Kärlek – kaloririka fjärilar i magen #1

Författat av:

Kärlek – kaloririka fjärilar i magen #1

Du träffar en ny underbar människa och blir blixtförälskad. Känslorna strömmar genom kroppen likt en sprudlande bäck. Det mesta i livet känns mycket lättare på något vis och du är mer positiv inställd till nya saker. Du känner dig nykär och kärleken får allt att kännas fluffigt och sött på insidan. Tyvärr skapar kärlek ofta samma effekt på utsidan av kroppen. Du vill spendera varje vaken stund med din nyfunna kärlek vilket leder till att du skippar ett pass på gymmet då och då.  Mysiga hemmakvällar med chips, tända ljus och godis blir snabbt favoritaktiviteten för er båda och låt oss vara ärliga, nu när du inte befinner dig på singel-marknaden längre prioriteras inte utseende och hälsa lika högt. Vem ska du imponera på nu när du funnit en partner?

Trots mina enorma generaliseringar i stycket ovan tror jag du förstår vart jag vill komma; Sambokilon, sambofett eller sambokropp – kärt barn har många namn! Kärlek sätter utan tvekan mer än fjärilar i magen på de nyförälskade. Att gå upp några kilon när man flyttar ihop med en kärlekspartner är inget ovanligt. Man skapar nya rutiner tillsammans och för att få allt att gå ihop kan ibland matvanor och träning komma i skymundan. Även om sambokroppen inte är något ovanligt fenomen är det inte alltid uppskattat, väldigt sällan faktiskt. Därför tänkte jag nu beskriva de vanligaste fällorna som leder till era sambokilon och hur ni kan undvika dem!

Slipp sambomagen och sambokilon

Slipp sambomagen och sambokilon

Ni äter ute på restaurang..

Många av oss singlar som lagar egen mat hemma lagar oftast relativt nyttig mat, det visar i alla fall studier som livsmedelsverket har gjort. När vi börjar dejta blir det dock ändringar på den saken. Ofta bjuder ofta vår dejt på kalorifyllda fikor och tar romantiska middagar tillsammans för att komma ut bland folk och umgås. Visst är det mysigt att sitta inneslutna i en liten romantisk bubbla tillsammans på ett fik eller på en restaurang, men det är väldigt hårt både för din plånbok och hälsa.

För att undvika denna fallgrop men ändå få ut romantiska stunder tillsammans och må bättre kan ni laga mat tillsammans hemma. Googla fram förrätter, varmrätter och efterrätter tillsammans och sätt ihop en egenkomponerad restaurangmiddag. Handla ingredienserna tillsammans och laga maten ihop medans ni tar ett glas vin och lyssnar på musik, det kan bli en underbar och kalorisnål kväll. Många par som dejtar äter mat på restauranger tidigt i dejtandet och lagar mat tillsammans hemma senare i dejtandet. För mig känns detta omvänt eftersom det kan vara lite stelt de första dejterna när man fortfarande lär känna varandra, varför göra stämningen ännu stelare genom att sitta stilla på varsin stol och vänta på mat? Om ni lagar mat hemma tillsammans har ni alltid något att prata om och inga pinsamma tystnader uppstår.

Om ni går ut och äter för att ”hitta på något” så kom ihåg att det finns mycket annat man kan göra ute tillsammans som inte involverar mat och kalorier. Se en film på bio, gå en promenad eller kolla i lite butiker tillsammans. På så vis undviker ni kärleksfettet, sambokroppen eller vad du nu väljer att kalla det!

Mysa tillsammans i soffan

Mysa tillsammans i soffan

Och spenderar för mycket tid i sängen..

Eller i soffan, eller var som helst förutom gymmet! Obesity är en amerikansk tidning som förra året publicerade en undersökning som visade på att par som bor tillsammans i två år eller mer rör på sig mycket mindre än särbos eller singlar. Kvinnorna i samboförhållanden löper också större risk att bli överviktiga. Som jag skrev tidigare ändras många livsrutiner när man flyttar ihop och självklart är en dejt med den nya killen mycket mer lockande än en dejt med löpnandet, men tänk på att ni kan göra saker ihop.

Faktum är att det finns studier som visar på att kvinnor som idrottar tillsammans med män förbränner fler kalorier än de kvinnor som idrottar solo, så dra med honom till gymmet eller gör något så enkelt som att ta en promenad. Under en promenad får ni lika mycket tid till att prata om allt mellan himmel och jord som ni får liggande i sängen. Har ni varit tillsammans länge så är det aldrig fel att testa något nytt ihop, varför inte gå en danskurs ihop?

Det var allt jag hade för idag, kära läsare av må bättre! Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Lina

1

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”