Ät fler tomater – här är 5 anledningar

Författat av:

Ät fler tomater – här är 5 anledningar

Jag vet inte hur du tycker, men jag älskar tomater! Tomater är absolut en av mina absoluta favoritgrönsaker eftersom man kan använda dem i matlagning på så många sätt. Ketchup, tomatsoppa, smörgåspålägg, köttfärssås och salladingrediens – tomater är nyttiga användbara på många vis. När de är riktigt mogna kan jag äta körsbärstomater som snacks ibland, det är hur gott som helst. Jag tänkte ge några anledningar till varför du bör äta mer tomater!

Vitaminrikt

Tomater innehåller alla de fyra stora karotenoider: alfa- och betakaroten, lutein och lykopen. Dessa karotenoider har individuella fördelar för din hälsa, men tillsammans blir de oslagbara. De ger din hud får bättre färg (speciellt om du solar också) och din lever renas lättare. Lykopen är en av de mest potenta antioxidanterna vi känner till, vilket innebär att din kropp åldras långsammare.

Tomater minsar risken för prostatacancer

En kombination av broccoli och tomat visade sig att reducera risken för prostatacancer hos möss med upp till 21%.

Tomater minskar också risken för pankreascancer

En diet som innehåller mycket tomatbaserade rätter kan reducera risken för pankreascancer. Enligt en studie från Universitetet i Montreal ledde lykopen i tomaterna till att risken för pankreascancer minskade med 31%.

Tomater är rikt på antioxidanter

Tomater innehåller tre mycket kraftiga antioxidanter. Betakaroten, Vitamin E och vitamin C. Många av oss får i oss alldeles för lite A vitamin, vilket ingår i betakaroten. Ät tomater så slipper du underskottet!

Ökar kroppens upptagningsförmåga av vitaminer

Om du äter tomater tillsammans med hälsosammare vegetabiliska fetter (som finns i avokado eller olivolja) ökar upptaget av vitaminer och mineraler i kroppen med upp till 15 gånger enligt en studie från universitetet i Ohio.

Jag älskar som sagt tomater, de passar till nästan allt eftersom de varken är blaskiga eller smaklösa. I en lätt sallad eller grillade tillsammans med en köttbit – tomater gör ofta tricket! Ge dem en större plats på din tallrik så kommer din hälsa att tacka dig i längden.

Tomater är bra för din hälsa

Tomater är bra för din hälsa

Det var allt jag hade för ikväll! Glöm inte att lämna en kommentar eller två om du tyckte om artikeln eller hatade den!  Klicka på ikonerna nedan för att dela denna artikeln på Facebook eller Twitter, jag kan garantera att den kommer ge dig en hel del uppmärksamhet, likes och kommentarer :-) Om du vill prenumerera på våra artiklar i din iPad, iPhone eller Android har du vår RSS-feed här!

14

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

 1. FlickanFrånTomelilla  december 13, 2012

  Haha! Tomater? :D Inte visste jag att de var bra till så mkt. Tack för infon! Skriv gärna om vitt vin om ni inte gjort det, vill läsa :)

 2. Jennifer  oktober 31, 2014

  Hej jag har en fråga jag är 19 år och gillar de flesta grönsaker förutom tomatskal har det någon hälsopåverkan tacksam för svar.

 3. Anonym  november 23, 2014

  Tomater är oerhört dödligt!!! Om man äter en tomat ökar risken att dö med 100% om du inte äter tomater ökar risken bara med 99% för alla kommer dö!!

 4. M  januari 3, 2015

  Tomat är en frukt,ej grönsak.
  Annars bra skrivit och intressant.
  Vänliga hälsningar/M

 5. anonym hotdog  mars 4, 2015

  fuck of

 6. Jennifer  maj 24, 2015

  Hej jag undrar om jag får i mig lykopen om jag gillar innehållet i tomat.
  Tacksam för svar.

 7. Jennifer  maj 24, 2015

  Menar då gillar inte skalet. Och är det okej om man tar bort skalet.

 8. Inger  april 9, 2017

  Älskar tomater. Kan äta 10 om dagen. Äter dem som de är. Har naturligtvis tvättat dom först. När jag var ung hade vi tomater i trädgården. Då älskade jag de gröna omogna men nu är det de vacra röda som slinker mer i min mage. Mums mums.jag är över 80 år

You must be logged in to post a comment.