Den hemliga träningsmetoden som ger resultat

Författat av:

Den hemliga träningsmetoden som ger resultat

Vad har du för mål med din träning? Om du har som mål att bli stor och bygga muskler kan det vara en god i idé att teckna ett gymkort för att få tillgång till tunga vikter och stora maskiner, men om ditt mål är samma som mitt behövs det inget gymkort.

Mitt mål är att forma en slankare och mer vältränad kropp inför sommaren och allt som behövs för att nå det målet är motivation, lite golvyta och en hemlig crossfitmetod som jag tänker berätta för dig i den här artikeln. Metoden är framtagen genom forskning och extremt enkel att använda sig av oavsett om du tränar hemma eller på gymmet.

Träningsmetoden som fungerar

Träningsmetoden som jag bygger upp lite spänning kring heter 21-15-9 och är en metod som tillämpas inom crossfit. I min mening är crossfit det bästa sättet att träna sin kropp på eftersom det kombinerar både kondition och styrka på ett tidseffektivt sätt, men 21-15-9-metoden kan man lätt bryta ut ifrån crossfit-träningen och använda sig av när man gymtränar, löptränar eller simmar.

Hemlig träningsmetod som fungerar

Hemlig träningsmetod som fungerar

Metoden är väldigt enkel och går ut på att du väljer ut 1 till 3 olika övningar som du sedan repeterar 21, 15 och 9 gånger. Låt oss äga för enkelhetens skull att jag vill forma bröst- och lårmuskler med armhävningar och knäböj. Det jag då gör är att först genomföra 21 stycken armhävningar följt av 21 stycken knäböj. Där efter 15 armhävningar och 15 knäböj. Sist 9 armhävningar och 9 knäböj. Såhär ser det snabba passet ut om man ställer upp det:

 • Runda 1 – 21 armhävningar och knäböj
 • Runda 2 – 15 armhävningar och knäböj
 • Runda 3 – 9 armhävningar och knäböj

Rundorna skall genomföras så snabbt som möjligt med minimal vila emellan. Om har möjlighet att springa eller simma kan du med fördel lägga in en kort sprint eller bassänglängd mellan rundorna för att undvika vilan helt och hållet. Låt oss säga att du vill köra ett litet pass på badhuset kan hela passet se ut såhär:

 • Runda 1 – 21 situps
  • Hoppa i bassängen och simma fram, tillbaka och kliv upp
 • Runda 2 – 15 situps
  • Hoppa i bassängen och simma fram, tillbaka och kliv upp
 • Runda 3 – 9 situps
  • Hoppa i bassängen och simma fram, tillbaka och kliv upp

Är du på gymmet kan du kombinera bänkpress och situps. Poängen är att du kan välja vilka övningar du vill vart som helst så länge du gör dem i 21-15-9-intervall.

Varför just 21-15-9?

crossfit träning fungerar

Ge 21-15-9 en chans!

Varför är just 21-15-9 en bra kombination? Går inte 30-20-9 lika bra? Svaret är faktiskt nej! Varje gång vi repeterar en övning tappar våra muskler styrka. Tillslut är mjölksyrehalten för hög och glukosdepåerna för tomma för att musklerna ska orka med en repetition till. 21-15-9 är utformat för att trappa ner övningarna i lagom stora steg så att musklerna jobbar på maxnivå igenom alla tre rundorna trots att de blir svagare och svagare. Varje runda blir därför lika jobbig trots att repetitionerna blir färre och färre, fiffigt va?

Jag älskar denna träningsmetoden för att allt jag behöver göra är att mjuka upp kroppen lite snabbt genom några upphopp och sedan köra på! Oavsett vilka övningar jag väljer tar hela passet sällan mer än 15 minuter och jag är helt slut efteråt. Jag tänker inte säga något klassiskt som att du ska göra detta 4 gånger i veckan i 4 månader, för sådana rekommendationer stämmer väldigt sällan. Vill du testa på att köra ett 21-15-9 pass hemma eller på gymmet så välj övningar efter vad just du vill träna och kör sedan passet så ofta du orkar. Vill du se några resultat är den enda rekommendationen jag kan ge att du kör ett pass på i veckan, men det är som sagt helt upp till dig. Alla utgår vi ifrån olika förutsättningar. Du kanske är van vid att träna och hålla kroppen igång. Då kan tre eller fyra pass i veckan där du tränar olika muskelgrupper vara mer passande. På Må Bättre tror vi att bara du vet hur just du mår bättre.

Testa gärna

Denna träningsmetoden fungerar verkligen. Du kan lätt bevisa det för dig själv genom att ta tiden på ditt försa 21-15-9-pass och jämföra med tiden du får nästa gång du kör samma pass. Du kommer med väldigt stor sannolikhet ha gjort en förbättring. Det är vad som motiverar mig till att just använda denna träningsmetoden, den ger mätbara resultat väldigt fort och går snabbt att genomföra med stor flexibilitet.

Det var allt jag hade för idag, kära läsare! :-) Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Lina

2

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

 1. Claras Life  december 27, 2012

  Super! Tack för tipset!! Inervall är alltid användbart i träning och denna typen verkar vara perfekt. Har aldrig hört om den innan.

 2. Eugene  april 19, 2013

  F*ckin’ amazing things here. I am very glad to peer your post.
  Thank you so much and i am looking forward to contact you.

  Will you please drop me a mail?

You must be logged in to post a comment.