Må bättre av ett varmt bad

Författat av:

Må bättre av ett varmt bad

Du kommer hem från jobbet, skolan eller träningen efter en lång och seg dag. Du hör hur det kalla höstregnet faller mot rutorna och du är innerligt tacksam för att dagen snart har nått sitt slut. Vad gör du när du krängt av dig den våta jackan och plockat upp posten ifrån golvet? Läser du en bok? Lyssnar du på musik? Varför inte göra båda i ett varmt och hälsofrämjande bubbelbad? Ett varmt bad är faktiskt väldigt bra för hälsan, här har du anledningarna till varför du bör ta ett varmt bad lite oftare.

Ett varmt bad stärker immunförsvaret

Ett varmt bad ökar cirkulationen i blod- och lymfsystemet vilket i sin tur kan hjälpa kroppen att bekämpa förkylningar och infektioner.

Varma bad renar kroppen

Genom saker vi stoppar i oss, avgaser och föroreningar i luften och slagprodukter från vår egna kropp finns det mycket gifter i våra kroppar. Genom att tappa upp ett bad som är varmt nog för att du ska börja svettas, men inte så varmt att du bränner dig, svettas du ut mängder av de gifter som annars skulle skapat problem med din hälsa. Eftersom dina porer rensas ut luktar du också godare, vilket innebär att du inte är i lika stort behov av deodorant.

Bubbelbad hjälper dig att slappna av

Det är knappast något okänt att ett varmt bad hjälper dig att slappna av. När värmen från vattnet tränger in på djupet i dina muskler blir de mer elastiska och stelheten släpper, det samma gäller för leder. Vill du bibehålla en del av rörligheten som ett varmt bad frigör kan du kombinera badet med lite stretching efteråt, det behöver inte vara något avancerat.

Bada varmt, det är bra för dig

Bada varmt, det är bra för dig

Varmt bad med badoljor

Ett vanligt varmt bad kan som sagt få dig att må bättre på en mängd olika vis. Vill du förbättre hälsan ännu mer genom att bada finns det mängder med olika oljor som du kan droppa i badkaret för att få olika effekter på din kropp och ditt psyke. Är du förkyld och tät i näsan kan du droppa i lite eukalyptus eller mentol i badet. Ångorna verkar avsvällande i näsan vilket gör det lättare för dig att andas. Solros- eller rosenblandsolja mjukar upp huden och minskar irritation.

Lider du av lågt blodtryck bör du vara varsam när du badar varmt. Var noga med att din kropp kyls av gradvis när du är på väg upp ur badet. Tappa i lite kallt vatten eller se till att vattnet i badet svalnar, annars finns det en liten risk för att du kan få ett plötsligt blodtrycksfall när du stiger ur badet och svimma.

Med allt detta sagt ska jag gå och tappa upp ett bad till mig själv. Jag ska ta med mig lite mörk choklad och rött vin, kanske en bok också!

Vill du läsa om hur man botar en förkylning med ett varmt bad kan jag rekommendera denna atrikeln!

Det var allt jag hade för idag, kära läsare av må bättre! Glöm inte att lämna en kommentar eller två på artikeln, oavsett om du tyckte om den eller hatade den! Om du vill få lite extra uppmärksamhet och likes av dina vänner på Facebook och Twitter idag kan du dela den här artikeln genom att klicka på Facebook- och Twitterikonerna nedan till vänster.

För att inte vara den som går miste om nästa underbara artikel här på Må Bättre kan du följa oss genom Blogglovin’ här! eller via Twitter. Vill du prenumerera på våra artiklar i din iPhone, iPad eller Android kan du klicka på vår RSS-feed här!

/Lina

 

2

Författat av

Skribent på Må-Bättreredaktionen. Älskar Yoga och gymnastik. Har spelat golf på elitnivå i många år. Såhär tänker hon själv om webbplatsen: ”Jag vill att Må-Bättre ska bli en personlig och hemtrevlig webbtidning som jag själv vill besöka när jag har en minut över. Om jag har skrivit något som jag vet att jag själv skulle vilja läsa så är jag nöjd med resultatet. När det kommer till välmående så tror jag mer på att anpassa metoderna efter livet än livet efter metoderna.”

Kommentarer

  1. Jenny Gustavsson  januari 25, 2017

    Hej jag tyckte att din artikel innehöll informationen som jag sökte om ett varmt bad när man har en förkylning. Tack! / Jenny

You must be logged in to post a comment.