Retucherad Målbild? (Öppen pik till Redaktören)

Författat av:

Retucherad Målbild? (Öppen pik till Redaktören)

Ideal är ett laddat ord. Skönhetsideal är ännu mer laddat. Jag och Må-Bättre:s redaktör har diskuterat och debatterat kring det här många gånger vid köksbord, barer och ribbstolar. Vi har en hel del olika synpunkter men delar ändå grundsynen att alla har rätt att se ut hur de vill och att idealen angående utseende är onödigt krävande. (Jag skulle kunna uttrycka mig något mera kraftfullt men jobbar hårt på den diplomatiska tonen).

Redaktören själv skrev häromsistens på ett socialt media: ”If steroids are illegal for athletes, photoshop should be illegal for models.” Välmående mäts varken med våg eller måttband. Så tycker vi väl ändå på Må-Bättre?

crossfitta

En ärtig och oretucherad stuss! Viss förbättring kan göras, varför inte med Sjöbloms Crossfit?

Just det, detta är inget argt inlägg. Det är bara en synpunkt på ditt val av bilder på Sjöbloms Crossfittskola – inspiration. Jag funderade på om alla bilder som skulle illustrera hård träning verkligen gjorde det. T.ex. är jag ganska säker på att den sista bilden kan vara lite suddad och utfylld om vartannat. Jag är inte bergis på att det är resultatet av just hård träning. Dessutom tror jag att mer än rumpan där är fixad. Jag försökte, som ni ser, att återskapa bilden. Dels för att utforska dess riktighet dels för att erbjuda Sjöblom en alternativ bild då min rumpa ändå tål att beskrivas som ärtig. Sagt och gjort intog jag posen. Nu inser jag att modellen kanske inte var sin egen fotograf som jag var tvungen att bli. Men trots allt så var det ett jäkla sjå med att bara få in ställningen samt samtidigt behålla form och spänst i baken. Jag höll på att bryta ryggen och vränga knäna och sträcka skinkorna. Efter tre minuters kråmande framför spegeln på mitt vandrarhemsrum fick jag ge upp och gjorde så gott jag kunde. Det ska väl ändå räcka?
Gör ditt absoluta bästa. Träna hårt och mät resultaten med dig själv. Att jämföra sig själv med andra är inte alltid den bästa målbilden. Framför allt inte när målbilden är retucherad.

/m

15

Författat av

Matiss Silins är skribent och spokenwordpedagog som bl.a. skrivit krönikor kring välmående och bloggat om kampsport. Han har pluggat både hälsopedagogik och näringslära men det gjorde honom mest skeptisk till hälsoindustrin. Såhär tänker han om hemsidan: ”Må-bättre är en inspirerande idé som sätter igång tankarna kring vad hälsa är. Efter att ha pluggat idrottsvetenskap, näringslära och hälsopedagogik under flera år blev jag störd av att hälsa har blivit en industri. Det verkar som att det ska handla om perfektion och inte välmående. Hälsa för mig är att nå välbefinnande i min vardag samtidigt som jag kan koncentrera mig på mitt arbete, mina vänner och mina intressen. Att må bra ska inte vara en krävande heltidssysselsättning. Samtidigt handlar välmående om så mycket. Jag vill berätta om allt som påverkar mitt välbefinnande - gymmet, min matlagning, vem jag ser i spegeln under mina bra dagar, samma person i spegeln en dålig dag, sex, politik, dekadens, kultur, festivaler m.m. Idén med Må Mättre tilltalade mig. Känner jag mig lite oengagerad eller slö kan jag med bara några klick få flera tips på hur jag kan göra min dag bättre, roligare och givande. Må-bättre har ingen dold agenda eller given ideologi, olika människor strävar efter hälsa på olika sätt. Här får du inblick i någras liv och tankevärld. Frågan vi vill att du skall kunna få svar på här är helt enkelt: Hur mår du bra?” Som estradpoet, föreläsare och pedagog har Matiss pratat om skrivande och sin syn på språk t.ex. i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan och för företagsledare. Nu skriver och videobloggar han här så ofta han kan. På Må-bättre.se kan du ta del av hans funderingar kring ett enkelt välmående.

Kommentarer

 1. Chippens träning  januari 30, 2013

  Haha! Slåående likehet från sjöbloms inlägg. Asset tänker jag på då :P

 2. Andréas Sjöblom  januari 30, 2013

  Naturlig skönhet får en helt ny innebörd må jag säga. Hatten av för till dig Matiss, detaljen med fingrarna var spot on!

 3. Hea!  januari 31, 2013

  jag tycker inte det är något fel med redutcherade bilder för att sälja kläder eller skönhetsprodukter jag menar om du säljer en bil ser du väl till att den är nytvättad och städad? det finns ju till och med människor som går loss med olika bilparfymer (ny bi lukt) för att den ska kännas ny! Nä.. låt modellerna ha sina perfekta photoshop kroppar. It’s a way of life. de som klagar äver skönhet är dem som inte har det! dem som klagar över rikedom är också de som inte har det själva

  • NiklasPorter  januari 31, 2013

   Det är skillnad mellan att göra en Volvo S60 till en snygg Volvo S60 och få den att se ut som en Ferrari F50!

  • Matiss Silins  januari 31, 2013

   Hej Hea!
   Jo jag förstår vad du menar men jag måste nog hålla med NiklasPorter.
   Här handlar det faktiskt om att visa en bild som motivation till träning, då vill du ju visa något som du faktiskt kan uppnå, allt annat är väl vilseledande?
   Här handlade det inte om att sälja en produkt utan att ge tränande människor en målbild. Då tycker jag att photoshop skall lämnas ifred.

  • Fannys Träningsblogg - Följ mig!  januari 31, 2013

   Jag håller med dig Hea. Jag blir väldigt motiverad av att se en snygg tränat tjejkropp. För mig är det inte relevant om den är retusherad eller ej. Silikon eller ej. Jag ser något snyggt och vill ha det. Även om det inte är uppnåeligt får det mig att träna. Har ingen här hört om uttrycket sikta mot stjärnorna så når ni trädtopparna?? Någon motivation är bättre än ingen alls. jag kanske inte kommer se ut som modellen men fortfarande vara snygg

   Bra inlägg annars. fler önskas!

 4. David  januari 31, 2013

  Bra inlägg i debatten Matiss. Förutom nöjet att se din välrimmade skinka så tar du upp ett väldigt viktigt och kontroversiellt ämne. Jag tror på att falska skönhetsideal leder inte bara till en skev verklighetsuppfattning utan också en större känsla av otillräcklighet hos både unga och vuxna.
  Efter att ha googlat före & efterbilder på några covergirls så är det inte svårt att förstå varför de använder photoshop och varför de absolut borde sluta. De omöjliga idealen ger missbildade kroppar med insjunka ögon, utstående revben och pinsmala lemmar som måste döljas och fyllas igen på just de rätta ställena. Det är sorgligt att så många kvinnor, kvinnor inte män, lider dagligen på grund av den falska bild de matas med från alla håll. Vi män lider inte. Osäkra kvinnor köper mer varor, tänker mindre på jämställdhet och behöver mer bekräftelse. Funkar fint för oss, men det är fel.

  • Lois  augusti 23, 2016

   Much obliged for providing some honest information on this topic. I have sought out a great variety of good suggestions about natural health and some unreliable suggestions. Do you have any more good ideas or places on the Internet that I can find more detailed rentsmecdaoionm? This would be very much appreciated! So, continue the good work!

  • http://www./  november 3, 2016

   Fireballs are usually solitary events so I doubt if it was anything more than aircraft contrails. There are times when the atmosphere actually enhances contrails causing them to grow longer and wider. If the sun is at the right angle it can also illuminate portions of these contrails.I hope this helps!Robert LunsfordAmerican Meteor Society

  • hdi gerling lebensversicherung erfahrung  november 5, 2016

   Actualmente emprender en España es un auténtico campo de minas y seguramente nos van a estrujar a impuestos y tasas. Con el notario también te sientes estafado, ¿para cuando rellenarás un formulario y empresa creada?Para que un mindundi como yo esté pensando crear una empresa en el extranjero con todo lo jodido que debe ser, pues así de mal está la cosa.Excelente artículo y cargado de energía positiva.Vota el comentario: 1  0

  • http://www./  november 14, 2016

   I think many people (including myself) can look at the areas of our lives where we budget, skimp and cut back and view that as frugal. I look at my annual spend and I think “wow, that’s a lot of money.” It is compared to my bare bones college self, but it’s really not compared to my peers. I think you’re right though. My mother in law is convinced I’m cheap because I buy and sell stuff second hand. But if another person knows about my travel history, they probably think I’m living large. It is a lot about perspective.

  • http://www./  november 15, 2016

   Hi,am Dominic from nigeria, a agradute of Agricultural and Bio resources Engineering seriously need a job in canada am tired of all this agents online that are no more in existance,please i want to know how i will go abaut to actualize this my dream.Thanks

 5. Olivia. H  maj 9, 2013

  Ha ha! Slående likhet om man jämför med originalet! :PP

 6. Precious  augusti 23, 2016

  well Frances, maybe glenn was right after all, maybe he does have something to do with it. I cant think of any other reason to be such a….. about people gathering to exchange thoughts, cornsneatiov, and ideas.This has been great to talk to all of you, well most of you, and thanks to our wonderful host Joe.

 7. http://www./  november 13, 2016

  I ran into the same issue. I have a dual boot machine with opensuse. The grub was interferring with the sp1 update. You are right, thank goodness for google searching.

You must be logged in to post a comment.