6 anledningar till att le oftare

Författat av:

6 anledningar till att le oftare

De flesta av oss ler flera hundra gånger om dagen speciellt när vi är tillsammans i grupper med andra människor, men ett leende signalerar inte bara glädje. Vi människor använder vårt vackra leende för att skicka många olika ickeverbala signaler till våra medmänniskor om hur vi mår och vad vi tänker. Här har du 6 saker du inte visste om ditt vackra leende!

Ditt leende får folk att lita på dig

Vem kan du lita på i en värld där alla tänker på sig själva? En signal som berättar för andra att de kan lita på dig är ditt leende. Omedvetet anser vi människor att personer som ler är mer generösa och utåtriktade, vilket är enormt positivt i sammanhang som kräver att folk litar på dig.

Ekonomen Scharlemann et al. (2001) satte till och med en siffra på vad ett leende är värt. Enligt hans studier fann att vi litar 10% mer på människor med ett leende än de personer som har ett likgiltigt minspel.

varför ska jag le?

varför ska jag le?

Ett leende kan få dig förlåten

När en person ler ofta när denne gör något dumt och blir tagen på bar gärning, men hjälper det den skyldige på något vis? Enligt en studie av LaFrance and Hecht (1995) kan faktiskt ett leende hjälpa dig när du åkt fast för något. Eftersom vi litar mer på personer som ler åt oss är vi mer benägna att ge en förbrytare med ett leende en extra chans. Det spelar inte ens någon roll om leendet är falskt eller äkta, ett leende hjälper oavsett.

Vi ler för att vara artiga

Vi vissa fall ler vi för att vara artiga och slippa skuldkänslor, håller du med? Kommer du ihåg den där gången när din vän berättade om hur hon sparade in några kronor på ett par snygga skor under rean, eller när han berättade om hur han vunnit 58 kronor på stryktipset? Det var förmodligen väldigt små positiva händelser som inte ens gagnade dig, men du log i alla fall för att vara artig. I en psykologisk studie fick försökspersoner order om att hålla ett poker-face när de hörde om någon annans positiva nyheter. Efteråt rapporterade 94% av försökspersonerna att de hade dåligt samvete och skuldkänslor, bara för att de inte bjöd på ett leende. Studien visade också att skuldkänslorna och det dåliga samvetet drabbade kvinnor mycket hårdare än män.

Skratta bort smärtan

Ett av sätten att lindra smärta och stress på är att le, psykologer kallar detta för facial feedback-teorin. Även om vi inte känner för att le när något jobbigt händer, eller när vi upplever fysisk smärta, minskar obehagskänslan drastiskt att ett leende. Det finns dock en nackdel med att le under obehagliga situationer – människors förtroende för dig minskar. I en studie av Ansfield (2007) fick försökspersonerna order om att le när de såg en jobbig film tillsammans med några obehagliga bilder. Efteråt rapporterade försökspersonerna som log en mindre känsla av obehag än personerna i kontrollgruppen, men personerna som log åt obehagliga situationer förlorade också förtroende hos försökspersoner som bevittnade studien.

le oftare

le oftare

Ett leende från en kvinna

En kvinnas leende har en magisk effekt på män, mycket kraftigare än ögonkontakt. En studie av Walsh & Hewitt, 1985 undersökte hur män närmade sig tjejer som log åt dem inne på en bar. När en kvinna skapade ögonkontakt med män gick 20% av männen fram till henne, när hon log åt män gick 60% av dem fram till henne för att prata. Studien visade dock på att en mans leende inte har samma magiska effekt på kvinnor. Tracy & Beall, 2011 visade att män blev mer attraktiva för kvinnor när de visade sig stolta eller generade, än när de visade upp ett leende. Att inte le får en man att framstå som mer maskulin helt enkelt.

Servitriser som ler får mer dricks

Ovan kunde du läsa hur en ekonom satte en siffra på ett leende, med kan ett leende generera verkliga pengar? Enligt en studie av Tidd and Lockard (1978) så är svaret på den frågan ja! I sin studie fann de att servitriser som log åt sina kunder fick mycket mer dricks än de servitriser som vägrade dra på smilbanden, dock är det fortfarande oklart om samma sak gäller för servitörer. Att le på jobbet kan också ha en mörk baksida. Studier visar på att emotionellt arbete där en person uppvisar falska känslor av lycka kan leda till utbrändhet och trötthet. Det är helt enkelt inte hälsosamt att skapa en konflikt mellan ditt humör och kroppsspråk på en daglig basis.

Glöm inte att trycka på Like-knappen nedan, då sätter du ett leende på våra läppar!

3

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

 1. UnderbaraJag  maj 9, 2013

  Så bra skrivet! *ler :))

 2. EttLivUtanKarta  maj 9, 2013

  Tänk så mycket skillnad det kan göra att dra på smilebanden ibland! :) Jag måste komma ihåg detta och säga det till miga vänner också, vi ler alldeles för lite på vårt jobb vill jag meddela. Skriv gärna mer om detta

 3. Lena  november 26, 2015

  Hej,

  Du hänvisar i din text till en studie: ” I en psykologisk studie fick försökspersoner order om att hålla ett poker-face när de hörde om någon annans positiva nyheter. Efteråt rapporterade 94% av försökspersonerna att de hade dåligt samvete och skuldkänslor, bara för att de inte bjöd på ett leende. Studien visade också att skuldkänslorna och det dåliga samvetet drabbade kvinnor mycket hårdare än män.”

  Kan du ge mig källan vore jag tacksam! Hälsningar Lena

You must be logged in to post a comment.