Motivation – 3 steg för att hitta den!

Författat av:

Motivation – 3 steg för att hitta den!

Vad är motivation och hur finner man den? Träningsmotivation eller motivation till att städa – att hålla motivationen uppe är en kamp som alltid försvåras av negativa tankar och osäkerhet om framtiden. Alla förlorar vi motivationen från gång till gång, men det som separerar de framgångsrika människorna från de som inte är fullt lika framgångsrika är deras förmåga att fortsätta framåt även när motgångarna är många.

Tyvärr finns ingen enkel lösning för att hitta motivation, för det är som sagt en ständig kamp. När man väl hittat sin motivation kan man förlora den igen lika lätt genom små misslyckanden eller besvikelser. Tricket till att fina och bibehålla motivationen till vad du än vill lyckas med är att lära dig hur du livnär de goda motiverande tankarna, neutraliserar de negativa tankarna och fokuserar på det slutgiltiga målet du vill uppnå.

Att förlora motivationen

Här är de tre vanligaste anledningarna till att vi förlorar eller tappar vår motivation till att göra eller uppnå det vi strävar efter.

 • Bristande självförtroende – Om du inte tror att du kan lyckas, vad är då poängen med att ens försöka?
 • Bristande fokus – Om du inte vet vad du vill, vad är det då som motiverar dig?
 • Bristande kurs – Om du inte vet hur du ska nå ditt mål, hur kan du då motivera dig själv till att nå det?

Få bättre självförtroende

Det som effektivast tar kål på motivationen är dåligt självförtroende. När jag drabbas av dåligt självförtroende är det oftast på grund av att jag har allt fokus på det jag vill ha och glömmer bort att vara tacksam för det jag redan har. När du bara fokuserar på saker du vill ha eller vill uppnå skapar ditt sinne anledningar till varför du inte har det, oftast leder det till negativa tankar. Du blir avundsjuk på de som redan uppnått det du vill uppnå och skapar anledningar till varför du inte kan lyckas med det du vill. Du låter tidigare misslyckanden och dåliga erfarenheter ta över ditt sinne.

Du måste bryta denna onda cirkel och det kan du göra genom att vara tacksam. Ta några minuter av din dag som du spenderar på att bara sitta ner och fokusera på allt som du tycker är positivt med titt liv. Gör en lista på dina mentala styrkor och vilka mål du uppnått i ditt liv hittills. Beskriv för dig själv varför ditt liv är bra just nu! Något jag vet om mig själv är att jag brukar ta mina styrkor för givet och tänka mer på mina svagheter. Genom att fokusera på dina framgångar inser du förhoppningsvis hur framgångsrik du redan är, detta stärker ditt självförtroende och du har lättare för att motivera dig själv. Även om du redan vet vilka saker du lyckats med i ditt liv hittills så är det bra att repetera dem för dig själv. Omvärlden påverkar vår sinnesstämning, men vår sinnesstämning påverkar också vår bild av omvärlden. Ju mer negativ du är, desto fler negativa saker kommer du se i din omvärld för att den ska passa din sinnesstämning. När du verkligen tror på att du förtjänar framgång och har det som din sinnesstämning kommer ditt sinne att generera tankar och motivation som leder dit. Det bästa sättet att få känslan av att du förtjänar framgång är att göra något som du vet att hela världen mår bättre av.

Hitta fokus

Den andra ”motivationsdödaren” är bristande fokus. Hur ofta fokuserar du på saker du inte vill ha istället för konkreta mål som du vill uppnå? Vi människor har en tendens att fokusera på våra rädslor istället för konkreta sätt att undvika dem på. Jag är rätt för att vara fattig, jag är rädd för att ingen ska respektera mig, jag är rädd för att vara ensam eller jag är rädd för att misslyckas är tankar som genererar rädsla, inte motivation. Genom att fundera på saker som du är rädd för dräneras din motivation. Istället för att tänka på saker du inte vill ska hända dig så fokusera på ett väldefinierat mål, genom att gör det kan du också göra handlingar handlingar som leder dit. Om du inte vill bli fattig så skapa ett mål för att höja din inkomst. Det kan vara att studera, byta jobb eller skaffa ett extrajobb. Tricket är att sluta fokusera på en diffus rädsla och istället fokusera på ett konkret mål med genomförbara delmål!

Genom att fokusera på ett positivt mål börjar din hjärna utforma vägar till framgång och det är fösta steget till ökad motivation. När du vet vad du vill uppnå kommer du också bli mer motiverat till att uppnå det, vad det än är.

motivation

Det kan vara svårt att motivera sig

Du ska gå vidare, men i vilken riktning?

Den sista biten i vårat ”motivationspussel” är att hitta en riktning att gå i. Om Fokus innebär att ha ett ultimat och slutgiltigt mål innebär riktning att ha en daglig strategi för att nå målet. Bristande kunskap om hur du ska nå ditt mål dödar motivation för att vägen dit blir ostrukturerad. Ett exempel är en person som vill bli en professionell bloggare, men som spenderar mer tid på att läsa artiklar om bloggande istället för att själv sitta ner och skriva sina egna inlägg. Tricket till att hitta din dagliga strategi är att urskilja handlingar som leder till framgång, till varje mål finns det handlingar som för dig närmare målet och handlingar som inte gör det. Gör en lista på handlingar som för dig närmare målet och fokusera sedan på de viktigaste punkterna. För att fortsätta med mitt exempel om bloggaren så skulle en bra lista se ut ungefär såhär:

 • Skriva inlägg
 • Hålla sig uppdaterad om bloggens huvudämne
 • Nätverka med andra bloggare inom samma ämne
 • Optimera bloggens utseende
 • Svara på kommentarer och e-mail från läsare
 • Läsa andra blogger

Håll koll på dina arbetsuppgifter. Jag vet själv hur lätt det är att slösa bort en hel dag på onödiga saker som att läsa bloggar, skriva sms eller slösurfa på webben. Framför allt har jag lätt för att hamna i en dagdröm om hur saker i mitt liv kunde vara istället för att faktiskt jobba på att komma dit.

Det kommer alltid finnas perioder där din motivation är körd i botten, där du inte riktigt vet varför du går upp på morgonen. Du kommer ha otur och du kommer att misslyckas ett par gånger också, oavsett vad du försöker att uppnå. Kom ihåg att övning ger färdighet. Första gången du gick in på en basketplan var du förmodligen ingen NBA-spelare. Försök att disciplinera ditt sinne för att undvika dessa tre motivationsdödare som jag skrivit om i denna artikel så är du en bra bit på vägen till en stark motivation!

Det var allt jag hade för idag, kära läsare! :-) Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Andréas

6

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

 1. Jessy_  december 13, 2012

  Hey! Så bra inlägg! Riktigt bra skrivet! :)) Detta gjorde min kväll måste jag säga. Känns som jag kommer att vakna med en ny syn på livet imorgon ;))

 2. Malinsblogg  december 19, 2012

  Ibland blir min motivation bättre när det är riktigt fint väder ute! då känner jag att jag kan göra vad som helst nästan (: Tack för en bra sida, kolla gärna min blogg!

 3. Ayla  januari 6, 2016

  Tack för de raderna! De satt mitt i prick!
  Ibland behöver man helt enkelt se det från en annan sida för att finna sin motivation och gå bort från sina rädslor!

 4. Jennifer  februari 16, 2016

  Riktigt bra inlägg! Motivationen steg direkt! Delar länken och hoppas det är okej

 5. Anonym  april 29, 2017

  Det enkla är oftast det starkast verkande medel. Tack för påminnelsen!

You must be logged in to post a comment.