Kroppsspråk – händernas omedvetna språk #1

Författat av:

Kroppsspråk – händernas omedvetna språk #1

Här på Må Bättre fortsätter vi vår artikelserie om kroppsspråk! Innan vi hade språket som kommunikationsmedel var gester med kroppen allt vi hade för att göra oss förstådda och eftersom armarna och händerna sitter i en ögonfallande höjd på vår kropp hårdkodades våra hjärnor till att använda dem för att förmedla våra känslor på ett så effektivt sätt som möjligt. Flera hundra tusen år senare kommunicerar vi med varandra genom både tal och skrift, men spåren från den svunna tiden finns fortfarande kvar i vårt sätt att överföra budskap mellan varandra.

Du tänker säkert inte på det till vardags, men händerna är en väldigt viktig vägvisare när det kommer till att tyda en persons känslor och intentioner genom kroppsspråk och ickeverbal kommunikation. Samtidigt som du talar till en människa med din röst kan du förtydliga ditt budskap med händerna genom kroppsspråk, vilket gör dig mer lättförstådd på både ett undermedvetet och medvetet plan hos personen som lyssnar och det är väldigt viktigt. En person som du känner att du kan kommunicera med utan missförstånd eller osäkerhet blir lättare att lita på och lättare att tycka om.

Som med all form av kroppsspråk är de flesta av oss redan hyfsat duktiga på att använda oss av det utan att vi tänker på det medvetet, vilket är bra men det gör också att vi ibland har svårt att kontrollera vilka signaler vi skickar till andra människor. Vill du bli bra på att kommunicera med andra är det viktigt att du har kontroll över och är medveten om vilka signaler du skickar med din röst men också med din kropp, så här har du några tips på hur du kan förstärka och förtydliga ditt språk genom dina händers kroppsspråk. Eftersom det finns så mycket att säga om händernas kroppsspråk så är denna artikel första delen av två. Den andra artikeln om händernas kroppsspråk kommer att publiceras på söndag, så håll utkik här på Må Bättre.

Visa dina händer i samtal

Första steget till att förtydliga ditt språk genom dina händer är att plocka fram dem och visa dem. En person som döljer sina händer under bordet eller i byxfickorna ger oss en känsla av att personen har något att dölja eller att personen inte är öppen i samtalet, vilket gör oss obekväma. Låt dina händer ligga avslappnat på bordet under fikan eller låt dem dingla vid sidan om din kropp när du står upp på en fest, då visar du på tillgänglighet och öppenhet mot andra människor vilket gör att de litar på det du säger och vågar komma fram till dig och starta ett samtal.

Visa vad du känner med hjälp av dina vackra händer

Kroppsspråk med händerna

Kroppsspråk med händerna

I min tidigare artikel om utstrålning och karisma nämnde jag lite nackdelar med att vara ett levande mysterium som person. Genom att du tydligt visar vad du tycker om och inte tycker om i samtal med andra människor och i livet som helhet blir också din personlighet väl synlig för andra, din personlighet utkristalliserar sig genom dina åsikter och du visar vem du är. Det är något som vi andra tycker om eftersom vi får en klar bild av dig som person. Du kan förtydliga vad du tycker om och inte genom dina händers kroppsspråk på många vis. Genom att sätta upp handflatorna på ett bestämt vis mellan dig och personen du pratar med samtidigt som du vänder bort huvudet visar tydligt att du tar avstånd ifrån vad personen säger. Vänder du tillbaka ansiktet och plockar ner händerna samtidigt som du säger något i stil med jag håller inte med om det så har du tydligt markerat vart du står. Har du händerna korsade över bröstet och vill visa på att du håller med om eller tycker bra om något som personen säger kan du sluta ha armarna korsade och istället lägga händerna på bordet eller ha dem avslappnat vid sidan om dig samtidigt som du lutar dig framåt en aning. Tänk på detta nästa gång du pratar med någon och se om personen du pratar med använder kroppsspråket på ett sådant vis.

Dina händer visar att du är nervös

Vad säger du med dina händer?

Vad säger du med dina händer?

Att ”knäcka” fingrarna eller att smeka händerna mot varandra tyder på osäkerhet eller en känsla av obekvämhet. Att smeka sina händer eller smeka sina armar under ett samtal är vad som kallas en ”självlugnande” gest inom kroppsspråk. Det innebär att man smeker sig själv för att lugna sig själv i en jobbig situation, som att ickeverbalt säga till sig själv att allt kommer ordna sig, det är ingen fara.

Det var allt jag hade för idag, kära läsare av Må Bättre! Detta var som sagt del 1 av 2 om händernas kroppsppråk. Nästa del publiceras på söndag, så håll utkik! Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Andréas

1

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

  1. Claras Life  januari 10, 2013

    Bra skrivet! gärna mer kroppsspråk och vardagspsykologi! :))

You must be logged in to post a comment.