Kroppsspråk – axlarnas hemliga signaler

Författat av:

Kroppsspråk – axlarnas hemliga signaler

Vad kan du om kroppsspråk? Alla har vi hört om någon form av kroppsrörelse som vi människor gör omedvetet när vi sägs ljuga eller för den delen vara förälskade, men om jag frågar dig vad en persons axlar skickar för signaler kommer du förmodligen bara rycka på axlarna – ironiskt nog.

När kroppsspråk och ickeverbal kommunikation kommer på tal handlar det väldigt ofta om vilka signaler vi skickar med olika delar av vårt ansikte, men det finns fler delar av kroppen som ljudlöst berättar sanningar om vår självkänsla och hälsa.

Sedan jag läste och lärde mig mer om axlarnas tydliga kroppsspråk är det något som jag nu ofta har i tankarna någon millisekund när jag träffar människor.

Breda axlar

Kroppsspråk med axlarna

Kroppsspråk med axlarna

Redan de gamla grekerna ansåg att breda axlar på en man var värt att eftertrakta. Många grekiska skulpturer av män som överlevt tidens gång visar att breda axlar ofta var en viktigare symbol av maskulinitet än ett stort könsorgan. Detta har även bekräftats i modern tid där forskning tyder på att den så kallade V-formen på en man med breda axlar och smala höfter är något som många kvinnor blir attraherade av. V-formen återfinns på ett naturligt sätt hos atletiska idrottsmän, men också i klädsel. I klädesplagg som rockar och kavajer lägger skräddarna in extra stoppning i axelpartierna, både för att det ska sitta bättre och för att plagget ska hjälpa bäraren att utstråla pondus, respekt och styrka. Om en kvinna vill utstråla en blygsam sexighet kan axlarna blottas i ett plagg som vilar på överarmarna istället för axlarna. Axlarna är helt enkelt en kroppsdel som kan symbolisera mycket, men som ofta glöms bort.

Axlar och deras signaler

Är det sexigt med blottade axlar?

Är det sexigt med blottade axlar?

Men hur visar axlarna hur en person mår? Något som jag tycker att man bör veta om kroppsspråk är att det inte är någon exakt vetenskap. Det finns inga omedvetna signaler som alltid betyder samma sak för alla personer i alla lägen. Där emot kan man få en liten idé om hur en person känner sig genom att observera kroppsspråket. En kroppshållning med bakåtroterade axlar där bröstet skjuts ut och hakan höjs sickar signaler om ett bra självförtroende och en positiv inställning – något som är väldigt attraktivt hos både män och kvinnor med stark karisma. Om axlarna där emot är framåtroterade så att ryggen kröks och får huvudet att slutta framåt kan det tyda på nedstämdhet eller osäkerhet. Jag har träffat på personer som konstant går med väldigt spända axlar. Det ser nästan ut som att axlarna ska vidröra personens öron och det tycker i alla fall jag skvallrar om att personen är utsatt för mycket stress i sitt vardagsliv.

Att rycka på axlarna är en internationell rörelse för att visa på osäkerhet till svaret på en fråga, det fungerar lika bra här i Sverige som i Amerika som i Ryssland. Det är så djupt rotat i oss att vi ibland rycker eller höjer på axlarna omedvetet när vi får en fråga som får oss att känna osäkerhet. Jag kan ge ett exempel från min tid på högskolan där jag var gruppledare för ett arbete som skulle skrivas. Jag frågade en gruppmedlem om han kunde träffas imorgon för att jobba vidare på presentationen av arbetet och han svarade ja, det går bra med en låg röst och höjda axlar. Det gjorde mig lite misstänksam så jag frågade honom om gruppträffen skulle krocka med något annat han hade planerat och mycket riktigt svarade han då att han och en vän hade tänkt göra en utflykt den dagen. Vi planerade om gruppträffen och allt löste sig, men poängen är att kroppen ibland säger det munnen inte kan med. Genom att vara uppmärksam på en persons kroppsspråk får man aldrig reda på konkreta sanningar eller lögner, men man kan få signaler om en persons känsla.

Det var allt Må Bättre hade för idag, kära läsare! Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Andréas

1

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

  1. Claras Life  december 27, 2012

    Intressant, skriv gärna mer om kroppsspråk det är alltid bra att kunna tycker jag.

You must be logged in to post a comment.