Vad ska jag göra med mitt liv?

Författat av:

Vad ska jag göra med mitt liv?

Vad är meningen med livet? Varför är jag här? Jag mår skit, vad ska jag göra med mitt liv? Jag tror inte att jag är ensam om att ha ställt mig själv de frågorna ett par gånger. Att hitta en väg i livet som är värd att vandra är ingen lätt uppgift och den blir inte lättare av att alla måste finna sin egen unika väg.

Många är filosoferna som spekulerat kring meningen med livet och hur vägen till lycka ser ut. En av dem är den brittiska filosofen och författaren Alan Watts som skrivit många fantastiska böcker och noveller om hur man hittar sitt kall i livet. Mycket kan sägas om Alan Watts underbara böcker, jag har själv fått väldigt bra handledning genom dem när jag funderat över vad jag ska göra med mitt liv, men i korthet kan man säga att Alans grundfilosofi om mening med livet är samma som vår här på Må Bättre. Man ska helt enkelt göra det man blir lycklig av.

vad ska jag göra med mitt liv

vad ska jag göra med mitt liv?

Men vad blir jag lycklig av då? Den frågan är minst lika svår att besvara som någon av de jag nämnde inledningsvis. Jag har själv tampats med den frågan under lång tid och kommit fram till att den kan ha många svar. Alan rekommenderar att man bör ställa sig en fråga för att komma närmare ett riktig lycka och den frågan är: vad skulle jag gjort om pengar inte fanns? Han menar nämligen på att pengar inte har något med lycka att göra, vilket jag håller med om. Alan säger ”Om du säger att det viktigaste är att tjäna mycket pengar kommer du slösa bort ditt liv. Du kommer att göra saker som du inte tycker om att göra, bara för att ha råd att leva ett liv där du gör något som du inte tycker om – vilket är galenskap!” Jag kunde inte hålla med honom mer. För att må bättre måste du veta vad som gör dig lycklig och strunta i pengar.

För att själv höra Alan Watts röst berätta om vägen till lycka och ett meningsfullt liv kan du spana in den här videon som är väldigt kort och väldigt inspirerande.

Så vad är meningen med livet, eller rättare sagt, vad är meningen med ditt liv? Vad hade du gjort om pengar inte hade någon betydelse i världen? Jag är så intresserad av att höra ditt svar och skulle verkligen uppskatta om du delade med dig av det i en kommentar på den här artikeln. Vem vet, kanske kan du inspirera någon annan att också ställa sig frågan och på så vis komma närmare ett lyckligt och meningsfullt liv.

Det var allt jag hade för idag, kära läsare! Om du vill veta mer om hur man hittar sin passion i livet kan du klicka på länken. Att hitta ditt livs passion är det största steget mot att veta vad du ska göra med ditt liv. Glöm inte att trycka på den blå Gilla-knappen nedan, kanske hjälper du då en vän med att hitta sin väg i livet!

25

Författat av

Är grundare av Må-Bättre.se och en av skribenterna på Må-Bättreredaktionen. Har under större delen av sitt liv verkat som chefsinstruktör inom Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Såhär tänker han själv om webplatsen: "Må-Bättre.se ska verka för att avdramatisera välmående och hälsa. Oftast behövs så lite för att må så mycket bättre och jag hoppas att inläggen vi publicerar här får våra besökare att inse att de själva är i kontroll över sitt liv och välmående. Oavsett vilken ålder man är i och hur stadgat ens liv är finns det alltid möjlighet till att öka välbefinnandet utan att kasta om tillvaron. Jag hoppas att vår webbplats blir ett naturligt stopp för våra besökare kring lunch- och fikaraster"

Kommentarer

 1. Claras Life  januari 1, 2013

  Ärligt och bra skrivet! :))

 2. Ankis blogg  januari 1, 2013

  Håller men, väldigt bra film också =)

 3. Martin  januari 1, 2013

  Får ta och spana in alans böcker. Någon som vet vart man kan köpa dem?

 4. Klas  juni 30, 2013

  Grejen är ju att det är svårt att göra saker man tycker om att göra om man inte har pengar. Så pengar blir återigen problemet….

  • Helene  augusti 3, 2016

   Håller med… Jag tycker till exempel om att resa och se nya platser och det kostar ju. Visst skulle jag kunna promenera till vissa platser istället för att köpa en dyr flygbiljett, men å andra sidan skulle jag behöva betydligt många fler sovplatser och matpauser än vid en flygresa och dessa stopp skulle ju också bli kostsamma. Att åka skidor är också roligt, men dessa ska ju hyras eller köpas och så ska man ha annan utrustning och även ta sig till någon skidbacke.

  • Starr  augusti 23, 2016

   I told my grnatmodher how you helped. She said, ”bake them a cake!”

  • tarif versicherungen gehalt  oktober 22, 2016

   I happen to be writing to let you know what a fantastic discovery my friend’s girl experienced studying the blog. She figured out lots of pieces, with the inclusion of what it’s like to possess an ideal coaching spirit to make others without problems gain knowledge of selected tortuous topics. You truly exceeded visitors’ expected results. Thanks for supplying those necessary, healthy, informative as well as fun thoughts on that topic to Emily.

  • http://www./  november 4, 2016

   Why not make it a single-use throwaway (self-removing) app for the annual deletion use case you mention? Then change the price each month, highest toward calendar year end or each change of season.

  • http://www./  november 13, 2016

   hola! me interesa mucho participar de los talleres pero por lo que puedo ver ya no hay cupos, me gustaría recibir los audios de las charlas pero no se donde las puedo bajar. También me gustaría informarme de como va a ser la prueba de conocimientos, si va a ser múltiple opción.Desde ya muchas gracias..

  • http://www./  november 24, 2016

   02/02/2010 – 3:13pmDemasiado ya lo del amigo Roncero, mira que ya se las he visto de todos colores, pero esto ya… Es un Ultra Sur en estado puro. Vergüenza le debería de dar a la dirección del AS al ver estas imagenes.

 5. Dansken  september 21, 2013

  Dansa är kul :)

 6. BCN  september 27, 2013

  Min största dröm är att flytta till Barcelona och stabilisera mig där :D men det är så svårt att lämna Sverige och sin familj där man har det så bra… så det enda jag kan göra är att hoppas att vinna på lotto så att jag kan ta hela min familj till Barcelona :D

 7. Ulf  november 19, 2013

  Jag hjälpte ett gammalt par ( 70 år) där frun inte kunde få in sin mans rullstol i bagaget. De hade parkerat mitt i vägen med risk för att andra inte skulle kunna komma förbi. Jag såg detta och sprang dit och hjälpte dem med att få in hans rullstol. Den kram jag fick och det leendet som de gav mig gjorde att jag kände mig oerhört lycklig. Det har nu gått 3 år och kan ännu idag se det framför mig och känna hans rena tacksamhet i den kram jag fick. Allt detta utan att det kostade mig något. Varför gjorde jag det? Har tänkt på detta då man kanske gör det för att få bekräftelse och inte för att man verkligen vill. Det jag kom fram till är ändå att jag gör det för att jag vet hur lycklig jag själv hade blivit om något hjälpt mig när det skiter sig. Frågan är dock hur man kan göra detta ofta och känna lycka. Kanske inget som get mat på bordet

 8. p  januari 6, 2014

  Problemet med mig är att jag drömmer så stort. Jag är inte nöjd med en liten sak, jag vill ha världen för mina fötter. Jag vill ändra sättet folk tänker på, jag vill se mig om, jag vet inte vad jag vill bli men det känns som något stort, ett vanligt jobb räcker inte. Jag är inte nöjd förrän jag har gjort skillnad i världen, hur sjukt det än låter. Och nu har jag bara suttit här hemma i ett år och inte gjort ett skit. Vet inte var jag ska börja, när jag ska börja eller vad jag ska börja med. Allt är så förvirrande. Allt jag vet är att det här hemma är skit nu, ibland känner jag för att plugga och jobba med nåt vanligt, och ibland (som denna dag), känner jag för det jag skrev ovan. Får panik, vetefan vad jag ska göra helt enkelt, men vet att jag måste börja NUU!

  • Anonym  januari 5, 2015

   Förstår precis, tyvärr :-)

  • Kalle  februari 16, 2018

   Att du drömmer stort är lösningen, inte problemet ;)!
   En annan lösning är att börja smått nu, det finns gott om tid och växa och bra möjligheter så länge man har vilja och mål.

 9. Mike  september 26, 2014

  Pengar är en stor orsak till olycka. De flesta blundar för det och tror att man är galen om man pratar om det. Jag menar om man har behovet att t ex bygga något i samhället, man har resurserna och folket att göra det. Varför ska man gå till en bank och skuldsätta sig? Tänker man på det lite så låter det ju helt idiotiskt! Så det är väl inte konstigt att folk är olyckliga idag när man inte får lov att leva utan att skuldsätta sig och leva under ekonomisk stress? Försöker man ställa sig utanför det ekonomiska systemet har man snart det sämre än de som sitter inne för mord! Så ja, pengar är ett jäkla otyg. Bort med skiten, vi klarade ju oss bra innan och vi kommer klara oss utmärkt efter med.

 10. Karin  oktober 25, 2014

  Åh vilken fin sida, tack så mycket för all inspiration!
  Om pengar inte hade någon betydelse skulle jag i vardagen njuta mer av vardagliga saker, som vinden i ansiktet, solen, lukter etc. Jag skulle leva ett lugnare liv, inte jäkta till jobbet, till dagis, från jobbet, från dagis osv. Jag skulle röra på mig mer, dansa. Jag skulle dela med mig av mina kunskaper i kbt och vipassana meditation. Gärna lära barn meditera och känna sig själva. Jag tror nämligen att om alla världens 8 åringar lärde sig meditera skulle alla världens krig ta slut på en generation.

  Tack igen för en bra sida!

  Vänliga hälsningar
  Karin

 11. Anne  mars 22, 2015

  Många kloka och visa ord. Jag känner just nu som inlägget P gjorde. Det var ett år sedan, undra hur det gått för den personen idag. Man ska ej tänka i pengar utan vara lycklig utan. Men jag undrar är det inte en försvarsmekanism för oss som ej har pengar?? Jag begär inte så jätte mkt anser jag. Jag vill ha mitt arbete,ett litet hus på landet och kanske göra någon resa utomlands. Just nu sitter jag i en lägenhet i en liten by med en tonåring. Jag lever annars själv och har mitt jobb som jag trivs med. Däremot trivs jag ej i denna by alls och egentligen aldrig gjort. Jag vill alltså skaffa mig ett litet hus på landet och enbart åka hit när jag ska jobba om jag ej byter ort att jobba i. Och här kommer ju pengar in. Jag kan ej köpa hus som ensamstående eftersom jag ej får lån. Kan ej hyra ett hus för det finns ej, och skaffar jag ett hus som jag vill tillkommer bensin kostnader, mer än tidigare osv osv… Och i min sits just nu kan jag ej ens göra det där lilla som kanske gå på bio,ut och äta, skaffa mig ny hobby, ect ect för jag har ej råd. Så vad återstår jo att sitta här på mitt arsle och önska. Vet att jag låter väldigt pessimistisk och bitter men som jag har det nu anser jag att pengar visst gör skillnad! Och pengar i sig gör en säkert inte lycklig men det öppnar dörrar,stora som små för att kunna göra saker man mår bra av och blir ”lycklig” av. På frågan om pengar ej fanns skulle jag skaffa mig ett hus och där inreda och pyssla både inne och ute för det tycker jag om att göra och det mår jag bra av. Har väldigt många ideer och tankar om det. Sen skulle jag vilja resa och upptäcka nya miljöer, korta resor eller längre. Ibland skulle det räcka med bara 5 mil bort.Jag skulle hälsa på vänner som bor långt bort, jag skulle bjuda hem vänner på middag eller bara en fika, jag skulle utöka mina nuvarande hobbies,… mm inget av detta går med en begränsad plånbok dessvärre, jo en fika då funkar ju. Och det där att du ska se de små sakerna i livet som gör dig lycklig som , solen i ansikten, vackert väder, fina vårblommer osv blir bara väldigt patetiskt när man känner sig så begränsad. Visst är det fint med våren och visst blir man på bra humör men verkligheten finns ju här.

 12. lhgrkfengjfkseadlwLSLKD  november 22, 2016

  ILW4TEFDKLJSKHVGTYAIUIWOOFPJFGT90OKJFG89WOKDDMJFHYR7R89EWIOSLXKXCJDDFHYUIODSK

You must be logged in to post a comment.