Kan män och kvinnor vara ”bara vänner” ?

Författat av:

Kan män och kvinnor vara ”bara vänner” ?

Kan killar och tjejer bara vara vänner med varandra? Kan heterosexuella män och kvinnor ha en vänskap där ingen blir attraherad av den andra? Få frågor kan skapa en så livlig debatt mellan killar och tjejer. Enligt ny forskning från The University of Wisconsin i USA kan inte killar och tjejer kan ha platonisk vänskap, i alla fall ser vänskapsrelationen mellan en kille och tjej väldigt olika ut för killen och för tjejen.

Killar och tjejer som är vänner

För att undersöka om verklig platonisk vänskap kan existera mellan killar och tjejer samlade forskarna 88 vänskapspar av motsatt kön i ett laboratorium för att besvara frågan en gång för alla. För att inte riskera parens vänskap var sekretessen väldigt viktig. Ingen annan än forskarna själva fick veta vad de olika personerna svarat och paren ombads till och med att inte diskutera undersökningen med varandra i efterhand. Förståeligt kanske, hur konstig och stel hade vänskapen inte blivit om det visar sig att killen i vänskapsrelationen har outtalade romantiska känslor för tjejen men att hon inte känner likadant för honom? Resultatet som forskarna fick fram visade på att killar och tjejer har väldigt olika syn på vänskap med en person av det motsatta könet.

kan killar och tjejer vara vänner

kan killar och tjejer vara vänner

Över lag var killarna mycket mer attraherade av sina tjejkompisar än vad tjejkompisarna var av dem. Killarna trodde också oftare att känslorna var ömsesidiga, det vill säga att tjejerna var lika attraherade av dem – bevisligen har killar inte koll på läget i det här fallet. Faktum är att killarnas uppfattning om vad tjejkompisarna egentligen kände och tyckte om dem inte alls stämde överens med verkligheten.

”Killar ställer till det”

Undersökningen visar också att killar bryr sig mindre om tjejens relationsstatus. Killar ”raggar” i större utsträckning på tjejer som är i ett förhållande än vad tjejer gör på killar som är i ett förhållande, med andra ord visade kvinnor mer respekt för killars relationsstatus och la band på sina känslor om killen var ”upptagen”.

Resultatet av undersökningen visar på att framför allt killar har svårast för att ”bara vara vänner”.

Det jag tycker är så intressant med undersökningen är att det var riktiga vänskapspar som var med i studien. Forskarna tog alltså inte bara in 44 naiva tjejer och lika många kåta killar och ställde dem frågor om det motsatta könet i allmänhet, utan specifikt om den nära vännen just de hade tagit med sig till undersökningen.

Vad tror du, är det möjligt för män och kvinnor att vara vänner?

Vad tror du, är det möjligt för män och kvinnor att vara vänner?

Är kärlek alltid bra?

Jag läste också en annan undersökning som gjordes av samma forskare efter den första studien var avklarad. I den hade man 248 män och lika många kvinnor som alla var gifta eller i en relation. Man frågade dem följande: ”om en person av det motsatta könet erkänner att denne har romantiska känslor för dig när du är i ett förhållande, ser du detta som ett problem eller som något positivt?” Kvinnorna svarade nästan uteslutande att de skulle tycka att det var jobbigt om en kille förklarade sin kärlek för dem när de redan var i ett förhållande. Män där emot såg det som något positivt om tjejer förklarade sin kärlek för dem, oavsett om de var i ett förhållande eller inte.

Jag ville verkligen dela med mig av den här studien, hoppas att det var en givande läsning! Jag avslutar med att ge dig en liten video som sammanfattar inlägget på något vis. Den ingår inte i undersökningen på något vis och är inte meningen att vara seriös! Jag tror dock att den belyser ämnet på ett sätt som går att relatera till forskningen.

9

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

 1. Shara med H  oktober 24, 2012

  Hehe, killar killar. At tni aldrig lär er ;-)

 2. Mia  oktober 24, 2012

  Jag tror att killar och tjejer kan vara bara vänner. Jag har många killkompisar som jag bara är vän med.

 3. Dietandthecity/Alexandra  oktober 24, 2012

  Va? Näeh det där tror jag inte på, tror att det är helt individuellt…

 4. Anna  oktober 25, 2012

  Resultatet kan säkert bli så, frågan är VARFÖR. Är det för att killar från start uppmuntras att ta för sig, ”jaga” tjejer och anta att även om de inte säger något eller säger nej behöver de bara övertalas? Är det för att tjejer lär sig att det är fult för en tjej (men inte nödvändigtvis en kille) att vilja ha sex med fler än den du har ett förhållande med? Är det med andra ord ett inlärt beteende skapat av de normer som finns i samhället? Me thinks so. Det finns gott om genusforskning som visar på VARFÖR resultatet blev som det blev – inte minst i USA. Och den frågan är väldigt, väldigt mycket viktigare för att utreda om tjejer och killar kan vara vänner än statistiken om hur många av dessa par som idag fungerar så som det står i studierna.

 5. Frazze  oktober 25, 2012

  Alltså.. känslorna finns ju alltid där när man är med en tjejkompis! alla killar har ju tänkt ”tanken” om ni förstår vad jag menar. Sedan kanske vi inte gillar alla våra tjejkompisar på ett sådant sätt att vi skulle vilja ha ett förhållande med dem, kanske inte ens sex. Att kyssas och så kanske räcker gott och väl? oavsett på vilken nivå så finns tankarna alltid där tror jag!!

 6. Anonym  juni 15, 2013

  Tyvärr , alla killar jag känner känner igen sig i det här och det gör jag med! Jag har förr eller senare legat med alla mina tjejkompisar!
  / Dan

 7. eRIK  november 24, 2015

  jag att lära att veta om vänskap bara det de

You must be logged in to post a comment.