Hur lång tid tar det?

Författat av:

Hur lång tid tar det?

I min kampsportsförening här i Borås genomför vi just nu terminens nybörjaritang där potentiella medlemmar får prova på vad det innebär att träna kampsport i vår förening. Under min tid som kampsportstränare har jag tagit emot en bra bit över 400 nybörjare och jag finner det fortfarande lika underhållande och givande. Det är givande på det sättet att jag som tränare får backa några steg i träningen och inse att det jag tar för givet i träningen är främmande och nytt för en nybörjare. Att förklara hur man slår raka slag i luften är något som jag själv inte tänker på lägre eftersom det kommer naturligt efter flera år av träning och nötande, men för en nybörjare finns det inget naturligt alls med raka slag. Det är en pedagogisk utmaning att bryta ner och förklara något som man sällan tänker på.

När träningarna är slut bildas det ofta en liten kö med nyfikna och frågvisa nybörjare längst ner i hallen där vi tränare har våra grejer. En del frågor är nya och andra är återkommande varje termin, men i stora drag kan jag dela upp frågorna i två kategorier. Den första kategorin är de administrativa frågorna som vad kostar det att träna? eller när är nästa årsmöte? Dessa frågor har jag full förståelse för, självklart vill man veta vad det kostar att träna en idrott innan man tecknar medlemskap och självklart vill man veta vilka dagar de olika passen infinner sig på. Frågorna av den här typen besvaras enkelt och iväg knatar sedan den nöjda nybörjaren.

Den andra kategorin med frågor är den som väcker mest frågor hos mig själv – frågor om tid. Hur lång tid tar det att bygga muskler? Hur lång tid tar det att ta sitt första bälte? Hur lång tid tar det innan jag blir duktig? När får jag börja sparras? När får jag tävla? Frågorna om tid försöker jag besvara så gott det går, men eftersom det inte finns några konkreta svar på tidsfrågor knatar inte nybörjaren nöjt iväg, utan står istället kvar med en bekymrad blick när jag försöker harkla fram en bra uppskattning av hur långt ett snöre är.

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid tar det?

Varför är vi så fokuserade på hur lång tid det tar att uppnå ett mål? Det kanske tar enormt lång tid att bygga muskler, men kommer du inte uppskatta dem mer då när du väl har byggt dem? Om vi kunde ta ett piller och vipps få svulstiga och välbyggda muskler över hela kroppen, vem hade då uppskattat stora och välbyggda muskler? Min teori är att vi då hade börjat sträva mot något nytt som vi inte kunde uppnå genom pillerslukande. Jag vet inte hur lång tid det tar för din kropp att bygga muskler, jag vet inte hur lång tid det tar innan du får starka lår och jag vet inte hur långt ett snöre är.

Missförstå mig nu inte. Jag tycker att alla frågor bör ställas, men just när det kommer till frågor om hur lång tid något kommer att ta inom träning bör du gå till dig själv och fråga varför undrar jag detta? Varför fokuserar jag på hur lång tid det kommer ta att komma fram till målet istället för att njuta av färden? Låt din träning ta tid!

Det var allt jag hade för idag, kära läsare av må bättre! Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Andréas

0

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

You must be logged in to post a comment.