Vad säger dina skor om din personlighet?

Författat av:

Vad säger dina skor om din personlighet?

Jag fascineras ibland av hur mycket vi kan få reda på om varandra genom att bara titta på varandra. När jag satt och gjorde lite research för en artikel till Må Bättre sprang jag på en undersökning som genomförts av ett par Amerikanska universitet. Undersökningen visar på hur olika typer av personer väljer olika typer av skor! Eftersom jag tycker det är intressant med vardagspsykologi fastnade jag såklart för rubriken.

Vem som helst vet väl att gothare bär svarta kängor och att hipsters med glädje skulle linda sina fötter i farmors gamla gardiner om det gav dem chansen att se lite retro-märkvärdiga ut, men undersökningen visar på mycket mer än så. Tydligen går det att urskilja mycket mer detaljerade och ingående personlighetsdrag genom en persons val av skor. Allt ifrån hälsa till inre osäkerhet kan tydligen avspeglas i skoval.

En nervös och klängig person föredrar välskötta och fina skor för att lugna deras nerver.

Personer som bär street- eller vandringsskor har en tendens att vara behagliga människor som är lätta att komma överens med.

Lugna och samlade personer väljer ofta skor som ser obekväma ut (kanske för att balansera upp personligheten?)

Aggressiva människor bär oftare skor med ankelstöd, som till exempel kängor.

Om du läser detta och tänker något i stil med att mina skor säger i alla fall inget speciellt om mig. Jag valde mina skor för att de var billiga och sköna att gå i så kom ihåg att det finns en viss personlighetstyp av människor som resonerar precis så. Det är poängen – oavsett vilket tankesätt du använder för att välja dina skor så använder du det tankesätt som är logiskt för din personlighetstyp.

Jag vill understryka att man får ta den här informationen med en stor nypa salt. Precis som med kroppsspråk är inte skoval en exakt vetenskap med matematiskt exakta regler. Undersökningen visar på sannolikhet, inte sanningar.

Vad säger dina skor om dig?

Vad säger dina skor om dig?

Ett av de mest effektiva sätten att skapa en vild diskussion bland mina vänner är att slänga ut sådana här vetenskapligt stöttade generaliseringar om människor och deras personligheter. Det är som att människor känner sig förolämpade av sådana här undersökningar, på något vis bråkar de med vår uppfattning om att just vi är speciella. Jag tror att vi människor har väldigt lätt att se oss själva som unika snöflingor där ingen är den förra lik, som att vi alla går och bär på vår egen stora hemlighet som ingen vet något om. Jag tror också att vi alla berättar mer om oss själva till vår omvärld än vad vi tror. Det sägs att man inte ska döma en bok efter omslaget men när det kommer till människor säger omslaget en hel del, inte bara om den person som vi faktiskt är utan den personen som vi skulle vilja vara.

Det var allt jag hade för idag, kära läsare av må bättre! Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Andréas

1

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

  1. Fannys Träningsblogg - Följ mig!  januari 31, 2013

    Intressant! fler exempel hade varit nice

You must be logged in to post a comment.