Rött kött är inte bra för hälsan

Författat av:

Rött kött är inte bra för hälsan

I Mars släppte forskare på Harvard School of Public Health en studie som visade på att rött kött kan leda till en tidigare död. Under 20 års tid samlade forskarna in data om hur mycket blodigt eller rött kött som de medverkande åt och resultaten visade på att ju mer blodigt eller rött kött som konsumerades, desto högre var risken för tidig död.

Rött kött är inte bra för hälsan

Ingen vet riktigt varför rött kött är ohälsosamt, men forskarna nämner några troliga anledningar i sin rapport.

De mättade fetterna och kolesterolen i nöt – och griskött är direkt kopplade till hjärt- och kärlsjukdomar. Senare nämner forskarna att även den typ av järn (haem-järn) som återfinns i rött kött har stark koppling till dödliga hjärtsjukdomar och hjärtattacker. Hos både människor och djur lagras det en del slaggprodukter i muskler. Dessa slaggprodukter försvinner av sig självt i en levande kropp och i tillagat kött försvinner många av dem under själva tillagningen. I otillagat kött där emot finns slaggprodukterna kvar, vilket inte är så hälsosamt att äta såklart.

rött kött

Rött kött – gott men ohälsosamt

Jag älskar verkligen rött kött! Många av mina vänner förstår inte hur jag kan med att äta så rött kött som jag gör, men det finns helt enkelt inget bättre än en blodig bit oxfille med rödvinssky eller kanske lite sås från rostad vitlök. Jag har väl länge misstänkt att något som är så gott inte kan vara riktigt hälsosamt och efter att jag läst rapporten fick jag det bekräftat. Jag vet inte riktigt om rapporten kommer att påverka mig eftersom jag inte äter blodigt kött så ofta.

När jag tänker efter så kanske det är värt att grilla på köttet lite extra när våren kommer igen, för att kanske lyckas göra kött lite mindre onyttigt. Vad tycker du om rött kött, är det din grej?

Det var allt jag hade för ikväll! Glöm inte att lämna en kommentar eller två om du tyckte om artikeln eller hatade den!  Klicka på ikonerna nedan för att dela denna artikeln på Facebook eller Twitter, jag kan garantera att den kommer ge dig en hel del uppmärksamhet, likes och kommentarer :-) Om du vill prenumerera på våra artiklar i din iPad, iPhone eller Android har du vår RSS-feed här!

5

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

 1. Ewa  november 30, 2012

  Hej!
  kan jag tala om att även jag älskar rött kött. Så sent som idag åt jag en perfekt tillagad medium oxfilé. Det finns få maträtter som mättar så bra som just kött. Däremot har jag slutat med fläskkött för jag gillar inte konsistensen (segt och ofta torrt) eller smaken.

 2. Libeth  december 19, 2012

  Usch för blodigt kött! inte ens gott.

 3. Bland bakverk och kastruller  december 28, 2012

  Jag älskar blodigt kött, det får ju inte vara rått. Men en rätt stekt oxfilé är så gott!!

  • Andréas Sjöblom  december 28, 2012

   Håller med dig om oxflié. Helt underbart att grilla lite lätt blodig under sommaren :)

You must be logged in to post a comment.