Vad händer när man slutar röka?

Författat av:

Vad händer när man slutar röka?

I höstas publicerade vi på Må Bättre en artikel om det bästa sättet att sluta röka. Det blev en av våra mest lästa artiklar här på Må Bättre och tack vare den har vi fått många frågor om att sluta röka från er läsare. Den vanligaste frågan är vad händer med kroppen när man slutar röka?

Om du någon gång försökt lägga cigaretten åt sidan för gott vet du att det inte är någon lätt sak att göra. Bieffekter som ökad aptit, dåligare koncentrationsförmåga och rastlöshet är ofta mer påtagliga än de positiva effekterna som kommer av att sluta röka, därför är det lätt att återgå till gamla vanor och plocka upp cigaretterna igenom när abstinensen är som värst.

När du slutat röka händer det dock många positiva saker med din kropp som gör det värt att fortsätta din kamp med att bli rökfri. Redan 20 minuter efter sista cigaretten börjar de positiva effekterna verka på din kropp.

 • Rökare får högre blodtryck än icke-rökare, men redan 20 minuter efter den sista ciggen börjar ditt blodtryck att stabilisera sig och återgå till det normala.
 • Efter 8 timmar kommer halten av den giftiga gasen koldioxid att halverats i ditt blodomlopp och syrehalten kommer att ha återvänt till en normal nivå.
 • Efter 48 timmar börjar risken för hjärtinfarkt att sjunka och all nikotin har lämnat din kropp. Du återfår ditt lukt- och smaksinne vilket gör att mat och dryck kommer börja smaka bra igen.
 • 72 timmar efter din sista cigarett kommer dina luftrör att slappna av och din energinivå kommer att höjas.
 • Efter 2 veckor kommer din blodcirkulation börja förbättras, förbättringen kommer att hålla på i upp till 10 veckor.
 • Inom 3 till 9 månader kommer dina hostningar, nysningar och harklingar avta eftersom din lungkapacitet har ökat med upp till 10%.
 • Ett år efter din sista cigg kommer risken för hjärtinfarkt halverats.
 • Efter 5 år har din risk för hjärnblödning sjunkit till samma nivå som hos en icke-rökare.
 • Efter 10 år har din risk för lungcancer sjunkit till samma nivå som hos en icke-rökare.
 • 15 år efter din sista cigarett kommer risken för hjärtattack sjunkit till samma nivå som hos en icke-rökare.
Vad händer när jag slutar röka?

Vad händer när jag slutar röka?

Även om du bara känner av de tuffa och dåliga bieffekterna av att sluta röka så händer det bra saker med din kropp. Våga lita på det och ta en dag i taget så är du snart rökfri. Vi på må bättre uppskattar verkligen läsarmail, så skicka gärna fler mail om det är något du undrar över!

Det var allt jag hade för idag, kära läsare! :-) Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Lina

3

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

 1. Claras Life  januari 1, 2013

  Mkt bra bild!

 2. Ankis blogg  januari 1, 2013

  Denna ska jag skicka till min far – dags att sluta nu!

 3. bengans  maj 22, 2013

  Hmmm, man talar så mycket om SJU-syndromet, dvs att det är som svårast efter sju timmar, sju dagar, sju veckor, sju månader etc. Har själv aldrig lyckats hålla upp mer än sju-åtta månader.
  Är en inbiten rökare sen tidiga tonåren. Konsumtion ca 40 – 60 cigaretter per dag (Prince). Är idag pensionär.
  Min erfarenhet av att hålla upp med rökningen (OBS inte sluta, men ta en paus) är att jag blir dålig i magen första och andra veckan, de flesta maträtter som jag tyckte om smakar inte alls så gott som tidigare. Märker också att min mentala och kreativa förmåga dalar neråt.
  SÅ, att sluta röka är säkert positivt ur många aspekter, men att fortsätta har även det positva effekter.
  Men, för att alla ni som överväger att minska, eller helt sluta med rökningen, skall känna ett inre stöd vill jag bara nämna att ca 5% av alla vanerökare INTE utvecklar ett NIKOTIN-beroende. Det är bara vanan vid olika situationer som styr.
  Just nu är jag inne i en rökfri paus. Inte speciellt svårt. Suget finns där så klart, men inte värre än att det funkar.
  Ville bara ge en nyanserad bild av rökningens vara eller icke vara.

You must be logged in to post a comment.