inte sluta tänka på han & alla positiva minnen vi har. Nu är han tillsammans med min bästavän som han sog ifrån hans bästavän låter lite klockt fast de är så. Han gillar mig fortfarande fast han vill inte visa det. Hur kan jag göra för att få tillbaka allt som förut för jag älskar han mest av allt i denna planeten.

 9. Johan  januari 9, 2017

  Gjorde slut med mitt ex för ca 6månader sedan. Anledningarna var många, men en av dom var att jag tappat förtroendet för henne pga många olika saker som hon gjort. Även om jag tog beslutet att avsluta förhållandet så tänker jag ofta på henne.. även om jag vet att man blev illa behandlad..

 10. Dennis  januari 26, 2017

  Min flickvän lämnade mig 1 vecka innan vi skulle ha 3 års förlovningsdag. Sen kom julen och nyår jävligt snällt gjort. Hon lämnade mig för att jag kom på henne flörta med sin kompis bakom min rygg varje gång jag åker hem från en helg hos henne. Det värsta är att hon har bara fått det att se ut som att hon är otrogen men hon förstår inte ens själv varför hon gjort såhär. Och hennes familj försöker skydda hennes dumma misstag genom att ge mig skulden för att jag kom på hennes hemliga affär med en vän som inte en pratar med henne på varken telefon eller annat. Och så fort jag frågar varför hon har gjort såhär så säger hon bara jag vet inte. Jag får inte ens en förklaring och det gör mig galen. Jag vet inte vad jag ska göra det har gått 3 månader nu jag fick ta hand om henne som min egen dotter än att bara vara pojkvän. Jag försökte lära henne att läsa skriva hjälpa till komma över rädslor laga mat låsa toalettdörren och sluta gå naken framför sina föräldrar … helt sjukt . Vem fan gör så hemma när man är 22 år ? Det är så sjukt jag vill bara dö men jag får inte det för då ska alla hata en

 11. hanz  februari 1, 2017

  Jag vill vittna om hur en kärleks läkare rädda mitt hem efter 4 år av äktenskap! Jag ska göra detta kort, allt händer som en dröm. 2 månader sedan någon presentera mig för denna kärlek läkare jag tror aldrig i perioder tills jag gav det en tanke att tänka på det förflutna ensamhet jag har gått igenom utan min make, bbq kul tillsammans, strandparty, Halloween, jul etc. Jag vill inte vara ensam i år allt jag ville att fira detta upp kommande jul med min familj. Jag bestämde mig för att kontakta kärleken läkare (Dr Goko), kontaktade jag honom och han gav mig mod att jag är gonna har min man hemma om jag tror. Han sade att han kom till Amerika för att hjälpa människor att få tillbaka allt de har förlorat, återförena splittrade familjer och många fler !!! I under-go förfarandena och han berättade och sade efter 2 dagar min man är ringer mig. Jag sade till mig själv att detta inte kommer att hända, är detta en människa som inte har kallat mig för mer än 3 år ”lol”. Lite roligt ändå, på 2: a dag kan inte tror jag fick ett samtal från ett okänt antal säga ”Honung är mig Ken” WOW! Det var ett mirakel .. Min man är hemma och även köpte mig en gyllene smycken att bevisa hur ledsen han är att ha lämnat mig ensam i de senaste åren. Jag är så Bliss enbart ord kan inte uttrycka glädje i mitt hjärta så jag lovar honom jag är gonna dela detta vittnesbörd till en värld av hans stora krafter. Han tar drygt från hans sena far är så äkta Hans krafter, han är ärlig och mycket uppmuntrande … han också specialisera sig på; Graviditet pass för att föreställa sig barnet, om du vill att din make / maka att bli din för evigt, om du trött på att vara ensam och singel och så böja mer. Alltid säga ja till dina behov …. kontakta honom (dr.gokosspiritualcaster @ gmail .com) Whatsapp +2348056398964.

 12. mary coolman  januari 7, 2018

  Hej, jag vill bara säga ett stort tack till Dr. OGUNDU för vad han har gjort för mig och också råd till någon som lider av civilproblemet. Han tog tillbaka mannen jag älskar och vårdar med hela mitt hjärta, En man som lämnade mig för en annan kvinna i bra 6 månader, med 2 barn, hoppades allt förlorat tills jag hittade Dr OGUNDU email online, som berättade för mig att allt kommer att bli bra . Han berättade för mig att min man kommer tillbaka om 2 dagar, jag är så underbar idag att min man är tillbaka till mig och vi är glada och han vill alltid vara vid min sida, jag kommer att rekommendera dig mot liknande problem att kontakta Dr OGUNDU vem är pålitlig och rakt framåt kan du kontakta honom via e-post [drogunduspellcaster @ gmail .com]
  Om du också behöver lösas i följande problem, kontakta honom så bra.
  1) Om du vill ha din ex tillbaka.
  (2) Kärlekstavling
  (3) Du vill bli promad på ditt kontor.
  (4) Du vill att kvinnor / män ska springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik eller vinna en lotteri.
  (7) Du vill knyta din man / fru för att vara din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) om du inte kan uppfylla din partner.
  (10) om du vill stoppa din skilsmässa.
  (11) om du vill skilja din man
  (12) om du vill ha dina önskemål.
  (13) Graviditet stava för att bli gravid baby
  (14) Garantera att du vinner de oroliga domstolsärenden och skilsmässa oavsett scenen
  (15) Avbryt ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär.
  Ännu är e-postadressen [drogunduspellcaster @ gmail .com] omedelbart kontakta honom

 13. Allison Howarts  mars 27, 2018

  Hej jag är ute för att sprida denna goda nyheter till hela världen om hur jag fick min man tillbaka. Jag blev galen när min man lämnade mig för en annan kvinna förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för profeten Okona stor budbärare till det orakel som han tjänar, berättade jag mitt problem för profeten Okona om hur min man lämnade mig. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe var jag kommer att få mitt hjärta längtan utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter det hade gjorts. Under de närmaste 2 dagarna ringde min man jag på telefonen och sa förlåt för att bo mig förut. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta för hela världen hur profeten Okona hjälper mig att ge mitt hjärta begär. Om du behöver någon form av hjälp kontakta profeten Okona på följande e-postadress: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastade också så många stava som,
  (1) Om du vill ha din ex tillbaka.
  (2) du behöver inte skilsmässa i ditt äktenskap.
  (3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
  (4) Du vill ha botemedel mot dödliga sjukdomar
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill knyta din man och hustru för att vara din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) du vill ha en fru / make

You must be logged in to post a comment.