Är rödvin bra för hälsan?

Författat av:

Är rödvin bra för hälsan?

De flesta av oss tycker om att ta ett glas rödvin, men visste du att rätt mängd rödvin faktiskt har många hälsofrämjande effekter? Här har du tre anledningar till varför du kan skåla fram bra hälsa.

Vinälskare bör glädjas! Att dricka ett glas rödvin eller två till måltiden kan nämligen minska risken för stroke, hjärtattack magcancer och en rad andra sjukdomar. Rödvin kan till och med vara bra för hjärnan och öka en persons livslängd säger experterna.

Rödvin är bra för hjärtat

Kanadensiska och Amerikanska forskare gick nyligen igenom 84 alkoholrelaterade undersökningar och drog slutsatsen att ett mindre intag av alkohol minskar risken för död genom hjärt- och kärlsjukdomar med 15 till 25 %.

Creina Stockley som är mannager vid, Australian Wine Research Institute (AWRI) hävdar att rödvin har ännu större fördelar. ”människor som dricker en liten mängd av vin regelbundet i samband med måltider minskar risken för hjärtsjukdomar med 30%”. Hon fortsätter med att säga att ”man ska vara noga med att intaget av rödvin inte blir för stort då mer än ett eller två glas rödvin om dagen ökar risken för hjärtsjukdomar”.

Rödvin kan vara bra för hälsan

Rödvin kan vara bra för hälsan

Rödvin minskar risken för cancer

Stockley, en klinisk farmaceut med 20 års anställning vid AWRI säger att det är bevisat att rött vin minskar risken för en rad olika cancersorter. ”Alkohol är en riskfaktor när det kommer till cancer, men vi vet att det minskar risken för bland annat lung- och magcancer.” Studier visar på att rött vin i måttliga mängder reducerar risken för lung- och magcancer med 20 till 40%.

Vin är livets elixir

Ibland hör man att alkohol dödar hjärnceller och det är sant att hjärnan tar stryk av för mycket alkohol vid för många tillfällen, men håller man sitt alkoholintag på en resonlig nivå ökar faktiskt hjärnans kognitiva förmåga. Det hävdar i alla fall många experter. Detta innebär att inlärningsförmågan ökar. Rött vin minskar också risken för Alzheimers.

Tänk på att alkohol i stora mängder är ett gift för kroppen, så drick i lagom mängd. Om du undrar vad som är ”lagom” mängd rödvin för dig kan du kontakta sjukvårdsupplysningen.

3

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

  1. Lina Larsson  november 11, 2016

    Jag tror inte på dig. Jag jobbar med källkritik i skolan och ja

  2. Emilie Håkansson  november 11, 2016

    Jag är en källkritiker från Google du ljuger

You must be logged in to post a comment.