Mörk choklad är bra för hälsan

Författat av:

Mörk choklad är bra för hälsan

Är mörk choklad något du unnar dig i smyg? Är mörk choklad bra för hälsan och hur nyttigt är mörk choklad egentligen? Lugn bara lugn, här kommer några anledningar till varför mörk choklad är bra för dig och varför du kan äta mer utav det utan att ha dåligt samvete!

Mayaindianerna ansåg att kakaobönan var en gåva från gudarna. Bönorna var så värdefulla och eftertraktade att de till och med användes som valuta i handel. Förmodligen märkte de av hur hälsofrämjande kakao var för dem och fortfarande är för oss 1000år senare. Det finns dock en skillnad mellan choklad och kakao, faktum är att det är en skillnad mellan choklad och choklad. Det ena är godis och det andra är det inte, gissa vilken som är den onyttiga av de två.

Att stoppa ner choklad i kundvagnen när du är och handlar behöver inte vara ett dåligt beslut, allt handlar om vilken chokladkaka som åker ner i korgen. När du köper choklad bör du leta efter så hög kakaohalt som möjligt. Samtidigt är det en liten balansgång att välja mörk choklad eftersom för hög kakaohalt inte är så gott att äta och vad är då poängen med att köpa det som en belöning om det inte är gott.

Mörk choklad

Mörk choklad

Gå ner i vikt med mörk choklad

Även om antalet kalorier i mjölkchoklad och mörk choklad är jämlika (faktum är att mörk choklad ibland innehåller lite fler kalorier än mjölkchoklad gör) så innehåller mörk choklad färre kolhydrater. Mjölkchoklad brukar ha ungefär 50gram kolhydrater per 100gram och mörk choklad brukar ligga mellan 8 till 35 gram per 100gram beroende på hur mörk chokladen är. En chokladkaka med 70% kakao innehåller ~30gram och en kaka med 85% kakao innehåller ~20gram.

Om ditt mål att gå ner i vikt eller bara öka ditt välmående är mycket kolhydrater i kombination med fet något som du bör undvika. Därför bör du också hålla dig ifrån mjölkchokladen och välja den mörk chokladen istället. Blodsockerkurvan skjuter inte lika högt upp i luften av mörk choklad heller.

Mörk choklad är nyttigt

Mörk choklad är nyttigt

Mörk choklad lugnar sötsuget

Alla som har provat både mjölkchoklad och mörk choklad vet att det krävs mycket mindre mörk choklad för att stilla sötsuget och längtan efter choklad än mjölkchoklad. Eftersom jag är helt galen i choklad kan jag sätta i mig 200gram mjölkchoklad (1000 kalorier) på en kväll med en bok i famnen och fortfarande vara sötsugen, men har jag en chokladkaka på 90% framför mig räcker det med några få bitar för att lugna sötsuget. Här är en studie som förklarar detta fenomen lite närmare. Som jag skrev tidigare har både mjölkchoklad och mörk choklad ungefär samma mängd kalorier i sig, så det beror inte på det. Anledningen till att mörk choklad ”mättar” bättre är för att det innehåller mer näring än vad mjölkchoklad gör. Vi älskar alla socker och anledningen till att vi kan äta enorma mängder av det är för att det inte innehåller någon näring, vi blir inte mätta på socker.

Listan på fördelar med mörk choklad kan göras hur lång som helst. Mörk choklad sänker blodtrycket, sänker kolesterolet och ökar blodflödet till bland annat hjärnan vilket i sin tur leder till en ökad kognitiv förmåga.

Så nästa gång du handlar mat och känner dig lite skyldig för att du stoppar ner choklad i vagnen – håll dig till mörk choklad och stoppa ner två chokladkakor istället för en. Njut av dem tillsammans med svart kaffe eller kryddigt rödvin, det brukar jag göra när jag ligger i ett varmt bad eller läser en bok.

Ciao!

/Lina

10

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

 1. Amanda ❤  november 11, 2013

  Tack så mycket för faktan! :D Jag har ett skolprojekt i skolan och den här sidan hjälpte otroligt mycket :D

  • Anonym  november 20, 2014

   Jag har också ett skolprojekt och jag är också inne på denna sida! :D

 2. Mohamed  januari 24, 2015

  Hej!
  Jag har ingen skolprojekt ;) men jag tackar dig så mycket för informationen om mörk chokladen.

 3. anonym  januari 27, 2015

  fuck det är inte sant jag är foskare och har foskat om choklad och det inehållet mer fett än tre påsar chips

  • Ano  mars 2, 2015

   Foskare var något nytt! Första tanken var att du är forskare, men en forskare borde kunna stava till sitt eget yrke, och de brukar inte heller vara så unga att de använder ord som fuck!

 4. hej  mars 22, 2015

  Jag är väldigt glad att höra att choklad inte är så farligt utan tvärtom.

 5. anonym  december 3, 2015

  jag har också ett skolprodjekt och är väldigt tacksam över artiklen. jag ska göra som du lina och lägga mig i ett varmt bad men en mörk chokladkaka.

 6. Birgitta Larsson  december 9, 2015

  Eftersom jag älskar mörk choklad blir jag glad av att läsa din artikel. Hade varit ännu bättre om du uteslutit detta med kaffe och ett glas rödvin. Många, speciellt kvinnor, är alkoholberoende p g a för mycket vin.

You must be logged in to post a comment.