Bästa sättet att sluta röka och bli rökfri

Författat av:

Bästa sättet att sluta röka och bli rökfri

Hejsan Må Bättre,

Jag har en fråga till er som ni kanske kan hjälpa mig med. Jag har länge försökt att sluta röka och bli fri från mitt nikotinberoende, men hittills har inga sätt jag provat lyckats dämpa suget. Jag är också orolig för att jag ska gå upp i vikt när jag väljer att sluta röka cigaretter. Mina frågor till er är helt enkelt om viktuppgång alltid är en av bieffekterna som kommer av att sluta röka och om ni har några bra tips för att rökavvänjning? Stort tack till er!

Sandra

I helgen så fick jag detta mail från en av er som läser vår hälsoblogg. Avsändaren heter Sandra (som du kan se) och jag fick tillåtelse av henne att besvara mailet i ett inlägg eftersom det kanske finns fler av er läsare som undrar samma saker om tobaksavvänjning. Jag ska ärligt säga att jag inte tror att det finns ett bästa sätt att sluta röka. Så många faktorer gör sluta-söka-processen svårare eller enklare och självklart beror det också på hur man är som person. Jag känner folk som har slutat röka över en natt och andra som trappat ner genom olika nikotinläkemedel så som nikotinplåster och nikotintuggummi. Jag tror att grunden till att bli rökfri handlar om att ha en stark motivation, en riktigt bra anledning till att sluta röka. Nedan har du en video som gjorts i samarbete med sluta-röka-linjen. Ta gärna en titt på den!

Hitta motivationen till att sluta röka

Som de säger i videon så är första steget att hitta en riktigt bra motivation till att du ska sluta röka. Att det förlänger ditt liv och förbättrar din hälsa att fimpa är nog välkänt, men det kan vara en för abstrakt anledning för att det faktiskt ska motivera dig tillräckligt för att vinna över ditt beroende. Försök istället att knyta an anledningen till dig personligen. Har du barn så tänk på att du förkortar deras liv genom att röka. Tänk på dina barns namn och ansikten i sammanhanget så att du verkligen blir personligt berörd av tanken på att ditt rökande förkortar deras liv. Håller du på med någon idrott så tänk på vilka nya mål du kommer att möjliggöra i din träning genom att sluta röka. Har du ont om pengar så tänk inte bara att du sparar pengar genom att sluta röka, bestäm dig istället för något konkret som du kommer att ha råd med om du slutar röka. Gör anledningen personlig för just dig!

Bryt vanor som har med rökning eller cigaretter att göra

Nästa steg är som sagt att bryta eller förändra dina dagliga vanor som har med ditt nikotinberoende att göra. Tar du alltid en cigg efter kaffet så drick te istället eller försök att äta en frukt. Drick kaffet på en annan plats än där du brukar röka. Byt märke på cigaretterna så att det smakar annorlunda.

Positiva tankar gör dig nikotinfri

Även om du självklart ska låta bli att ”bara ta en cigg” så kan det vara svårt att lyckas med, speciellt om man har rökt tobak i flera år. Händer det att du tar en cigg så är det bra att du får dåligt samvete, men låt inte det dåliga samvetet stoppa dig på din väg till att bli nikotinfri. Tänk istället positivt, det här klarar jag. Andra har slutat röka, jag klarar det också!

Läkemedel för att hålla suget borta

Sista utvägen om man har väldigt svårt för att fimpa cigaretterna och sluta röka är att söka hjälp hos en läkare. Det finns både receptfria och receptbelagda läkemedel som hjälper människor med att hålla nikotinsuget i schack och nå målet att bli sökfri, nikotinplåster och nikotintuggummi är två av dem. Som de säger i videon handlar hälften av vägen till att bli rökfri om att lägga om vanorna. Prova att bryta upp din rökrutin innan du går på läkemedel.

Går man upp i vikt av att sluta röka?

Tydligen är detta en vanlig bieffekt av att man slutar röka – att man går upp i vikt. Det måste dock inte vara så! Det är lätt att byta ett beroende mot ett annat, så tänk på att du inte byter ut ciggen mot en sötsak. Håll sötsuget borta genom att hålla blodsockret på en jämn nivå. Här kan GI-metoden hjälpa dig, eller bara en enkel smörgås som ett extra mellanmål. Träning är vanligt att tänka på i sluta-röka-samanhang, med det finns en anledning till det. Folk som slutar röka blir ofta mer stressade och det är bevisat att fysisk aktivitet säker stressnivån. Träning gör också att du tappar vikt.

Hur slutade du röka?

Sluta röka

Sluta röka

Skriv gärna en kommentar och berätta för oss hur just du blev rökfri. Var din väg till en bättre hälsa och ett sundare liv enkel eller svår? Vilket är det bästa sättet för att sluta röka och bli rökfri? Du kan hjälpa många läsare med din kommentar!

Sådär ja! Det var allt jag hade idag. Hoppas att du fått svar på dina frågor Sandra! Jag och hela redaktionen håller tummarna för att du ska vinna över ditt nikotinberoende. Skriv gärna till oss om ett tag och berätta hur det gått. Glöm inte att lämna en kommentar eller två om du tyckte om artikeln eller hatade den!  Klicka på ikonerna nedan för att dela denna artikeln på Facebook eller Twitter, jag kan garantera att den kommer ge dig en hel del uppmärksamhet, likes och kommentarer :-) Om du vill prenumerera på våra artiklar i din iPad, iPhone eller Android har du vår RSS-feed här!

/Lina

4

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

 1. Johan_Hawk  december 13, 2012

  Borde verkligen sluta, men det är svårt.. :( Tack för bra tips och video dock!!

 2. Jag  mars 24, 2014

  Jag är väl vad man inom rökningen skulle kunna säga en ”periodare”. Jag röker varannan vecka. Jag röker den vecka när jag inte har mina barn. Jag har slutat i långa perioder tidigare. Det har varit år då jag inte rökt alls eller bara några gånger om året, men sedan mitt senaste uppehåll på 8 månader röker jag nu alltså varannan vecka. Jag röker inte så mycket och inte offentligt. Jag röker inte på jobbet eller i andra sociala sammanhang. Jag kan alltså vara en kväll på en fest och inte röka och sen när jag kommer hem tar jag en cigg innan jag går och lägger mig. Ingen vet om det mer än någon enstaka nära väninna. Jag tränar mycket och ingen på gymmet skulle nog ens misstänka att jag röker. Jag är i mycket god fysisk kondition. Varför gör jag det då? Ja, det kan man fråga sig?? Jag var så otroligt motiverad denna senaste gång som jag slutade och sen puff 8 månader senare rann motivationen av mig. Hur? Varför? Inget förändrades i mitt liv som skulle ha ”motiverat” mig till att börja igen. Jag förstår det verkligen inte och jag skulle väldigt gärna vilja komma tillbaka till den motivation som jag kände då, men som nu är förlorad. Hur kan en person som i övrigt är rationell låta sig brytas ner på detta sätt som rökningen faktiskt gör? Är det verkligen bara nikotinet eller är det något annat undermedvetet som styr? Varför kan jag, med hjälp av till exempel nikotinplåster, inte bara sluta tänka på rökning och istället känna glädje över att jag slipper röka? Varför känns det som om jag blir berövad på något?

 3. M  augusti 9, 2014

  Jag läste boken Äntligen Ickerökare av Allen Carr. Det har hjälpt mig att sluta med cigaretter utan att använda mig av några som helst nikotinhjälpmedel. Trots att det Allen skriver om inte på något sätt är revolutionerande ger boken i alla fall de redskap som krävs för att man ska bli ickerökare. Man uppmuntras tom att röka medan man läser boken…. Få pekpinnar i boken också. Ändå vill man ta sitt sista bloss snarast sedan man läst den och varje röksug som kommer efter rökstoppet kan man möta med argument från boken. Testa! Den finns säkert hos Bokus eller Adlibris eller i din närmaste bokhandel och kostar ungefär som ett paket cigaretter.

 4. Annica Lundh  december 29, 2014

  Jag lyckades sluta med hjälp av läkemedlet Zyban. Finns att köpas på antingen apoteket eller diverse olika online apotek såsom APO101. Här finns en direktlänk till sidan där jag beställde ifrån.

  http://www.apo101.net/sluta_roka

  Kram och lycka till!

You must be logged in to post a comment.