En gratis kram någon?

Författat av:

En gratis kram någon?

Ibland är en enkel kram vara lösningen på många av livets problem.

2006 kände Juan Mann ett skrikande behov av att skänka kramar till främlingar på stan. Med en enkel skylt märkt ”Free Hugs” och en kamerakille drog han ut på gator och påbörjade det som senare skulle kallas ”The Free Hugs Movment” vars enda syfte är förbättra dagen för en främling.

Det handlar inte bara om själ, känsla och inre välmående när det kommer till värdet av en varm kram. Det finns tre bevisade hälsofrämjande effekter som kommer av en enkel kram.

Kramar minskar risken för hjärtsjukdommar

Högt blodtryck är en av de främsta orsakerna till olika hjärtsjukdommar. Medicinska studier visar att en kram sänker blodtrycket och således minskar risken för hjärt- och kärlsjukdommar.

En kram motverkar stress och ökar lugnet

Flera studier som Harvard Medical genomfört visar att en kram gör dig gladare (ingen överraskning där). Kramar gör nämligen så att din kropp utsöndrar hormonet oxytocin som leder till ökad tillit minskade aggressioner och minskad ångest

Kram

En kram är bra för alla!

En enkel kram stärker förhållandet

Förutom signalsubstansen oxytocin utsöndras även hormonerna serotonin och dopamin i din kropp vid kramar. Dessa hormoner får dig att känna dig lycklig, glad och berusad. Som en följd av det stärker du också din relation med personen du kramar eftersom denne ger dig en väldigt skön känsla i kroppen. Du kommer då söka samma person omedvetet i framtiden för att få samma sköna känsla i kroppen igen och igen.

Vi ingår inte längre i en social relation med vår omvärld, vi är ansluten till den genom datorer och teknik. Detta kan göra många saker smidigare, men risken finns att vi glömmer värdet av mänsklig kontakt och närhet. Kanske glömmer vi till och med den underbara känslan som kommer av att hjälpa en främling till en bättre dag genom en helt osjälvisk handling? När hjälpte du en främling senast? Spana in videon nedan och bli inspirerad!

0

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

You must be logged in to post a comment.