Nyårslöfte eller nyårslögn?

Författat av:

Nyårslöfte eller nyårslögn?

Hösten är helt klart här. Regnet faller, precis som temperaturen och alla trädgrenar blir hala. Nu kanske du tror att jag tänkte skriva ”kala” för det blir de också, men jag menar faktiskt hala.

När jag tänker på att året börjar lida mot sitt slut tänker jag också på nyårslöften som det alltid blir diskreta tal om varje år i mellandagarna. Jag brukar aldrig avge ett nyårslöfte, jag har aldrig riktigt förstått poängen med nyårslöften av en rad olika anledningar. För det första känns det dömt att misslyckas nästan oberoende av vilken typ av nyårslöfte man avger eftersom ett år är väldigt lång tid. Man brukar säga att 20 dagar krävs för att skapa en ny vana i livet, vilket är jobbigt nog för många av oss. 365 dagar är ännu värre!

nyårslöfte

Vad är ditt nyårslöfte?

Finns det ens någon där ute som verkligen lyckas med att hålla sitt nyårslöfte i 365 dagar. Det finns säkert ett par envisa personer som lyckas, men min egen känsla är i alla fall att majoriteten av de som avger nyårslöften ger upp dem i Februari och glömmer av dem innan vårdagsjämningen kommer och borde det inte då kallas för nyårslögn istället?

Den absolut största anledningen till att jag inte är så mycket för nyårslöften eller ens nyårsfirande är att jag inte förstår vitsen med att fira starten av något. Är inte slutet minst lika viktigt? Bör man inte fira att man knyter ihop säcken istället för att man öppnar en ny? Jag vet inte hur du känner, men för mig känns det mycket mer rimligt att tänka över allt givande som faktiskt har hänt under det gångna året och sedan vara tacksam för allt man har lärt sig istället för att svamla om vad det kommande året kanske kommer att innehålla eller vad man kanske kommer att lära sig, för vad vet vi egentligen om det kommande året? Är vi verkligen så säkra på vår egen framtid att vi vågar ta ut vinsten i förskott?

Vad vi bör fokusera på är inte att göra starten av det nya året så explosiv och färggrann som möjligt. Det vi bör fokusera på är att göra avslutet av det gångna året så bra som möjligt. Vi bör berömma oss själva för att vi klarade av det gångna året, för många människor på jorden gjorde det inte. Vem som helst kan starta något men väldigt få människor avslutar det de påbörjat. Det finns en anledning till att kransflickorna står vid målet av vasaloppet och inte i början.

Nog om detta. Mitt nyårslöfte blir att aldrig mer avge ett nyårslöfte och att fira årslut istället för nyår.

0

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

You must be logged in to post a comment.