Sjöbloms Crossfitskola – Vad är Crossfit?

Författat av:

Sjöbloms Crossfitskola – Vad är Crossfit?

Jag vet inte hur du känner, men att stå på ett gym och dra i en maskin har aldrig varit min grej. De dyra medlemsavgifterna, köandet till maskinerna och känslan av att jag bara tränar isolerade muskelgrupper på ett onaturligt vis är en aning avtändande. Jag har alltid varit mer intresserad av att bygga funktionell styrka och kondition än svällande muskler, så när en av mina kampsportskollegor i T.I.A. Borås introducerade mig för träningsmetoden Crossfit för ett antal år sedan tog det inte många svettiga pass innan jag vart helt såld!

Självklart är Crossfit en träningsmetod som ensamt är extremt effektiv, men den fungerar också perfekt som kompletterande träning till många idrotter där man jobbar med hela kroppen. Under större delen av mitt liv har jag tränat någon form av kampsport och jag kan utan överdrift säga att Crossfit har tagit min kampsportsträning till en helt ny nivå.

Vad är crossfit?

För dig som ställer dig frågan; vad är crossfit? Så kan jag säga att det är en relativt ny träningsmetod som utvecklats i USA och blir mer och mer populär i Sverige. Crossfit bygger på funktionella träningsövningar som kombinerar både kondition- och styrketräning. Ett träningspass med Crossfit brukar med andra ord innehålla ett konditionsmoment som sprint och ett styrkemoment som skivstång, oftast varvas momenten med varandra på ett intervalliknande sätt. Ett crossfitpass kan ta allt ifrån 15 till 60 minuter att utföra. Man använder väldigt sällan träningsmaskiner under ett träningspass Crossfit, istället använder man sig av sin egen kroppsvikt och fria vikter som hjälpmedel för att nå resultat vilket är något som jag gillar. En till faktor som gör att jag fortfarande är nykär i Crossfitträning efter flera års utövande är att ett Crossfitpass aldrig är ett annat likt. För att uppnå bästa möjliga träningsresultat gör man alltid någon ny kombination av fysövningar, vilket leder till att Crossfit aldrig blir långtråkigt.

Det som är absolut bäst med Crossfit är att träningen är gratis! Crossfitpass blir allt vanligare på gym runt om i Sverige och där kostar det såklart pengar att vara med, men jag tror inte att Crossfit kommer vara en inkomstkälla för gym så länge till. Eftersom man inte behöver några hjälpmedel och kan anpassa passen till oändlighet tror jag att fler och fler människor kommer träna Crossfit på egen hand för att må bättre.

Vad är Crossfit?

Vad är Crossfit?

Allt som behövs för att träna Crossfit hemma eller ute i naturen är en grundläggande förståelse för hur man ska lägga upp passet och det är precis vad min nästa artikel i Crossfitskolan kommer handla om, du kan läsa del 2 här! Om du vill läsa samtliga artiklar i Sjöbloms Crossfitskola kan du nå dem genom att klicka här!

Det var allt jag hade för idag, kära läsare av må bättre! Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Andréas

2

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

 1. Donny  januari 19, 2013

  Här hade nog inte crossfitskolan tagit fart än. Någon som vet vart man kan utbilda sig till crossfitinstruktör?

 2. Daniel Åkerblom  februari 21, 2013

  Alla gillar inte Crossfit:
  http://coltingblogg.com/2012/11/03/den-stora-myten-om-crossfit-del-1/
  http://coltingblogg.com/2012/11/05/den-stora-myten-om-crossfit-del-2/

  …men om man lär sig tekniken i övningarna ordentligt och sedan kör på så tror jag Crossfit är bra, rolig träning som håller en motiverad.

  Det är till exempel anammat av Navy Seals:
  http://navyseals.com/nsw/crossfit-you-never-get-bored-it-never-gets-easy/
  http://www.sealfit.com/workouts/

  Svensk:
  http://www.crossfitnordic.se/torsdag-130221-21732/

  Det finns också Crossfit inriktad mot uthållighet:
  http://www.crossfitendurance.com/blog/1/post/586

  (Nu har jag inte läst era andra inlägg om Crossfit så det kanske är upprepningar)

You must be logged in to post a comment.