Hopp eller förtvivlan?

Författat av:

Hopp eller förtvivlan?

Matiss tankar: Ibland är det svårt att veta om en ska bli motiverad eller ge upp. Jag blir såklart glad av att se hur det går att träna sig till att klara av det här. Självklart föds en strimma av hopp inuti min halvtränade kropp att även jag kan klara liknande övningar. Kanske inte allt, för så mycket tid vill jag inte lägga ner, jag har annat för mig också. Några av prylarna blir jag dock sugen på att testa. Samtidigt sköljer tvivlet över mig och jag vill bara begrava mig i en hamburgare och aldrig mer titta på en metallstång än mindre häva mig upp för eller ner mot något. (Går det att häva sig ner?)

Det jag ser på klippet är ett gäng mycket vältränade karlar. Ibland reagerar jag bra på andras framgång och talang. Då blir jag motiverad och inspirerad. Jag får energi att utveckla mig själv. Ibland reagerar jag dåligt och då vill jag bara ligga i fosterställning, kolla på dokumentärer om folk som knarkat mycket och kedjeröka. Jag vill även slå de talangfulla i ögat med en gaffel så att de lär sig att inte visa sig duktiga för mig. Det är inte en så produktiv reaktion.

Men first things first. Jag har ju det lilla projektet kvar. Innan jag ger mig på att klättra i Sjöbloms vader uppför en klätterställning har jag ju mina vanliga chins, dips och allt det andra att klara. En vecka kvar nu – jag säger inte hur det går. Hur tror du att jag klarar mig?

Andréas tankar: Som en förespråkare av kroppsviktsträning är detta en fröjd att se tycker jag. Sjukt imponerande övningar de här killarna gör! Det bästa är att de får det att se så lätt och flytande ut, speciellt killen vid 2:20 som bara flyger fram över stängerna.

Jag blir inspirerad av sådana här filmer. Jag har hört om Workout24 tidigare och har sett många av deras videor. Jag tycker inte att manskroppar kan bli mycket snyggare än deras, den perfekta kombinationen av muskelmassa och smidighet. Jag blir också lite frustrerad eftersom det byggs på tok för lite träningsparker i Sverige. För att kunna utföra de övningarna som dessa killar gör måste man nästan söka sig till ett gym, vilket är tråkigt. Någon borde fatta att träningsparker som den killarna använder sig av i videon är ett ypperligt sätt att satsa på folkhälsan. Bygg fler träningsparker med stänger, inte fler lekplatser med sandlådor.

0

Författat av

Matiss Silins är skribent och spokenwordpedagog som bl.a. skrivit krönikor kring välmående och bloggat om kampsport. Han har pluggat både hälsopedagogik och näringslära men det gjorde honom mest skeptisk till hälsoindustrin. Såhär tänker han om hemsidan: ”Må-bättre är en inspirerande idé som sätter igång tankarna kring vad hälsa är. Efter att ha pluggat idrottsvetenskap, näringslära och hälsopedagogik under flera år blev jag störd av att hälsa har blivit en industri. Det verkar som att det ska handla om perfektion och inte välmående. Hälsa för mig är att nå välbefinnande i min vardag samtidigt som jag kan koncentrera mig på mitt arbete, mina vänner och mina intressen. Att må bra ska inte vara en krävande heltidssysselsättning. Samtidigt handlar välmående om så mycket. Jag vill berätta om allt som påverkar mitt välbefinnande - gymmet, min matlagning, vem jag ser i spegeln under mina bra dagar, samma person i spegeln en dålig dag, sex, politik, dekadens, kultur, festivaler m.m. Idén med Må Mättre tilltalade mig. Känner jag mig lite oengagerad eller slö kan jag med bara några klick få flera tips på hur jag kan göra min dag bättre, roligare och givande. Må-bättre har ingen dold agenda eller given ideologi, olika människor strävar efter hälsa på olika sätt. Här får du inblick i någras liv och tankevärld. Frågan vi vill att du skall kunna få svar på här är helt enkelt: Hur mår du bra?” Som estradpoet, föreläsare och pedagog har Matiss pratat om skrivande och sin syn på språk t.ex. i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan och för företagsledare. Nu skriver och videobloggar han här så ofta han kan. På Må-bättre.se kan du ta del av hans funderingar kring ett enkelt välmående.

You must be logged in to post a comment.