Nattugglor är rikare än morgonlärkor

Författat av:

Nattugglor är rikare än morgonlärkor

Jag är definitionen av en nattuggla. Du vet, en sådan person som sitter uppe sent på kvällen, får mest jobb gjort under natten och kanske går upp lite senare än alla andra på morgonen. Jag har länge haft lite ångest över att jag fungerar på det viset eftersom det känns lite omvänt om man jämför ett vanligt arbetsdygn för de flesta andra personer.

Nu känns det inte likadant för mig. Jag har börjat acceptera mitt beteende som nattuggla och när jag fick läsa en undersökning som visar på att de personer som sitter uppe länge på kvällarna är både rikare och smartare än de personer som inte gör det blev jag nästan lite stolt över det också.

Nattugglor är både rikare och smartare

I en studie som genomfördes av forskare vid Madrids Universitet som innefattade 1000 ungdomar fann man att de personerna som föredrog att sitta uppe sent uppvisade den typ av intelligens som är länkat till bättre jobb och större löner. Forskarna kom fram till vilka av ungdomarna som var så kallade nattugglor genom att studera deras biologiska klockor och vardagsvanor. Deras betyg, kognitiva förmåga och problemlösningsförmåga ingick också i studien.

Det forskarna kom fram till var att nattugglorna var bättre på att resonera och tänka analytiskt än morgonlärkorna (de personer som inte tyckte om att sitta uppe sent på kvällarna eller långt in på nätterna). Nattugglorna visade sig också vara bättre på att vissa estetiska områden som dans, musik och teckning. Alla dessa kvalitéer återfinns oftast hos personer som har ett innovativt tänk med bättre jobb på högavlönade positioner.

Kvällsmänniskor och morgonmänniskor

Det finns flera studier som styrker det spanska forskningsresultatet. Det finns till exempel en studie som gjordes inom det Amerikanska flygvapnet där man fann att personer som var så kallade nattugglor var bättre på lateralt tänkande och problemlösning än morgonpigga personer som gärna somnade tidigt på kvällen. Även en studie som genomfördes av Universitetet i Southampton (USA) visade på att nattugglor generellt hade bättre betalt och en högre levnadsstandard än morgonlärkor.

nattmänniska

Är du nattmänniska?

Personer som lägger sig sent

Många kända personer beskriver sig själva som obotliga nattugglor. Bland annat Barack Obama, Charles Darwin, Keith Richards och Elvis Presley hör till de personer som gärna stannade uppe hela nätter.

Självklart finns det även kända personer som beskriver sig själva som morgonlärkor. Napoleon, Ernest Hemingway och George W Bush sägs alla lägga sig (eller ha lagt sig) innan klockan 22.00 på kvällen.

Professor Jim Horne vid Loughborough University sager I en intervju att “kvällsmänniskor tenderar att vara mer extrovera och kreativa människor, medans morgonmänniskor tenderar att konsumera och ta på sig introverta personlighetsdrag”

”Vi har jämfört morgonmänniskor med kvällsmänniskor och finner dramatiska skillnader i deras personligheter”.

Är du nattmänniska?

Så vad är du? Är du en kvällsmänniska (nattuggla) eller är du en morgonmänniska (morgonlärka)? Berätta gärna i en kommentar nedan! Jag är som sagt en (numera) stolt nattuggla som får 90% av mitt arbete gjort efter klockan 20.00 på kvällen. Ibland händer det att jag sitter uppe in på småtimmarna för att få saker klara. Att jobba på natten gör att jag somnar bättre också när jag nu tänker efter. Kanske beror det på att jag känner att jag kan somna med godare samvete när jag avslutat ett jobb och producerat något.

19

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

 1. Matiss Silins  april 3, 2013

  ytterligare ett bevis på hur olika vi är.
  Jag skuttar ju helst upp vid 6-7 och då är jag supereffektiv i tre-fyra timmar och sedan är jag värdelös resten av dagen.

  Jag ska bannemig skriva ett inlägg om oss det ska heta http://www.youtube.com/watch?v=xweiQukBM_k

  • Andréas Sjöblom  april 3, 2013

   I löv the video! Länge sedan man såg den :D (betyder detta att du avskyr den? :P)
   skriv gärna ett inlägg om det. Jag vill veta om jag är The Wild Pair eller Paula :)

 2. Oskar Risberg  april 18, 2013

  Hej på er :)
  Jag själv är lite av en blandning av båda, kan lätt sitta uppe till 3-5 på morgonen men kan endå stiga upp kl 7 på morgonen :) dock så föredrar jag att stig upp där vid 10 tiden :) dvs gå och lägga sig där vid 3 tiden på natten.

  Men hur hittade jag hit då? jo jag och en kompis satt och kolla lite omkring på hans bekostnad (lite bekymmer med kärleken) så hamnade vi här och måste säga att oj vad bra artikel :)

  //oskar å jens

  • Andréas Sjöblom  april 18, 2013

   Hej Oskar!

   Underbart att du gillade artikeln! Hoppas kärleksproblemen löser sig, de brukar de göra på ett eller annat vis.

 3. Hea!  april 19, 2013

  Är INTE en nattmännsika och jag har ett väldigt bra liv!!

 4. Camilla  januari 4, 2014

  Jag är en absolut nattuggla! Jag är ju vaken nu t ex :-P Jag blir mer kreativ från eftermiddagen, under kvällen och fram mot natten

 5. Mikaela  augusti 6, 2014

  Trevlig artikel. Jag är definitivt en nattuggla – som kämpat för att lägga mig tidigt eftersom det sägs vara det bästa. Dock är jag som mest kreativ efter 22 och har skapat många alster under nattens timmar. Känner nu att jag som nattuggla fått både upprättelse och bättre samvete när jag lägger mig i gryningsljuset.

 6. Glamour-Psykologen  augusti 6, 2014

  Jag är SÅ lik dig, och alla andra nattugglor! Senast igår skrev jag själv lite om det, ett ständigt återkommande tema och något av en kamp för mig, detta att anpassa mig efter dom rådande normerna när det gäller arbetstider osv. Tänker ständigt på att jag borde forma mitt liv efter min rytm istället för att hela tiden försöka tvärtom såsom jag gör nu – när jag läser din artikel blir jag ännu mer sporrad till att genomföra en förändring! Tack för kloka och befriande ord! :)

 7. Mathias  augusti 10, 2014

  Sökte på det här med kreativitet och ”nattugglor” för att själv hört att sådant mönster finns. Själv jobbar jag grafiskt och kan endast jobba med de ”självgående” sakerna som ej kräver något extravagant på dagarna. Men på nätterna, efter 23 och framåt, ja det är då jag verkligen kan jobba. Och det är då det flödar nya idéer som mest.

 8. Mats  november 5, 2014

  Hej kul att hitta mer folk som en annan.
  Jag är 30år och har haft ett otroligt problem med morgon är inte med alls,
  Kan vara lite jobbigt då min flickvän är morgonpigg och vill gå upp tidigt på helgerna,men då får ju jag äntligen sova hur länge jag vill men men-
  Mina äldre bror hade alltid kul åt mig på morgon jag kunde nästan glömma byxor när jag skulle gå till bussen då jag var så trött och seg.
  Har alltid tyckt om nattens lugn då jag kan sitta i lugn och ro och rita spela tv-spel har alltid gillat dessa peka klicka spel med en sjyst story och mycket pussel.Tänker bäst på natten

 9. Niklas Persson  december 20, 2014

  Hej jag är en nattuggla och det har alltid varit ett problem för mig.
  Jag hatar morgnar och att behöva gå upp tidigt. Men hela samhället är konstruerat efter morgonmänniskor.
  Skola och de flesta arbeten börjar ju åtta eller ibland sju. Det är alldeles för tidigt för mig.
  Jag har en rytm som är ungefär som så att jag vill gå och lägga mig 01 eller 02 och vakna cirka 10.
  Sedan vill jag ta det lugnt och mest produktiv är jag på eftermiddagen samt kvällen.
  Stämmer också att jag är kreativ, diskussionslysten och social. Är musiker, skriver och älskar samhällsdebatt, samlingar och fester.

 10. Hedvig  januari 28, 2015

  Jag är mer åt nattuggle-hållet. Har alltid jobbat i en bransch där morgonpigga rules så jag har lidit massor. Man ansågs liksom vara en sämre arbetare. Just nu har jag ett jobb där jag kan börja 9-10 tiden och det är okej, men det är ett lite annorlunda jobb och tar slut inom ett halvår. Ett ganska osocialt jobb där jag mest sitter på mitt rum och om de andra har möten kl 8 så berörs jag inte av det. Har alltså inte kunnat hitta ett jobb där man skulle vara socialt aktiv o kreativ som inte börjar senast kl 8. Är 42 år. Har studerat ekonomi och språk. På sistone har jag blivit ganska hooked på yoga och vissa av mina lärare kompisar där tycker att kl 6 på morgonen är SENT… Om jag får börja jobba 10-tiden, vakna långsamt vid 8, så jobbar jag bäst hela dagen. Vaknar jag tidigt är jag mindre effektiv på jobbet. Är väl måttligt kreativ men framförallt är jag seg. Vill dock sova på natten, efter kl tolv. Om jag somnar tidigare så då vakar jag halva natten o sen vill jag sova igen hela förmiddagen. Det funkade helt enkelt inte pga mitt tidigare jobb så måste jag medicineras för att hålla rytmen. Därför har jag nu bytt jobb, men det är som sagt heller inget vidare, men jag behöver inte medicineras för att vara i tid på jobbet.

  • Daisy  augusti 23, 2016

   Pregnancy time pillows are one good way to protect any troubles happening while sleeping. One could find lot suppliers online and get them real cheap. Many designs, styles are avlbaaile.

  • http://www./  oktober 23, 2016

   That’s a slick answer to a challenging question

 11. @nnefranc  mars 19, 2015

  Dansande och sjungande nattuggla som älskar att lösa analytiska problem :-)

 12. Camilla  oktober 25, 2015

  Hej..jag hamna här pga jag sökte efter en nattugglebild,då jag tänkte anv bilden som profilbild på fb. Hoppas det går bra? För att jag är en Nattuggla sedan 10år tillbaka. Kan sitta uppe allt mellan 01 till 06…spelar datorspel oftast,å eftersom de jag spelar med bor på andra siden jordklotet så blir det så,jag har ju inget jobb heller. så då spelar det ju ingen roll. Har inte haft jobb sedan 97. Men skulle lätt kunna jobba kvällspass om jag hittade nåt som jag trivdes med. Men men…roar mig med dataspel så länge..å gör jag inte det så har jag ju 4 barn mellan 15-26,,(2 döttrar å 2 söner) 4 katter å en hund. Jag är 47år å har ADD/ADHD. Minsta sonen har autistiskt syndrom, de andra 3 har ingen diagnos på papper,men de har alla garanterat nån form av dessa ovan,mer el mindre. Vi är alla i familjen,(jag å mina barn)gamers iaf.
  Men det blir stora problem när de flesta i samhället kräver att man passar tider, å framförallt före/innan 13 tiden. Jag sover ju som en stock mellan kl 6-11…det är omänskligt nu för tiden att gå upp innan solen e uppe. :)
  Försöker att vrida tillbaka sovrutinerna,då å då,men snart är man tillbaka i de gamla spåren igen. Skitsvårt ju ….

 13. Annika  juli 28, 2016

  Hej Jag hamnade här för att jag sökte på nattmänniska..

  Har funderat länge på om det är nått fel på mig. Jag mår helt enkelt inte bra på dagtid känner mig nästan sjuk.
  Funderingarna går typ tål jag inte sol och dagsljus ? Finns det flera som upplever vardagen som mig..
  Nu jobbar jag förvisso natt och har självklart arbetskompisar. Men stöter sällan på någon som är lika pigg och effektiv som jag på natten.
  Jag har som alla andra jobbat dagtid från jag var ca 15 år tom. 48 då jag gick i väggen som det heter.
  Då bestämde jag mig för att jobba natt vilket är det bästa beslut jag tagit.
  Den största vinsten är att jag sover till jag vaknar.ingen väckarklocka. När jag jobbar så sover jag mellan 8,30 till 14-15
  När vi båda ”min man” är lediga så blir det oftast att jag somnar framåt kl 3-4 på natten.
  Han jobbar natt men är inte fullt lika natt präglad som mig.
  När han jobbar och jag är ledig då lägger jag mig oftast 5-6 på morgonen.
  Och jag mår bra av det.
  Men märker ju att resten av världen inte har samma tider som mig.
  Det roliga är att jag är tvilling men min bror han är helt tvärt om..
  Och så har det varit sedan vi föddes..
  Kan bara säga stackar min mamma undrar just när hon sov..

  MVH Annika

 14. Nina  augusti 19, 2016

  Jag är kvällsmänniskor och även morgonmänniska

 15. Anonym  december 22, 2016

  Det jag kan sakna som nattmänniska är den sociala kontakten. Trivs med det lugnet som natten ger, samt med tystnaden och känslan av att vara en av de få som vakar under natten. Fast när tankarna kommer krypandes eller när behovet finns att prata och få lite social kontakt, då suger det att vara nattmänniska…

  Önskar att det var lättare att hitta folk med samma dygnsrytm.

You must be logged in to post a comment.