Killar kan inte göra två saker samtidigt – eller?

Författat av:

Killar kan inte göra två saker samtidigt – eller?

Jag ska erkänna en sak; jag har aldrig förstått det roliga i den populära diskussionen om vem som har bäst simultanförmåga mellan män och kvinnor. Det sägs att män inte kan göra två saker samtidigt, men hur sant är det egentligen?

Jag tror att anledningen till att diskussionen dyker upp då och då är på grund av att media är näst intill besatta av att framhålla skillnader mellan män och kvinnor, i engelsk media har detta fenomen till och med ett namn – battle of the sexes. Tydligen är även den mista psykologiska skillnaden mellan män och kvinnor väldigt fascinerande, resultatet av det blir att vi i olika tidsskrifter om vardagspsykologi får läsa att män har bättre simultanförmåga än kvinnor en period och sedan blir budskapet tvärt om när en ny psykologisk studie utförts.

Studierna i sig är det nog inget fel på. Vissa av dem visar en fördel för män och andra för kvinnor, men det beror väldigt mycket på vilka handlingar som utförs.

Killar kan inte göra två saker samtidigt – eller?

kan killar tänka på två saker samtidigt

kan killar tänka på två saker samtidigt

Låt oss ta ett klassiskt exempel – vem är bäst på att köra bil och prata i telefon samtidigt? Kanske har du redan nu ett eget svar på den frågan tack vare lite könsfördomar som ligger och gror någonstans i bakhuvudet? Faktum är att det inte finns någon skillnad mellan män och kvinnor när det kommer till sådana här typer av simultanförmåga (Watson and Strayer (2010)). Det är till och med så att de flesta psykologiska undersökningar som görs om män och kvinnors simultankapacitet sällan lägger fram stabila och tydliga bevis för att det ena könet är bättre än det andra på att göra flera saker samtidigt (Strayer et al., 2013).

Självklart finns det människor som har bättre simultanförmåga än andra och det är såklart intressant, men skillnaderna är större mellan olika människor än den är mellan våra två kön. Kanske kommer vi kunna besvara frågan om vem som har bäst simultanförmåga mellan män och kvinnor i framtiden, psykologi är trots allt en väldigt ung vetenskap än så länge, men just nu är det mest exakta svaret att det inte finns några skillnader mellan våra två kön i denna frågan.

killar kan inte göra två saker samtidigt

killar kan inte göra två saker samtidigt

Skillnad mellan män och kvinnor

Vi människor är generellt väldigt dåliga på att göra två saker samtidigt, så länge det inte handlar om reflexmässiga handlingar eller saker som inte kräver någon direkt koncentration. Jag försöker faktiskt undvika att göra två saker samtidigt så ofta jag kan. Av erfarenhet vet jag att resultatet inte blir det bästa om min koncentration är delad.

Sådär ja! Nästa gång någon berättar om hur mycket bättre män eller kvinnor är på att göra två saker samtidigt kan du nöjt säga att det bara är skitsnack, för det har du läst på Må Bättre ;-) Glöm inte att gilla inlägget genom att trycka på den blå Like-knappen nedan!

Vill du veta om män och kvinnor kan vara bara vänner? klicka då här!

10

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

 1. Emmy  maj 9, 2013

  Bra skrivet! bra att det finns hänvisningar till alla undersökningar (: tror fortfarande att tjejer är lite bättre på det dock q:

  • Laila Uljas  maj 9, 2013

   Tänkte skriva samma. Väldigt många hänvisar inte till de undersökningar som de pratar om… blir lätt misstag då. Proffsigt och kul, detta ska jag säga till min bror :P

 2. LaylaD  maj 9, 2013

  Haha intressant! :D

 3. Bloggar-Mimmi  maj 9, 2013

  Jag måste hålla med om första stycket.. jag menar.. har inte folk något bättre att tänka på än vilket kön som kan göra två saker samtidigt? Varför hänger sådana här diskussioner kvar i luften samtidigt som de viktigare skillnaderna mellan män och kvinnor glöms bort. som löneskillnad tex. bra skrivet i alla fall ^^

  • Jessica  maj 9, 2013

   Jag måste säga att jag håller med. Vi kan skoja om skillnader, men det finns faktiskt endel allvar också.

  • Olivia. H  maj 9, 2013

   Jag tycker artikeln säger det bra.. det finns större skillnader mellan MÄNNISKOR än mellan kön. Bra skrivet Andreas =)

 4. UnderbaraJag  maj 9, 2013

  Ha ha, bra att du sammanfattade det till en artikel. jag hade aldrig orkat läsa alla de där undersökningarna. Tack för bra inlägg!

  • Delphia  augusti 23, 2016

   Hola Germán, tienes que sacarla al monte para que se acostumbre, por supuesto, en donde haya reinas para trampear, y tener pacacneii.Gracias por visitar mi página.Un abrazo.

 5. Charl  augusti 23, 2016

  â€ândespœ€ my money.  I am not going to have the debit card anymore!  I decided that the post at The Happy Housewife talking about using the envelope system is what I needed to do. A reader commented that she uses a

 6. aktuell kreditzins sparkasse duisburg  november 3, 2016

  Dear Alex, a great hint! I’ve added the ” –lang=en-US” argument without quotes to the QuickLaunch icon that I usually use to run Chrome. It’s English but the font size is fine!

You must be logged in to post a comment.