Kroppsspråk – ögonens signaler

Författat av:

Kroppsspråk – ögonens signaler

Det kroppsspråk som vi förmedlar med våra ögon är väldigt fascinerande tycker jag. Våra pupiller, de svarta hålen som släppen in ljus i våra ögon, hjälper oss inte bara med att se. Pupillerna skvallrar även om vad som försiggår i våra tankar. Genom att observera hur pupillerna vidgas eller drar ihop sig kan du få reda på hur attraherad eller fundersam någon är och kanske lite till..

Här har du 10  psykologiska undersökningar som visar hur våra pupiller och ögon kan berätta hemligheter om våra innersta känslor.

Mina pupiller visar hur jag tänker

Om du ser mig i ögonen och frågar mig om namnet på den cigarrökande fadern av modern psykoanalys kommer du inte märka någon större skillnad på mina pupillers storlek. Det är för att namnet Sigmund Freud snabbt kommer till mina läppar utan större tankeverksamhet. Hade du där emot frågat mig vad 24×13 är så hade sett mina pupiller växa markant.

Anledningen till detta är att våra pupiller blir större ju hårdare vi tänker. Hess and Polt (1964) gav försökspersoner gradvis svårare frågor att besvara och allt eftersom frågorna krävde mer tankeverksamhet blev deras pupiller större och större.

signaler med ögonen

signaler med ögonen

Mina ögon visar om jag inte pallar mer…

Om du frågar mig vad 24×13 är och samtidigt som jag funderar över svaret ger mig ännu en matematisk fråga om vad 32×33 är kommer du märka att min hjärna blir överbelastad.

Poock (1973) visade nämligen i en undersökning att våra pupiller drar ihop sig och blir små när våra hjärnor inte kan bearbeta mer information. Tydligen fick han sina försökspersoner att använda 125% av deras totala hjärnkapacitet, fråga mig inte hur.

…eller om min hjärna är skadad

Du har säker sett något sjukhusprogram på TV där läkarna lyser med en liten ficklampa i sina patienters ögon, förhoppningsvis har du inte varit med om det själv någon gång. Anledningen till att läkarna eller akutvårdarna gör detta är för att kontrollera huruvida hjärnan fungerar som den ska. De kallar kontrollen för PERRL på engelska, vilket betyder the Pupils should be Equal, Round and Reactive to Light. Om jag skadar min vänstra hjärnhalva genom ett fall eller liknande kommer inte läkarna att se PERRL. Det finns säkert andra subtila tecken på att mitt huvud är skadat, som att det forsar blod ur huvudet kanske?

Mina ögon visar hur intresserad jag är

Storleken på mina pupiller visar om jag är intresserad av det du säger. White och Maltzman (1977) bevisade detta genom ett psykologiskt experiment där försökspersoner fick höra tre utdrag från samma bok. Det första utdraget handlade om sex, det andra om våld och det tredje om ett neutralt samtal mellan två personer. Försökspersonernas pupiller vidgades av alla tre utdragen ifrån boken, men bara utdrag som involverade våld eller sex fick pupillerna att hålla sig vidgade under en längre period.

Detta visar på att jag är intresserad av det mesta som är nytt för mig, men att mina pupiller drar ihop sig igen om jag tappar intresset för det du säger.

Tyda ögon

Tyda ögon

Kan mina ögon berätta om jag är kär?

Våra ögon är också väldigt bra på att prata kärlekens språk. Om vårt samtal tar en sexuell vändning kan du lätt se på mina ögon hur upphetsad och sugen jag blir. Bernick et al., 1971 visade sina försökspersoner bilder på nakna kroppar av det motsatta könet och fastställde att pupillerna växte när de såg en naken kropp. Resultatet är dock lite omdiskuterat, somliga påstår att det endast är den nakna formen av kroppen som intresserar oss.

Pupillerna krymper vid avsky eller avsmak

Precis som att mina pupiller växer när jag ser något som gör mig upphetsad eller intresserad krymper de när jag blir avtänd eller känner avsky inför något.

Hess (1972) visade sina försökspersoner bilder på skadade barn. Först växte deras pupiller på grund av chocken, där efter drog deras pupiller ihop sig så kraftigt som möjligt för att slippa se de stötande bilderna.

Kan mina ögon berätta för dig vad jag röstar på?

Enligt Barlow (1969) så är det fullt möjligt! I sin undersökning visade han sina försökspersoner bilder av Lyndon Johnson, George Wallace and Martin Luther King, Jr. Liberala försökspersoners pupiller vidgade sig när de såg de liberala Lyndon Johnson och Martin Luther King, Jr, men drog ihop sig när de såg den konservative George Wallace.

Ögonen reagerar på smärta

Om du får nog av vårt samtal med mattefrågor och bilder av politiska ledare kan du alltid peta mig hårt i sidan med en vass penna, då får du se mina pupiller vidga sig väldigt snabbt.

Chapman et al. (1999) gav sina försökspersoner små elektriska stötar i fingertopparna samtidigt som deras pupillstorlek kontrollerades. När försökspersonerna fick den kraftigaste stöten vidgades deras pupiller med ~0.2mm.

Mina ögon visar att jag är påverkad…

…och mina pupiller visar vad jag är påverkad av. Vissa droger som alkohol och opiater får våra pupiller att dra ihop sig, andra droger som kokain och LSD får dem att vidgas.

Poliser använder sig ibland av denna kunskap när de stannar trafikanter. Generellt så väcker pupiller som är mindre än 3mm eller större än 6.5mm i diameter misstankar om att föraren är påverkad Richman et al. 2004.

Mina ögon avslöjar min personlighet

Den här punkten har inte så mycket med pupillstorlek att göra, men jag tycker ändå att den är värd att ha med i denna artikeln. Om du tittar noga på min iris, den färgade delen av ögat, kan du få lite ledtrådar om hur jag är som person Larsson et al., 2007.

Ögonens kroppsspråk

Ögonens kroppsspråk

Titta noga på ”hålen” i iris, det vill säga de linjer som strålar ut ifrån pupillen och är märkta med en 1:a på bilderna ovan. Dessa skvallrar om att jag är varm, omtänksam och omhändertagande i min personlighet. Om du ser fåror i mina ögon (märkta med 3:or på bilden ovan) kan det betyda att jag är impulsiv.

När jag läste detta trodde jag först att det var för bra för att vara sant, men tydligen ligger det mycket sanning i detta. Den gen som kallas Pax6 påverkar den del av hjärnan som styr vårt sätt att vara med andra människor i sociala sammanhang (den vänstra delen av cingulate cortex om du verkligen vill veta) men skapar också avvikelser i irisvävnaden. Väldigt intressant!

Att tyda ögonens kroppsspråk

Som du ser kan en pupillreaktion betyda flera saker, men generellt växer pupiller vid positiv input och krymper vid negativ input. Vad exakt ögon säger med sina reaktioner är omöjligt att svara på såklart. Reaktionerna kan bli väldigt olika beroende på vad det är för situation och om taklampan är tänd eller släckt.

Punkterna ovan ser jag mest som roligt vetande. Att stirra in i en persons ögon för att se dolda känslor skulle jag aldrig göra. Forskning visar till och med att mycket av pupillernas reaktion är omöjliga för oss att upptäcka på ett medvetet plan. De enormt små reaktionerna som våra pupiller visar upp när vi upplever olika saker uppfattar vi endast omedvetet Demos et al., 2008.

Ibland säger man att ögonen är själens spegel. Om detta stämmer eller inte kan ingen svara på, men av dessa undersökningar att döma kan vi i alla fall fastställa att pupillerna är känslornas spegel.

Släng nu en blick på den blå Gilla-knappen nedan. Klicka på den så gör du oss glada här på må bättre! Lämna gärna en kommentar eller två om du vill det också :-)

2

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

  1. Malin Rosén  mars 23, 2014

    Vilket intressant inlägg! Detta är verkligen en riktigt bra hemsida ni driver :) Tackar för det!

  2. Anonym  december 14, 2017

    LOL

You must be logged in to post a comment.