Såhär lyckas du med omtentan

Författat av:

Såhär lyckas du med omtentan

Förhoppningsvis är det inte så många här på Må Bättre som behöver tänka på studier, tentor och skolarbeten nu under jul och nyår. Av egen erfarenhet vet jag dock att omtentorna på de flesta läroverk duggar tätt under Januari, därför tänkte jag i denna artikeln ge dig ett lätt och vardagligt tips om hur du kan öka din inlärningsförmåga markant och på så vis hjälpa dig med att lyckas bättre med studierna inför den stundande tentan.

En ny studie från Storbritannien visar på ett lätt sätt att öka din mentala prestationsförmåga markant utan att du behöver använda dig av mentala minnesövningar eller prestationshöjande läkemedel. Den enkla hemligheten till att öka din inlärningsförmåga är helt enkelt att äta frukost. Genom en studie som omfattat 1386 skolbarn mellan 6 och 16 år fann forskarna Keith Wesnes, Claire Pinock och Andrew Scholey att skolbarn som åt frukost inom den första vakna timmen varje morgon höjde både sin koncentrationsförmåga och inlärningsförmåga. Maten fick dem också att må bättre i största allmänhet.

Skolbarnen som ingick i experimentet fick utföra ett uppmärksamhetstest innan frukost klockan 08:00 och där efter fick de utföra samma test varje timme fram till klockan 12:00. Resultatet visade att barnen som hade ätit frukost under morgonen fick mycket bättre resultat på testet än de barn som hoppat över sin frukost. Testet gick till som så att barnen fick se olika nummer i tre olika färger som slumpades fram på en datorskärm. Uppgiften var att trycka på L-tangenten när samma nummer hade dykt upp i samtliga färger minst en gång. Hela 23% av barnen som hade hoppat över frukosten den morgonen missade numret som hade haft alla tre färger och 7% av dem tryckte på L-tangenten vid fel tillfälle.

Tankeprocessens hastighet (hur snabbt barnen tryckte på L-tangenten vid rätt tillfälle) var 10% lägre hos barnen med tomma magar. Förmågan att minnas en bild som visats för dem tidigare ökade med 9% hos barnen som ätit frukost.

Korrelation mellan två saker säger aldrig något om anledningen till korrelationen, så man ska tolka datan med viss försiktighet. Självklart finns det andra faktorer som också påverkade resultatet av testet, till exempel barnens hemmaförhållanden.

Den kognitiva förmågan påverkades inte mängden mat barnen åt under morgonen, även ett litet mål mat ökade koncentrationsförmågan och inlärningsförmågan markant. Forskarna fann ingen korrelation mellan kaffedrickande och mental prestationsförmåga – intressant!

öka inlärningsförmågan

öka inlärningsförmågan

Om du vill må bättre och dessutom minnas mer av det du läser under ditt pluggande i mellandagarna är alltså frukost något du borde lägga på minnet. Vill du ha ytterligare ett tips om hur du lyckas bättre på tentan har vi på må bättre skrivit en artikel om just detta tidigare i höstas. Artikeln kommer du till via länken.

Det var allt jag hade för idag, kära läsare! :-) Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Lina

3

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

  1. Claras Life  januari 1, 2013

    Frukost är så sjukt viktigt. Även om man vill gå ner i vikt. Man tappar lättare vikt om man äter frukost på mårnarna.

  2. Ankis blogg  januari 1, 2013

    Haha inte visste jag att frukost påverkade inlärningsförmågan. Tack!

  3. Ankis blogg  januari 1, 2013

    Jättebra, men det hade varit kul med fler konkreta småtips också! :)

You must be logged in to post a comment.